Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Konteyner Kentte Yangın
BÖLÜM SPONSORU

Kale, Bitlis’ in Tarihine Işık Tutacak

Bitlis Kalesi’nde sürdürülmekte olan ve 10 yıllık bir süreyi kapsayacağı tahmin edilen kazı çalışmalarının Bitlis’in geçmişine ışık tutacak bilgile

NTV-MSNBC
Kale, Bitlis’ in Tarihine Işık Tutacak

b>Bitlis Kalesi’nde sürdürülmekte olan ve 10 yıllık bir süreyi kapsayacağı tahmin edilen kazı çalışmalarının Bitlis’in geçmişine ışık tutacak bilgilerin ortaya çıkarılmasına büyük katkı sağlayacağı belirtildi.

Bitlis’in en eski tarihi yapılarından olan Bitlis Kalesi’nde kazı çalışmalarını sürdüren ekibin başkanı Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Kadir Pektaş, kazı çalışmaları sonucunda kalenin ve Bitlis’in tarihi hakkında pek çok bilgiye ulaşılacağını söyledi.

Bitlis Valisi M.Asım Hacımustafaoğlu, Bitlis Kalesi’ndeki kazı alanına gelerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Hacımustafaoğlu, burada yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarının 10 yıllık bir süreyi kapsayacağını belirterek, “Bitlis, bazı görüşlere göre 4 bin, bazı görüşlere göre ise 5 bin yıllık tarihi bir kent. Şu anda üzerinde bulunduğumuz Bitlis Kalesi de Bitlis’in günümüze gelmiş en eski yapısı. Ancak, yaşı konusunda kesin bir bilgi yok. Görüldüğü gibi kalenin içi toprakla dolmuş durumda. Bu yıl Pamukkale Üniversitesi’nin değerli öğretim üyeleri, 20 kadar öğrenciyle başlattığı kazı çalışmaları 10 yıl sürecek. Bu çalışma sonunda hem kalenin orijinal şekli bulunacak hem de hocalarımız kalenin yapılış tarihi konusunda bize sağlıklı bilgi verecekler” diye kaydetti.


KALENİN TARİHİ ORTAYA ÇIKACAK
Doç.Dr. Pektaş ise tarihi kaynaklarda kalenin Büyük İskender’in komutanlarından Badlis tarafından kurulduğunun rivayet edildiğini, ancak bu konuda kesin bir tarihi belgenin bulunmadığını söyledi.
Kazılarla kalenin tarihi geçmişi hakkında gerçekçi bilgilere ulaşabileceklerini ifade eden Pektaş, söz konusu çalışmayla Bitlis’in geçmişine ışık tutacak bilgilerin de ortaya çıkarılacağını söyledi.
Kazının tamamlanmasının ardından restorasyon çalışmalarına başlayacaklarını açıklayan Doç.Dr. Pektaş, “Bu yapı tamamen ortaya çıktıktan sonra, restorasyon projesi hazırlanıp hemen önümüzdeki yıl restorasyon sağlanacak. Malum, ilde kış aylarının olumsuz koşulları ortaya çıkartılan yapıları hemen deforme edebilmekte. Bu nedenle restorasyonu en kısa zamanda sağlayacağız” diye konuştu.
Pektaş, çıkarılan seramiklerin kazı ekibi tarafından inceleneceğini, üzerlerinde değerlendirmeler, çalışmalar ve gerekli tümlemeler yapıldıktan sonra da en yakın müzeye teslim edileceğini sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kale-bitlis-in-tarihine-isik-tutacak_15338.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!