Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

100 Milyar Dolarlık Pazar...

Katrina Mağdurlarının Yeni Umudu: Modüler Sistemli Evler

2005 yılında Amerika’nın Louisiana, Mississippi, Alabama, New Orleans gibi bölgelerini yerle bir eden Katrina Kasırgası’nın ülkede yol açtığı felaketin yaraları sarılmaya devam ediyor. Düzenlenen "Home Again" (Eve Dönüş) kampanyası kapsamında evlerini kaybeden birçok felaketzede, modüler ev sistemleri sayesinde yaşamlarına yeniden başlıyor.

yapi.com.tr/Işıl Göreci





Mississippili Rudy ve Gwen Cardreon çifti, kötü günlerin ardından, kasırgada yerle bir olan evlerinin yerine yapılan modüler evlerinin keyfini çıkarıyor.



















2005 yılında Amerika’nın Louisiana, Missisippi, Alabama, New Orleans gibi bölgelerini yerle bir eden Katrina Kasırgası’nın ülkede yol açtığı felaketin yaraları sarılmaya devam ediyor. Tüm dünyada küresel ısınmadan kaynaklı çevre sorunlarına dikkat çeken ve 270 binden fazla insanın evsiz kalmasına, yüzlerce kişinin ölümüne sebep olan kasırga sonrası harekete geçen devlet, sivil girişimler ve yardım kuruluşları evsiz kalan insanlar için uygulanan yerleştirme projelerini sürdürüyor. Ancak bugüne kadar, Katrina Tayfunu’yla savrulan yüzlerce evden sadece küçük bir kısmı yerine konabildi. Yapı malzemelerinin astronomik ücretleri ya da vasat müteahhitlerin etkin olmayan hizmetleri bu yenilenme projesinin ağır işlemesine sebep olan faktörler olarak göze çarpıyor.

Ancak bu işleyişte göze çarpan olumlu gelişmeler de var. 2005 yılının Ağustos ayından önce prefabrik evlerin ağırlıkta olduğu bölgede, felaket sonrasında modüler sistemli yapıların varlığı günden güne artıyor.

Farklı modüler parçalardan, alana, ihtiyaç programına ve bütçeye göre sınırsız kombinasyonlar oluşturulabilecek şekilde tasarlanan; bölgenin koşullarına uygunluk, sürdürülebilirlik, ekonomiklik ve nitelikli tasarım özellikleri taşıyan modüler sistemli evler giderek arsa sahiplerinin gözdesi haline geliyor.

Bölgede şimdiye kadar 250 modüler evin yapımını üstlenen Safeway Homes firması yetkilileri, günde 3 evin malzemesini üretecek kapasitede çalıştıklarını belirtiyor ve halıdan perdeye ve hatta tavan lambalarına kadar hazır durumda ev sahibine teslim edilen evlerin bölge için uygulanabilecek en akılcı çözüm olduğunu vurguluyorlar.

Modüler ev düzeni, tek odalı, basit bir kulübelerden hayalleri süsleyecek evlere kadar geniş bir yelpazede uygulanabilen bir model. Modüler yapıların geleneksel yöntemlerle inşa edilmiş yapılara göre avantajlarının çok olduğu söyleniyor. Evlerin, malzemeler geldikten birkaç gün sonra tamamlanabiliyor olması, yapımı aylar alan bir inşaatla karşılaştırıldığında önemli bir avantaj olarak öne çıkıyor.

Afet bölgesi yapı kurallarına uyum gösteren sütunlu yapısı, gereğinden fazla inşaat çalışmasının yürütüldüğü bir bölgede yerel işgücünden az yararlanması, ve bazılarının geleneksel evlere oranla daha ucuz olması modüler evleri çekici kılan diğer unsurlardan.

Fiyatları 50 ile 500 bin dolar arasında değişen modüler evlerin saatte 160 mil hızla esen fırtınaya dayanıklı olduğu belirtiliyor. Ancak körfezdeki modüler ev sayısı hala çok az. Mississippi’de sadece 400 adet modüler konut bulunsa da, uzmanlar temel ihtiyaçların karşılanacağı, en basit düzeydeki bir evin maliyetinin 58 bin dolar olduğu modüler sisteme ilginin önümüzdeki yıl artacağı görüşünde.

Resmi rakamlara göre, Katrina kasırgasının Mississippi’de 70 bin ev ve apartmanın yıkıma neden olduğu belirtiliyor. Kasırgada evleri yıkılan 30 binden fazla aile ise hala Federal Acil Yardım Bürosu (Federal Emergency Management Agency) tarafından sağlanan römorklarda yaşıyor. Ulusal ve yerel üretim yapan modüler ev üreticilerinin de katkısıyla oluşturulacak yeni yardım programının amacı yılda en az 10 bin ev yapmak olarak açıklanıyor.

Orjinal metin için tıklayınız

http://www.yapi.com.tr/haberler/katrina-magdurlarinin-yeni-umudu-moduler-sistemli-evler_50746.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!