Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Karaköy'ü Unutmayalım

Galataport projesi üzerindeki tartışmalar ilginç görüşlerle sürüyor. Ortaköy ve Nişantaşı projelerinin mimarı Erhan İşözen, meslektaşı Ersen Gürsel'in ‘Denize Duvar' (21.9.2005) başlıklı yazısındaki görüşlerinin kısmen doğru olduğunu ancak Karaköy'ün yeni bir yaşamla buluşması gerektiğini söylüyor.

Hürriyet Gazetesi/Yalçın Bayer



alataport projesi üzerindeki tartışmalar ilginç görüşlerle sürüyor.

Ortaköy ve Nişantaşı projelerinin mimarı Erhan İşözen, meslektaşı Ersen Gürsel'in ‘Denize Duvar' (21.9.2005) başlıklı yazısındaki görüşlerinin kısmen doğru olduğunu ancak Karaköy'ün yeni bir yaşamla buluşması gerektiğini söylüyor. ‘Çünkü' diyerek devam ediyor:

‘Projeyi peşinen reddedilmesi gereken bir proje olarak görmüyorum. Kent ve insanı bir araya getirmek gerekiyor. Buraya getirilecek fonksiyonlarla birlikte Karaköy'de yeni bir yaşam alanı yaratılması doğrudur.'

İstanbul'daki projeler üzerinde sohbet ederken, Galataport projesinde çok büyük bir yoğunluk olduğuna dikkat çeken İşözen, bu alanda ‘cruise' gemilerinin Galata ve Karaköy'ü boğacağını, o alana daha küçük gemilerin yanaşmasının doğru olacağını, ‘apartman gemilerin' yanaşma yerinin ise Mimar Ersen'in önerdiği gibi Yenikapı olabileceğini söylüyor.

NUSRETİYE SAAT KULESİ VE ÇEŞMESİ

İşözen, Karaköy için şöyle konuşuyor:

‘Tarihi yarımadanın da, Karaköy ve Galata'nın da geceleri mutlak yaşaması gerekmektedir. Ne yazık ki Karaköy ve Galata'nın ışığı, rengi ve yaşamı yok; her yer kapkaranlık... Bu nedenle bölgeye yeni bir yaşam getirmek zorunludur. Az ilerde ‘İstanbul Modern' var; bölgeye şimdiden büyük bir etkinlik kazandırdı. Galataport ve Beyoğlu arasında iki yönlü insan akımının düşünülmesi doğrudur. Tophane-i Amire'nin yanındaki İtalyan yokuşu ve Çukurcuma yolu Beyoğlu ile bu bağlantıyı sağlayacaktır. İstanbul ancak kent bütünlüğüne hizmet eden bu tür projelerle ayağa kalkabilir.'

İşözen 1950'lerde Menderes döneminde yol çalışmaları sırasında Nusretiye Camii'nin bünyesindeki Saat Kulesi'nin kaldırılarak antrepoların içine konulduğunu, aynı şekilde Nusretiye Çeşmesi'nin de Maçka'ya götürülmüş olduklarını hatırlatarak Galataport projesiyle bunların yerlerine konulmasını öneriyor.

İŞÇİ HEYKELİ

- Peki Tophane'deki işçi heykeli...

- Cumhuriyet'in 50. yılı nedeniyle İstanbul'un birçok yerine heykeller konulmuştu. Tophane'deki işçi heykelini de rahmetli heykeltıraş Muzaffer Doğan Ertoran yapmıştı. Almanya'ya işçi göçü nedeniyle gerekli işlemler Tophane'deki İş ve İşçi Bulma Kurumu'nda yapılıyordu. Bu heykel de emeği simgeliyordu. Ne yazık ki, siyasi amaçla kolu başı kırıldı. Diğerleri de zaman içinde ortadan kayboldu.

İşözen; eski İstanbul Valisi Nevzat Ayaz'ın Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneği Başkanı olduğu dönemde heykel, heykeltıraş Tankut Öktem'e yeniden döktürülmüş. Ama yerine koymak için kimse ilgilenmemiş o zamandan beri... Heykel, Öktem'in Gemlik'teki atölyesinde duruyormuş halen. İşözen, ‘Avrupa'daki 3 milyona yakın işçimizin anısına yaptırılan yeni heykel mutlaka aynı yere konulmalıdır. Bunun için bir kampanya başlatılabilir. Bunu yapmak da Büyükşehir Belediyesi'ne düşer' diyor.

- Sizin cami projeleri yaptığınızı da biliyoruz. Karadeniz'de, Çayeli'ndeki Çavuşoğlu Camii, Ağa Han Ödülü'ne aday gösterilmişti. Şimdi bazı bölgelerde çirkin cami yapıları dikkat çekiyor.

- İlk önce şunu söyleyeyim; iki şerefeli, iki minareli camileri herkes yaptıramaz. Osmanlı döneminde bunları ancak padişah ve padişah soyundan gelenler yaptırabilirdi. İstanbul'da yaptırılan padişah camileri yani ‘selatin' camileri 11 adettir. Örneğin, Süleymaniye Camii'nin dört minareli, 10 şerefeli olması, Kanuni Sultan Süleyman'ın 10. padişah olduğunun simgesidir. Evet dediğiniz doğrudur, bazı camiler çok çirkindir; her önüne gelen de iki şerefeli cami yaptırmamalıdır. Bazı camilerin külahlarının kurşun yerine plastik camla yeşil ve mavi renklerle kaplatılması ayrı bir çirkinliktir. Diyanet plansız ve çirkin projelere izin vermemelidir.

‘İSTANBUL ALİMİ'

Bundan bir süre önce Yunanistan'da vefat eden ‘İstanbul Alimi' Stefanos Yerasimos'un ardından onu anlatan ciddi bir yazı görmediğine üzülen Erhan İşözen, ‘Yerasimos gibi değerlerin farkına varılmazsa İstanbul gerçek değerini bulamayacaktır. Adının bir caddeye verilmesini veya bir anıtının yapılmasını bakalım düşünebilecek miyiz?' diyor.

İstanbul'u ayağa kaldırmak, kent bütünlüğüyle bir vizyon sahibi yapmak istiyorsak bu çalışmaları çeşitli kolekyumlarla gündeme taşımak gerekmiyor mu?

‘Yazmadan kátip, okumadan alim olunmaz.'

http://www.yapi.com.tr/haberler/karakoyu-unutmayalim_58401.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!