Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Karadeniz'in Canına Okuyorlar

Trabzon’da düzenlenen basın toplantısında konuşan ve aynı zamanda Türkiye Su Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi olan İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, “Doğu Karadeniz’in canına okunuyor. Gerilim hatlarına, tünellere, sağlığa uzanan ellere karşı çıkacağız!” dedi.

Bir Gün Gazetesi
Karadeniz'in Canına Okuyorlar

Trabzon’da düzenlenen basın toplantısında konuşan ve aynı zamanda Türkiye Su Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi olan İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, “Doğu Karadeniz’in canına okunuyor. Gerilim hatlarına, tünellere, sağlığa uzanan ellere karşı çıkacağız!” dedi.

Ekşi, Trabzon’da düzenlediği basın toplantısında, dünyanın korunması gereken en değerli vadilerinin küçücük bir enerji uğruna yok etmenin göze alındığını söyledi.

“Turizm, HES’ten Fazla Kazandırır”

“Doğu Karadeniz’in canına okunduğunu, okunmak istendiğini” söyleyen Ekşi, “Çorak topraklar, kupkuru bozkır dağlar tepeler dururken, doğaya, dereye, ormana, yaşama göz diktiler” diye konuştu.

Yetkililere, bölge için yaşam odaklı, çevre odaklı, yüzyıllar boyunca bölgeye, doğaya ve insanlara hizmet edecek projeler sunduklarını ifade eden Ekşi, şöyle devam etti: “Bölgenin doğal varlığını, çeşitliliğini ve güzelliğini sermaye kabul edip, turizm alanında bölgenin değerlendirilmesi gerektiğini savunduk, savunuyoruz da. Konu paraysa, ekonomiyse eğer, bölgenin turizmden ülkeye daha çok gelir kazandıracağını söyledik. Maalesef görüyoruz ki, biz turizm dedikçe, devlet, akıldan, mantıktan uzak çözümlere ve arayışlara gidiyor. Uzun vadeli düşünmektense 5-10 yıllık süreçleri ele alıyor. Dünyanın korunması gereken en değerli vadilerini küçücük bir enerji uğruna yok etmeyi göze alıyor. Ağır sanayinin bölgeyi hançerlemesine izin veriyor.”

Ekşi, suya ve geleceğe sahip çıkacaklarını, İkizdere’de yüksek gerilim hatlarına, sağlığa uzanan ellere ve tünellere de karşı çıkacaklarını kaydetti.

Camide HES Bilgilendirme Toplantısı

Öte yandan, Ekşi, daha sonra yaptığı yazılı açıklamada, İkizdere’de yapılması planlanan Selin-I HES projesi için mahkemece verilen ‘ÇED gerekli’ kararı uyarınca 25 Şubat Perşembe günü İkizdere’de yapılması planlanan bilgilendirme toplantısının, proje yapımcısı firma tarafından değişik gerekçeler göstererek, ileri bir tarihe ertelendiğini bildirdi.

İlgili firmanın talebi doğrultusunda bilgilendirme toplantısının 30 Mart’a ertelendiğini kaydeden Ekşi, şöyle devam etti: “Gerçeklerden, İkizderelilerden kaçmak yok. Biz İkizdereliler, HES’lere karşı kararlı duruşumuzu sonuna kadar devam ettireceğiz. Soruyoruz; camilerde bilgilendirme toplantısı yapmak isteyen şirketlerin endişesi nedir? Eğer bir toplantı yapılacaksa İkizdere Kültür Merkezinde yapılmalıdır. İkizdereliden, gözlerden uzak yerlerde bilgilendirme toplantısı yapılmaz. Yapılmak istenenler halkın gözü önünde yapılmalı, söylenmek istenenler de tüm halkın katılımının olabileceği yerlerde söylenmelidir.”

Halkın iradesi olmaksızın yapılmak istenen projelere sonuna kadar karşı çıkacaklarını vurgulayan Ekşi, şunları kaydetti: “Hiç bir havza planlaması yapılmadan tüm projelere ayrı ayrı ÇED raporu verenlere sormak istiyoruz. Bu kadar projeyi bu vadi taşır mı? Bu ekosistem, bu doğa taşır mı? Altını çizerek tekrar söylemek ve belirtmek istiyoruz. Suyumuza, geleceğimize sahip çıkacağız. İkizdere’de yüksek gerilim hatlarına, sağlığımıza uzanan ellere, tünellere karşı çıkacağız.”

İlk gol çevre düşmanlarının kalesine gitti

Şavşat Kültür Yardımlaşma Derneği ve Şavşat köylülerinin düzenlemiş olduğu Şavşat Köyleri Futbol Turnuvası, Şavşat’ta yapılmaya çalışılan HES’lerin protesto edilmesiyle başladı. Sahaya çıkan her köyün takımı ‘Derelerimiz özgür akacak’, ‘HESlere hayır’, ‘Şavşatlı suyuna sahip çıkıyor’, pankartlarıyla tur attktan sonra maçlarına başladılar. Şenocak (çakolta ) maçında sahadan oyuncular ‘Papart’ diye bağırınca, seyircilerde ‘bizimdir’ diye karşılık verdi. Ve oyuncularlar izleyiciler arasında karşılıklı şu tezahuratlar yapıldı:

Oyuncular: Hansuyu
Taraftarlar: Bizimdir!
Oyuncular: Tigrat, Mansurat, Dimdere
Taraftarlar: Bizimdir!
Oyuncular: Santral yapacaklar!
Taraftarlar ve oyuncular: Su temel haktır, satılamaz! Fuat Yüksek (Rize)

http://www.yapi.com.tr/haberler/karadenizin-canina-okuyorlar_77199.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!