Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kamu Yararı Bahanesiyle Orman Alanları Yok Ediliyor’

Sayıştay, alınan önlemlerdeki yetersizlikler ve yanlış uygulamalar nedeniyle ormanların hızla yok edildiğine dikkat çekti. Ormanların korunm

ZAMAN
Kamu Yararı Bahanesiyle Orman Alanları Yok Ediliyor’

b>Sayıştay, alınan önlemlerdeki yetersizlikler ve yanlış uygulamalar nedeniyle ormanların hızla yok edildiğine dikkat çekti.

Ormanların korunması hakkında rapor hazırlayan Sayıştay, Antalya, Muğla gibi rantın yüksek olduğu yerlerde orman vasfını yitiren arazilerde büyük bir artış görüldüğünü tespit etti. Orman bölgelerinde incelemelerde bulunan Sayıştay denetçileri, “kamu yararı” gerekçesiyle orman arazilerinin fabrika, çöp döküm alanı, vakıf üniversitesi, köpek eğitim merkezi, spor tesisi gibi yapı ve faaliyetlere tahsis edildiğini ortaya çıkardı. Raporda, ormanlık alanların gecekondu gibi yasa dışı yapılaşma yoluyla tahrip edilmemesi için buralara yol, su, elektrik, kanalizasyon hizmetleri götüren kuruluşların yetkilileri hakkında yasal işlem yapılması istendi.

Sayıştay Başkanlığı Performans Denetim Grubu tarafından hazırlanan “Ormanların Korunması” adlı rapor, Sayıştay Genel Kurulu kararı ile gereği yapılmak üzere TBMM’ye gönderildi. Esas olarak Orman Genel Müdürlüğü’nün faaliyetlerinin incelendiği çalışmada, ormanların hukuki sınırlarının tespitine yönelik kadastro çalışmalarına 1937 yılında başlanmasına rağmen hâlâ tamamlanamadığı belirtiliyor. İstanbul’da yapılan gözlemlerde ise Ayazağa bölgesinde tarım amacıyla orman dışına çıkarılmış alanlarda, restoranlar, köpek eğitim merkezleri ve sanayi tesislerinin yapıldığı tespit edilmiş. Birçok alanda “kamu yararı” kavramı kötüye kullanılmış.

Kadastro komisyonlarının zaman zaman hatalı uygulamalar yaparak gerçekte orman niteliğini kaybetmeyen alanları da orman sınırları dışına çıkarttığı vurgulanıyor. Özellikle toprak rantının yüksek olduğu yerlerde orman dışına çıkarma uygulamalarının fazlalığına dikkat çekilen raporda, son 30 yılda Antalya'da 45 bin, İçel'de 39 bin, Ankara'da 31 bin, Muğla'da 29 bin hektar ormanın yok edildiği belirtiliyor. İstanbul'da yapılan gözlemlerde ise Ayazağa bölgesinde tarım amacıyla orman dışına çıkarılmış alanlarda, restoranlar, köpek eğitim merkezleri ve sanayi tesislerinin yapıldığı tespit edilmiş. Sayıştay denetçileri, orman niteliğini muhafaza eden bu yerler hakkında tapu kadastro komisyonları tarafından orman dışına çıkarma kararları verildiğini ortaya çıkardı.

Orman bölgelerinde yerinde inceleme yapan ve ilgililerle görüşen Sayıştay denetçileri, orman varlığını tehdit eden yangın, ormanlık alanların yerleşime açılması, yasadışı ağaç kesimi, orman zararlıları ve ağaç hastalıkları gibi konularda alınan önlemlerin yetersiz olduğu sonucuna vardı.

Yoruma açık olması nedeniyle idari işlemlerde keyfi uygulamalara yol açan "kamu yararı" kavramı, ormanların kullanıma açılmasında da kötüye kullanılıyor. Açık bir tanımı olmayan "kamu yararı" gerekçesiyle zorunlu olmamasına rağmen, ormanlık alanların çöp dökme deposu, cami, mezarlık, mezbaha yeri, lojman, dinlenme yeri, vakıf üniversitesi, dinamit deposu, futbol sahası, atış poligonu gibi yapılar ve faaliyetler için tahsis edildiği belirtiliyor. Raporda, ormanlık alanlarda değişik yatırım ve tesislere izin verilmesi konusunda ormana en az zarar vermeyi sağlayacak bir sistem kurulamadığının altı çiziliyor. Sayıştay, "kamu yararı" kavramının ormanların, orman olarak kalmasının sağlayacağı yararla karşılaştırılabilecek şekilde tanımlanmasına ve yoruma yer bırakmayacak kriterlere bağlanmasının önemine dikkat çekiyor.

Raporda ayrıca, çeşitli maden ocağı işletmelerinin, tamamen ormansızlaştırdıkları ocak alanlarını tekrar ağaçlandırmaya uygun hale getirmediklerine dikkat çekiliyor. Burada da "kamu yararı" kavramının kötüye kullanılması gibi "izin sahalarının ağaçlandırma yapılabilecek duruma getirilmesi" yükümlülüğünün ne şekilde olursa olsun açılan alanın doldurulması şeklinde anlaşıldığı vurgulanıyor. Özellikle İstanbul'da bu ocak sahiplerinin açtıkları ormanlık alanı tekrar ağaçlandırmaya uygun hale getirmeleri gerekirken yeni bir kazanç elde etmek için buralara ücret karşılığı harfriyat artığı döktürdükleri ortaya çıkarılmış.

Raporda dikkat çekilen aksaklıklardan bazıları şunlar:

Kadastro ve tapu çalışmalarının tamamlanamamış olması ormancılık faaliyetlerini ve koruma çalışmalarını olumsuz etkiliyor.

Orman arazisi niteliğini kaybeden alanların tespiti ve orman dışına çıkarma uygulamaları bilimsel ve objektif kriterlere dayanmıyor.

‘Kamu yararı’ kavramının yanlış yorumlanması nedeniyle zorunlu olmamasına rağmen ormanlık alanlar yapılaşmaya açılıyor.

Yeterli denetim yapılmadığı için özel ormanlar orman olma özelliklerini kaybediyor.

Yangına hassas bölgelerde görevlendirilen işletme müdürü ve şefler yangın konusunda yeterli eğitime sahip değil.

Yangına hassas bazı bölgelerde yangın emniyet yolları ve alınması gereken diğer tedbirler yetersiz.

Arazinin kıymetli olduğu bölgelerde işgal ve faydalanma eğilimleri nedeniyle orman tamamen yok ediliyor.

Ülke genelinde orman suçlarında azalma görülmesine karşın arazinin değerli olduğu bölgelerde işgal ve yer açma eylemleri artıyor.

Ormana yönelik yasadışı eylemlerle mücadele eden personelin can güvenlikleri sağlanamıyor.

Yurtdışından getirilen orman ürünleriyle birlikte zararlı böceklerin gelmesinin önlenmesi için yeterli gümrük kontrolü yapılmıyor.

Murat Aydın - Ankara

http://www.yapi.com.tr/haberler/kamu-yarari-bahanesiyle-orman-alanlari-yok-ediliyor_18281.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!