Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kaya Mezarlarına 'Nano Teknoloji' Koruması

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesindeki 2 bin 400 yıllık kaya mezarlarının ''nano teknoloji'' kullanılarak koruma altına alınacağı bildirildi.

Cumhuriyet Portal
Kaya Mezarlarına 'Nano Teknoloji' Koruması

Muğla- Kaunos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık, kaya mezarlarının koruma altına alınmasının, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın geçen yıl Dalyan'ı ziyareti sırasında gündeme geldiğini ve bu amaçla TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı'nın (1007 Programı Projesi) hayata geçirildiğini söyledi.

Dalyan beldesindeki 2 bin 400 yıllık geçmişe sahip kaya mezarlarının koruma altına alınması amacıyla hazırlanan projenin TÜBİTAK'a sunulacağını ifade eden Prof. Dr. Işık, şu bilgileri verdi:

''Proje, nano teknoloji ile hayata geçirilecek. Nano teknolojinin böyle bir projede kullanımı, kültür varlıkları üzerinde ilk olacak. Kaunos'un kaya mezarlarındaki bu uygulama diğer kültür varlıkları için de önemli bir gelişme olacak.''

Projenin hayata geçmesiyle birlikte kaya mezarlarının üzerine nano teknoloji ile santimetrekarelik uygulamalar yapılacağını aktaran Prof. Dr. Işık, bu sayede kaya parçalarının restore edilerek, korunacağını aktardı. Dalyan'daki kaya mezarlarına ziyaretin yasaklanması yönündeki kararının da kendi girişimleri sonucu önceki yıllarda alındığını hatırlatan Işık, ''Alınan ziyaretçi yasağı sürüyor. Mezarların bulunduğu yerin eğimi yaklaşık 80 derece, buralarda irili ufaklı kaya ve taşlar mevcut. Ziyaretçilerin her an düşme tehlikesi var. Burada önlemler alınana kadar bölgenin ziyarete yasaklanması doğru bir karar'' diye konuştu.
 
Telmessos antik tiyatrosu da koruma altına alınacak

Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, Erken Roma dönemine ait Fethiye'deki 5 bin kişilik Telmessos Antik Tiyatrosu'nun da koruma altına alınması için çalışma başlatıldığını söyledi. 1994 yılında kazı çalışmaları tamamlanan Telmessos Antik Tiyatrosu'nun röleve, restorasyon ve restitüsyon projelerinin Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca onaylandığını ifade eden Özer, ''Telmessos Antik Tiyatrosu, kentin merkezinde ve deniz kenarında olması nedeniyle Fethiye'yi ziyaret eden turistlerden yoğun ilgi görüyor. Bu antik kentin restorasyonu için gerekli bütçe 2011 yılına konuldu'' dedi.

Muğla'daki 22 ören yeri, 12 kazı ve 5 arkeoloji müzesinin kentin tanıtımına büyük katkı sağladığını anlatan Özer, ''2011 yılında ören yerlerinin ziyaretçi sayısının artacağını ümit ediyoruz. Muğla genelinde 12 olan kazı sayımız ise yıl içinde 13'e ulaşacak. Hazırlanan restorasyon projelerinin ören yerlerine hayat verdiğine inanıyoruz'' diye konuştu. Bu arada Fethiye ilçe merkezinde bulunan ve turistlerden yoğun ilgi gören Amnytas ve ''İon tarzı'' kaya mezarının da koruma altına alındığı öğrenildi.

ETİKETLER: koruma
http://www.yapi.com.tr/haberler/kaya-mezarlarina-nano-teknoloji-korumasi_86550.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!