Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kamu İhalelerinde Hesap Verilemeyen Düşük Teklif İhale Dışı Bırakılacak

Kamunun açmış olduğu ihalelere talip olup aşırı düşük teklif veren firmalar kurulun sorgu masasında terleyecek. Hükümetin Kamu İhale Kanunu’nda son altı yıl içinde yapmış olduğu sayısız düzenlemelerin ardından Kamu İhale Kurumu, düşük teklif veren şirketlerin değerleme kriterlerini belirledi.

Radikal Gazetesi
3 Kamu İhalelerinde Hesap Verilemeyen Düşük Teklif İhale Dışı Bırakılacak

Kamunun açmış olduğu ihalelere talip olup aşırı düşük teklif veren firmalar kurulun sorgu masasında terleyecek. Hükümetin Kamu İhale Kanunu’nda son altı yıl içinde yapmış olduğu sayısız düzenlemelerin ardından Kamu İhale Kurumu, düşük teklif veren şirketlerin değerleme kriterlerini belirledi.

Buna göre, düşük teklif veren şirketler sık delikli bir süzgeçten geçecekler. Aşırı düşük teklif veren şirket, ihale dışında kacacak ancak, bu teklifinin hesabını vermesi durumunda ihale sürecinde yer alabilecek. Ayrıca isteklinin aşırı düşük sorgulamasına ilişkin açıklamaları belgeye dayanması gerekecek.

Tebliğ edildi

Kamu İhale Kurumu, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu çerçevesinde yapım işlerinde aşırı düşük tekliflerin tespit edilmesi ve sorgulanmasına ilişkin esasları ilgili kurumlara tebliğ etti. Yapım işi ihalesine giren ve aşırı düşük teklif veren şirket kendi ürettiği malla girmeyi veya ortak olduğu tüzel kişiden malı ile karşılayacağını taahhüt etse de raporlarla bunu kanıtlamak zorunda olacak.

Ancak ihaleye talipli olan şirket sahibi bunları kanıtlamakla ihale sürecinde sadece küçük bir adım atmış olacak. İsteklinin yapım işini ekonomik olacağına ilişkin açıklamasını yapması durumunda, kullanılan yapım yönetimini ve teknolojinin, yapım işinde sağlayacağı avantajının belgelere dayalı olarak açıklanması gerekecek. Buna göre, ürün cinsi, adeti, tahmini fiyatı ve satış koşulları gibi bilgilerin bulunduğu profarma faturalarda malın son geçici vergi beyanname döneminde tespit edilen birim ortalama maliyeti belirtilecek.

 Söz konusu düzenlemenin ilgili kurumlar tarafından da benimsanmesi durumunda, düşük fiyatla işi yapmayı taahhüt eden isteklinin yapım işini kendi ürettiği mallara yer vermesi durumunda ilgili mala ait son geçici vergi beyanname dönemine ilişkin Yeminli Mali Müşavir onaylı maliyet tespit raporunun sunulması zorunlu tutulacak.
Kurumlara iletilen tebliğde, “Aşırı düşük sorgulaması sonucunda belgelere dayalı yazılı açıklama yapmmayan ve ihale komisyonunca açıklamaları yetersiz bulunan isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle değerlendirme dışı kalacak” denildi.

“İhale süreci devam ederken çeşitli nedenlerle teklif geçerlilik süresinin dolması ve 4734 sayılı Kanunun 32. maddesi uyarınca teklif geçerlik sürelerinin uzatması yönündeki idare talebini kabul etmeyen isteklilerin bulunması durumunda yeniden bir sınır tespit edilmeyecek ve idare aşırı düşük teklif sorgulaması tespit edilen ilk sınır değer dikkate alınarak gerçekleştirilecektir. Ancak, gerek idarece gerek kurumca alınan kararlar çerçevesinde, geçerli tekliflerde olması halinde aşırı düşük teklif sınır değerlerinin geçerli teklifler dikkate alınarak yeniden belirlenmesi gerekmektedir” denildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kamu-ihalelerinde-hesap-verilemeyen-dusuk-teklif-ihale-disi-birakilacak_68295.html

Read Comment Section
3 Yorum Yorum Yaz
  • Masa başında kanun çıkarmak yönetmelik değiştirmek kolay. firmanın birinden bir alış faturası istesinler adamlar neyi veriyor bir görsünler; ben bugün istedim adam resmen alay etti. iki kalem malın alış faturasını alamadığımız için bu gün savunma vermekten vazgeçtim alana hayırlı olsun YANITLA
  • bu sistem uygulanamaz çok fazla ıstısmara açık. hem de gereksiz zaten işi yapamadıgımız zaman yasaklı firma olmuyor muyuz? bütün yüklenici firmalar bu konuda mutlaka kik'e itiraz etmek durumunda olmalıdır YANITLA
  • bunun anlamı aşırı düşüğe giren firmalar elenecek demektir. her malzeme kalemi için istenen belgelerin temini mümkün değil. serbest piyasada kim size başkasına sattığı malın faturasını verir? YANITLA
3 yorumdan 3 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!