Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kars-Ahılkelek Demiryolu Fizibilitesi Başlıyor

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kars-Tiflis-Ahılkelek demiryolu projesinin Türkiye hattında etüt ve fizibilite çalışmalarının gelecek yıl başlaya

Ticaret



b>Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kars-Tiflis-Ahılkelek demiryolu projesinin Türkiye hattında etüt ve fizibilite çalışmalarının gelecek yıl başlayacağını söyledi.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı binasında düzenlenen Türkiye-Gürcistan Karma Ulaştırma Komisyonu (KUK) toplantısının sonuç protokolü, Yıldırım ile Gürcistan Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksi Aleksişvili tarafından imzalandı. Toplantı sonunda, Kars-Tiflis-Ahılkelek demiryolu projesinin yapılmasına ilişkin mutabakat zaptını da Yıldırım, Aleksişvili ve Azerbaycan Taşımacılık Bakan Yardımcısı Musa Penahov imzaladı. Yıldırım, düzenlenen basın toplantısında, Türkiye ile Gürcistan arasındaki kara taşımacılığında bazı engellerin kaldırılması ve uzun vadede tam serbestleşme sağlanması konusunda görüş birliği içinde olduklarını belirtti.

Yıldırım, bunun, iki ülkenin temel hedefleri çerçevesinde ve zaman içinde geçiş kotalarının arttırılmasında da karşılıklı iradenin olduğunu gösterdiğini ifade etti. Ulaşımı, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin istenilen düzeye getirilmesi bakımından araç olarak gördüklerini ifade eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ayrıca Türk Hava Yolları’nın (THY) yeni yıldan itibaren Tiflis’e seferlerini iki katına çıkarmasını, yılın ikinci yarısından itibaren de haftanın her günü sefer yapılmasını hedeflediklerini kaydetti.

Yıldırım, THY’nin yanı sıra, gerek Gürcistan gerekse Türkiye’deki özel taşımacılık şirketlerinin Tiflis ve İstanbul dışındaki şehirlere sefer yapmalarının da düşünüldüğünü belirtti. Yıldırım, Kars-Tiflis-Ahılkelek projesi yapılıncaya kadar kısa vadede Poti ile Samsun arasında tren seferlerinin hizmete sokulması konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı. Poti-Samsun hattının işlemesiyle, Türkiye’deki demiryolu sistemiyle Gürcistan ve Orta Asya demiryolu sisteminin entegre edilmiş olacağını ifade eden Yıldırım, ayrıca demiryolu-denizyolu kombine taşımacılığının da sağlanmış olacağını söyledi.

Kars-Tiflis-Ahılkelek demiryolu projesinde önemli bir aşamaya gelindiğini söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Azerbaycan-Gürcistan ve Türkiye’nin, projenin yapılmasında güçlü irade ortaya koyduklarını ifade etti. Yıldırım, önemli bir finansmana ihtiyaç duyulan projenin yapılması için öneriler geliştirilmesi konusunda bir mutabakat zaptı imzalanarak, çalışma takvimi belirlendiğini de kaydetti. Yıldırım, çalışmalar bir yandan yürütülürken bir yandan da Türkiye’de hattın etüt ve fizibilite çalışmalarına gelecek yıl başlanacağını söyledi.

Binali Yıldırım, Gürcistan ve Azerbaycan’ın, aynı güzergaha paralel bir otoyolu projesini, Türkiye üzerinden yeni bir sınır kapısıyla Türkiye-Avrupa bağlantısının sağlanması konusundaki kararlı tutumundan memnun kaldıklarını söyledi. Yıldırım, ulaşım koridorlarının ve seçeneklerin arttırılmasının Türkiye ve bölge ülkeleri arasındaki ilişkileri aynı oranda etkileyeceğini kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kars-ahilkelek-demiryolu-fizibilitesi-basliyor_22064.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!