Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Karbon Elyaf, Türkiye'nin Stratejik Gücüne Dönüşebilir'

Türkiye'nin, rüzgar türbin kanadı ve rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi, yapı güçlendirme merkezi ve basınçlı kaplar alanında üretim üssü olma şansını artırdığı belirtilen karbon elyaf, Akkök Şirketler Grubu'na bağlı Aksa tarafından Yalova'daki tesislerinde üretiliyor. Aksa, 2006 yılında pilot üretimine başladığı karbon elyafta 2009 yılının

Dünya Gazetesi
'Karbon Elyaf, Türkiye'nin Stratejik Gücüne Dönüşebilir'

Özellikleri nedeniyle dünyada giderek çeliğin yerini almaya başlayan bir hammadde olan karbon elyafın Türkiye'nin önemli bir stratejik gücü olabileceği belirtildi. Dünyada Türkiye'nin dışında sadece Japonya, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Çin ve Tayvan tarafından 35 bin ton üretilebilen karbon elyaf teknolojisi NASA'nın yanı sıra Boeing ve Airbus gibi havacılık firmalarının uçaklarında da kullanılıyor. Türkiye'nin, rüzgar türbin kanadı ve rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi, yapı güçlendirme merkezi ve basınçlı kaplar alanında üretim üssü olma şansını artırdığı belirtilen karbon elyaf, Akkök Şirketler Grubu'na bağlı Aksa tarafından Yalova'daki tesislerinde üretiliyor. Aksa, 2006 yılında pilot üretimine başladığı karbon elyafta 2009 yılının ikinci yarısı itibariyle akrilik elyafta yılda bin 500 tonluk üretim kapasitesine ulaştı.  Aksaca markası ile Türkiye'nin tek,  dünyanın sayılı karbon elyafı üreticileri arasında bulunan Aksa, çevresinde ileri malzeme teknolojilerini kullanan sektörlerden ve bu ürünleri pazarlayacak şirketlerden oluşacak bir 'Karbon Elyaf Vadisi' projesinin oluşmasını da destekliyor.

Aksa ve DÜNYAGazetesi işbirliğiyle Yalova'da düzenlenen "Sıradaki Endüstri Devrimi ve Türkiye'nin Fırsatları: Kompozit & Karbon Elyaf" başlıklı toplantılar dizisinin ilkinde kompozit ve karbon elyaf endüstrisinin Türk ekonomisi için barındırdığı fırsatlar tartışıldı. DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın moderatörlüğünde düzenlenen panele AKSA Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, DÜNYA Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt ve Kocaeli Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevket Özden katıldı.

Yılmaz: Dünya kapasitesinin  yüzde 12,5 Türkiye'de bulunuyor

Aksa Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, dünyada giderek çeliğin yerini almaya başlayan bir hammadde olan karbon elyafın son kullanım alanlarının Türkiye'nin lokomotif endüstrileri arasında olması nedeniyle ülkemiz için önemli fırsatlar içerdiğini söyledi. Yalova'da 432 dönümlük bir arazide kurulu ve tek çatı altında dünyanın en büyük akrilik elyaf üretim tesisine sahip olan Aksa'nın, 2009 yılı itibariyle akrilik elyafın dünyadaki toplam üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 12,5'ini entegre tesislerinde gerçekleştirdiğine dikkat çeken Yılmaz, Aksa'nın 308 bin ton/ yıl üretim kapasitesiyle çalıştığını kaydetti. Akkök Şirketler Grubu bünyesinde 1971 yılında üretime başlayan Aksa'nın, 5 kıtada 50'den fazla ülke sanayisine hizmet sağladığını  belirten Yılmaz, "Esnek ve çevik üretim planlaması, hızlı sevkiyat olanakları ve pazara yakınlığıyla Türkiye'de olduğu gibi dünya çapında da tercih edilen bir tedarikçiyiz. Yüzde 42'si halka açık olan Aksa, 10 binden fazla ürün çeşidine sahip. 830 kişinin doğrudan istihdam edildiği Aksa'nın Ar-Ge biriminde 84 kişi çalışıyor. Bu özellikler bizi dünyanın tek çatı altında üretim yapan en büyük entegre tesisi yapıyor" diye konuştu. Akrilik bazlı tekstil ve teknik elyaf sektöründe ilk tercih edilen firma olmayı hedeflediklerini aktaran Yılmaz, Aksa'nın 2010 yılında Hall of Fame - Strateji Yönetimi Ödülü alan dünyadaki 133 şirketten biri olduğunu söyledi.

İnsan saçından 10 kat daha ince

Karbon elyafı ve kompozitle ilgili bilgi veren Yılmaz, karbon elyafının 21. yüzyılın en stratejik hammaddelerinden biri olduğunun altını çizdi. Çelikten 3 kat daha kuvvetli, 5 kat daha hafif olması ve üstün özellikleri nedeniyle dünyada giderek çeliğin yerini aldığını belirten Yılmaz, Türkiye'de kompozit sektörünün bugüne kadar cam elyafına bağlı olarak geliştiğini, oysa karbon elyafın son kullanım alanlarının Türkiye'nin lokomotif endüstrileri arasında olmasının ülke ekonomisi için önemli fırsatlar içerdiğini söyledi. Otomotiv, denizcilik, bina güçlendirmesi, rüzgar türbini kanatlarının üretimi ve basınçlı kap endüstrisinin, Türkiye'de karbon elyaf takviyeli kompozit endüstrisinde öncelikli olarak gelişeceğini öngördüklerini vurgulayan Yılmaz; "Son yıllarda özel ürünler geliştirmeye yöneldik ve 2009 Mayıs ayında bin 500 ton/yıl kapasiteli karbon elyaf üretimimize başladık. Karbon elyafın kalınlığı 5-7 mikron, insan saçından 10 kat daha ince. İçinde yüzde 95 karbon atomu var. Nihai olarak içinde 3 bin, 6-12-24 bin filament olan bantlar şeklinde üretiliyor. Yüksek çekme mukavemetine sahip, darbe dayanımı yüksek, yoğunluğu görece olarak çok hafif, atmosfer koşullarından etkilenmediğinden korozyana dayanıklı.. Karbon elyaf dünyada Japonya, ABD, Tayvan, Almanya, Çin'in yanı sıra 2009 yılında bu yana Türkiye-Yalova'da üretiliyor" diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/karbon-elyaf-turkiyenin-stratejik-gucune-donusebilir_80756.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!