Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kanal İstanbul'dan Devletin Kasasına 50 Milyar Dolar Girer

Süveyş ve Panama kanalları gibi Marmara ile Karadeniz'i birbirine bağlayacak Kanal İstanbul projesi için inşaat kralı Ali Ağaoğlu, "Yap-işlet-devret modeliyle 25 kuruş harcamadan, buradan devletin kasasına 50 milyar dolar para girer." dedi. Zaman'ın sorularını cevaplayan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu'na göre, Silivri

Zaman Gazetesi
Kanal İstanbul'dan Devletin Kasasına 50 Milyar Dolar Girer

İnşaatın önde gelen ismi Ali Ağaoğlu'na göre İstanbul'a ikinci Boğaz projesi ayağı yere basan, ekonomisi ve getirisi olan bir proje. Ülkeye ve İstanbul'a değer katacağını belirttiği yeni kanal için Ağaoğlu'nun hesabı şöyle: "50 milyar dolar olur devlete katkısı. Bu maliyet değil devletin kasasına girecek para. Emlak Konut'un oluşturacağı katma değerle devletin kasasına onlarca milyar dolar girer. Bu bölgenin yüzde 90'ı Hazine arazisi. Burada rant olacaksa bunu devlet yiyecek. Devletin cebinden 25 kuruş para çıkmayacak. Bunu yap?işlet?devret ile yapacak. Körfez geçişi yapılıyor sessiz sedasız şimdi. 6-7 milyar dolarlık bir proje orası da."

İstanbul Mimarlar Odası'nın 'orada birilerine rant sağlanacak' iddiaları ve kendisinin o bölgede arsa bakıp bakmadığıyla ilgili soruya ise Ağaoğlu esprili bir dille şu cevabı verdi: "Valla ben oradan yer almamıştım, şimdi açıklandı, gidip alacağım. Daha gitmedim ama yakında gideceğim. Özellikle alçaktan da uçacağım, helikopterin kapısında da Ağaoğlu yazıyor görsünler diye, biraz daha yerler değerlensin diye. Bundan daha güzel bir şey var mı? Bir memlekette vatandaşın malı para yapıyorsa o memleketten korkma. Vatandaşın malı para yapmıyorsa o memleket batmış demektir. Şimdi o bölgedeki arsa fiyatları artacak. Bundan daha iyi bir şey yok ki."

Sıfırdan yapıldığı için İstanbul gibi plansız, keşmekeş olma riski yeni bölgede yok. O bölgenin konut, otel, marina bölgesi olmasını öneriyor Ağaoğlu: "İstanbul'un turizm potansiyeli senede 25-30 milyar dolardır. Bugün tüm Türkiye'de 20 milyar doların üzerinde turizm gelirimiz var diye seviniyoruz, tabii ki iyi para. Ama tek başına İstanbul bunu kazanır, fazlasını karşılar. Bunun için bu projenin ekonomisi var. Ben bu projenin arkasındayım."

İstanbul'un uçlarında iki yeni şehir kurma fikrini sorduğumuzda ise Ali Ağaoğlu, önceliğin kentsel dönüşümle şehir içindeki eski yapıların yenilenmesine verilmesi gerektiğini ifade ediyor. Ona göre kentsel dönüşümün ve Türk inşaat sektörünün önündeki en büyük engel kat mülkiyeti kanunu. Ağaoğlu, "100 daireli bir sitede 99 kişi çıkıyor tamam burayı yenileyelim diyor, bir kişi çıkıyor diyor ki benim burada kocamla hatıralarım var yıkılmasını istemiyorum. 99 kişinin lafı çöpe gidiyor. Şimdi uyanık insanlar gidiyor eski binalardan bir tane daire alıyor. Ondan sonra orada herkes bir daire istiyor. O diyor ki ben iki daire isterim. Bunu meslek edinen, bunu istismar eden insanlar var. Ona iki daire verseniz bu kez diğerleri ayaklanır... Kadir Topbaş inanılmaz çaba sarf ediyor ama başarılı proje yok. Ve bu işin sadece yerel yönetimlere bırakılmayıp devlet politikası olması lazım. Bu konuda bir koordinatör bakanlık mı, müsteşarlık mı kurulacak, bir şey kurulması lazım bu işi yapması için." dedi.

Türkiye, kalkınması için ya kredi alıp borçlanmaya ya da yabancı yatırıma ihtiyaç duyuyor. Bu iki yol dışında bir çıkış noktası daha var Ağaoğlu'na göre. O da yabancıya konut satışı. Yabancıya daire satışı konusunda Ağaoğlu'nun iddiası şöyle: "Büyümek için faizle borç almak ya da yabancı yatırımcı dışında üçüncü alternatif ne? Yabancıya konut satacaksın. O adam gelip buradan 1 milyon dolara bir daire aldığı zaman, daireyi sırtına alıp gitmeyecek ki. Gidemez. Yabancıya ev satışını serbest bırakmamız lazım. İşte o zaman en az yüzlerce milyar dolar gelir, yüzlerce milyar dolarlık kalıcı bir kaynağa sahip olur Türkiye. Türkiye'nin tüm borcunu çözersin. Yani yabancıya bir konut sattığın zaman o adam gelip burada kalıyor. Burada yemek yiyor, geziyor, ediyor, para harcıyor."



12 haziran seçimlerini nasıl görüyor?

12 Haziran günü yapılacak genel seçimlerde Ağaoğlu, bir sürpriz sonuç beklemiyor. Ona göre, yerli ve yabancı kamuoyu araştırmalarının da gösterdiği gibi mevcut iktidar yine çoğunlukla hükümet olacak. "Türkiye için bence en büyük risk siyasi istikrarsızlıktır, koalisyonlardır." diyen Ağaoğlu, şunları söyledi: "Yakın zamanda dünyada dengelerin değiştiği 2 dönem var. Birincisi Rusya'nın yıkıldığı 1990'ların başıydı. Türkiye'de koalisyonlarla bu fırsatı değerlendiremedi. Bir de şimdi dünya dengeleri değişiyor. Gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru kayıyor ekonominin ve siyasetin dengesi. Şu anda Türkiye'de beğen ya da beğenme güçlü bir iktidar var, başında da güçlü bir lider var. Dolayısıyla Türkiye bu kriz dönemini iyi yönetti. Aynı dönemde bu küresel kriz döneminde bir siyasi istikrarsızlık da olsaydı Türkiye belini doğrultamazdı. Türkiye için en büyük risk siyasi istikrarsızlık. O da şu anda öyle bir şey Türkiye'nin önünde görünmüyor. Mevcut hükümet en az bir dönem daha rahatlıkla işi götürecek görünüyor. Bu da Türkiye için fırsattır diye düşünüyorum. Şu anda beğen ya da beğenme (Başbakan Tayyip Erdoğan) liderlik vasfı olan, toplumları etkileyebilen bir insan. Dünyanın en etkili on ismi arasında gösteriliyor. Bu da gerçekten onun başarısını gösteriyor."

Zorlu Center'dan daire aldı mı?

Ahmet Zorlu'nun Boğaz'a nazır inşa ettiği Zorlu Center'dan henüz daire almamış, ama alacağını ifade ediyor Ali Ağaoğlu: "Ayırdık ama daha gidip işlemlerini tamamlamadım, almayı düşünüyorum."

"Bir internet sitesi 'Ağaoğlu işini Zaman'a, özel hayatını Şamdan'a anlatıyor.' diye yazmış, ne dersiniz?" sorusuna şu cevabı verdi: "Anlatırım, Zaman çok iyi bir gazete, 1 milyonun üzerinde okuyucu kitlesi olan. Hayatımda benim önceliğim iş olmuştur, önce işim sonra aşkım. Ben hayatım boyunca, cumartesi pazar dahil bir gün bile saat 7'yi bir geçe kalkmadım. Saat 8'de çaycıdan önce işimin başındayım."

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde öğrenci kulübünün daveti üzerine gidip 700 öğrenciye 2,5 saat konuştuğunu belirten Ağaoğlu, rektör yardımcısının, 'bir grup protesto edecek, istersen salona girme' uyarısını önemsemediğini söyledi: "8-10 kişilik bir gruptu, salondaki öğrenciler onları apar topar dışarı attı. Yoksa yanlarına gidip ikna edecektim. Attıkları yumurtaların hiçbiri bana isabet etmedi, 2,5 saat konuştum. Benden önceki hafta Cem Yılmaz varmış, onun seyircisini ikiye katlamışım."

Garajında 20 otomobili olan Ağaoğlu'nun hobisi, araba kullanmak. En sevdiği Bentley'in özel yapım Cabrio'su. Ağaoğlu, araba sevdasını şöyle anlattı: "Günde 15-18 saat çalışırım. Araba hobim, kendim kullanırım. Park sorunu varsa şoförümü alırım ama o arkada oturur. Gittiğim yerlerde beni önde fark etmiyor, gidiyor arka kapıyı açıyorlar. Başka işadamları gibi böyle yat kat hobim yok."

Ağaoğlu, bugünkü Acarkent arazisiyle ilgili bir sırrını da Zaman'a şöyle açıkladı: "Özal döneminde toplu konut patlamıştı, inşaatlara tuğla yetişmiyordu, tuğla karaborsaydı. Ben tuğlacılara kızdım, gittim, Tekirdağ'da tuğla fabrikası aldım. O parayla Acarkent'in olduğu arsayı sahibi Fuat Mısırlıoğlu'ndan 200 milyon liraya alıyordum, 3 bin dönüm yerdir. Aynı parayla gittim 180 milyona Tekirdağ tuğla fabrikasını aldım. Yoksa Acarkent benimdi."

http://www.yapi.com.tr/haberler/kanal-istanbuldan-devletin-kasasina-50-milyar-dolar-girer_87376.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!