Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

KDV'de İngiliz Modeli Geliyor

KDV konusunda hükümet İngiliz modeli üzerinde çalışıyor. Buna göre KDV yüzde 17.5 uygulanırken eğitim, ilaç ve yiyecekten vergi alınmıyor.

yapi.com.tr
KDV'de İngiliz Modeli Geliyor

Hükümet, yatırımcı, üretici, ihracatçı üzerinde büyük yüke dönüşen Katma Değer Vergisi (KDV) sistemine neşter vurma kararı aldı. Yeni sistem için İngiliz modeli benimsendi. Milliyet'te yer alan habere göre, İngiltere'de KDV, ağırlıklı olarak yüzde 17.5 olarak uygulanırken, eğitim, ilaç, yiyecek harcamalarında sıfır olarak uygulanıyor. KDV'yi yanlış beyan eden şirketlere yönelik de ağır yaptırımlar bulunuyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "İş dünyasının neye ihtiyacı varsa o olacak" dedi.

Gelir İdaresi'nin KDV konusunda çalıştığını belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, sanayi ve ticaret odaları ile Türkiye İhracatçılar Meclis'inden de öneri istediklerini söyledi. KDV iadelerinin hızlandırıldığını belirten Ağbal, "İadede sorun yok. İhracatçıya 'Önce KDV'ni öde gel benden al' dememiz doğru değil. İşletmeler üzerindeki bu yükü başlangıçta almamız gerekiyor. Anglosakson ülkeleri içinde İngiltere örneği doğru. Örneğin bir malı yurtiçinde üretmektense dâhili işleme rejimi ile KDV'siz dışarıdan getirmek daha uygun. Mevcut sistem bu haliyle yurtiçinde üretimi cezalandırıyor" diye konuştu. KDV sistemindeki çok fazla oranın, istisna farklılıklarının firmalara zarar verdiğini belirten Ağbal, "Bir malı yüzde 18'le alıyor, yüzde 8'le satıyor. Arada 10 puan üzerinde yük geliyor. Firmalar bunu istemiyor. Bugün ikinci 100 liralık KDV'nin yüzde 60'ını 2 bin firmadan alıyoruz. Oysa 2.5 milyon mükellef var. Bu iş çözülecek" ifadesini kullandı.


http://www.yapi.com.tr/haberler/kdvde-ingiliz-modeli-geliyor_159364.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!