Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Keçiören ‘Beton Yığını’

Ankara’nın nüfusu en kalabalık ilçesi olan Keçiören’de kişi başına düşen yeşil alanın 2,16 metrekare olduğu ortaya çıktı. Eski imar yasasına göre kişi başına en az 7 metrekare yeşil alan düşmesi gerekiyor. Uzmanlar, yeni imar yasasında kişi başına düşmesi gereken yeşil alanın belirlenmemesinin azgelişmişliğin ifadesi olduğuna dikkat çekiyor.

Cumhuriyet Ankara
1 Keçiören ‘Beton Yığını’

nkara’nın nüfusu en kalabalık ilçesi olan Keçiören’de kişi başına düşen yeşil alanın 2,16 metrekare olduğu ortaya çıktı. Eski imar yasasına göre kişi başına en az 7 metrekare yeşil alan düşmesi gerekiyor. Uzmanlar, yeni imar yasasında kişi başına düşmesi gereken yeşil alanın belirlenmemesinin azgelişmişliğin ifadesi olduğuna dikkat çekiyor.

Keçiören Belediyesi Mal ve Hizmetler Müdürlüğü tarafından mart ayında yayımlanan 2010 yılı faaliyet raporunun sunuş bölümünde Belediye Başkanı Mustafa Ak, “İnsanı merkez alan, sorunlara gerçekçi, etkili çözümler üreten ve geleceğin kentini oluşturmaya çalışan bir belediyecilik anlayışıyla 2010 yılını geride bıraktıklarını” söyledi. Ak, rapor hazırlanırken “kamuoyunun bilgi sahibi olmasını sağlamayı öncelik kabul ettiklerini” dile getirerek “hesap verebilme sorumluluğu ile bilgileri tarafsız ve önyargısız bir şekilde” verdiklerini yazdı.

Raporun 2010 yılı için belirlenen “performans hedefleri” bölümünde daha yeşil bir çevrede yaşam sağlamak üzere 3 adet orta büyüklükte park yapılarak halkın kullanımına sunulacağı belirtildi. Bu hedefle ilgili ayrıntılı tabloda, Mustafa Ak’ın Keçiören Belediyesi yönetimini devraldığı 2009 yılında ilçede 405 parkın olduğu belirtildi. Raporda, 2010 hedefinin bu sayının 3 arttırılarak 408 olarak belirlendiği, ancak bu hedefin de aşılarak ilçedeki park sayısının 413’e çıkarıldığı gösterildi.

Yarı yarıya artırılacaktı

Raporda, “dünya standartlarında alt ve üstyapıya sahip, halkına kaliteli yaşam sunan bir kent oluşturmak” ana amacı kapmasında “Halkına ilkleri sunan belediye olarak yeni ve modern park ve yeşil alanlar yaparak kişi başına düşen yeşil alan miktarı yüzde 50 arttırılacak” ifadeleri ile belirlenen hedefin ayrıntılı tablosu hazırlandı. Buna göre, 2009 yılında Keçiören ilçesinde kişi başına 2,16 metrekare yeşil alan düştüğü belirtildi. 2010 yılı hedefinin 2,19 metrekare olarak belirlendiğinin söylendiği raporda, yıl içinde yapılan çalışmaların ardından ilçedeki kişi başına düşen yeşil alan miktarının 2,23 metrekareye çıkarıldığı kaydedildi.

3 metrekare bile değil

Yani kişi başına düşen yeşil alan miktarının yüzde 50 arttırmayı tasarlayan belediye yönetimi, alanı 3,24’e çıkarması gerekirken sadece 2,16 metrekareye yükselterek, yaklaşık yüzde 36’lık bir artış kaydedebildi. Belediye yönetimlerinin faaliyet raporlarında ulaşmayı tasarladığı hedeflere ulaşmak gibi yasal bir zorunlulukları bulunmuyor.

İmar ya da çevre mevzuatında, bir kentte kişi başına düşen yeşil alan sınırının belirlendiği hükümler bulunuyor. Yürülükten kalkan 6785 sayılı imar yasasının 28 maddesinde “Yeşil sahaların tamamı planlamaya esas alınan nüfus başına 7 metrekareden aşağı düşürülemez” hükmü yer alıyor. 3194 sayılı İmar Yasası’nda ise kişi başına düşen yeşil alan tanımı ve sınırı öngörülmüyor.

Yerel yönetimlerden ‘romantik’ nitelemesi

Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, “Bir ülkenin kişi başına düşen yeşil alan miktarının o ülkenin gelişmişliği işe doğru orantılı” olduğunu, “bunun hafife alıncak bir konu olmadığını” belirtiyor. Ancak Kolçak, belediye yöneticilerinin bu konu ile ilgili talepleri “romantik” olarak nitelendirdiklerini söylüyor. Kolçak, yeşil alan ile ilgili yasal boşluğu kentin yeşil alan planının olmamasına bağlayarak, “Bu konuya sadece ağaçlandırma olarak bakılıyor. Belediye yönetimleri yaşamsal önemdeki yeşil alanları sarf malzemesi görüyor” değerlendirmesini yaptı.

ETİKETLER: kurum kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/kecioren-beton-yigini_88150.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Evet doğru. Ben Keçiörenliyim. Şimdiye kadar sadece havuz, şelale, kule, kale, akvaryum, teleferik yatırımlarına para verildi. Yollarımız bile son bir yılda ilgi görmeye başladı. Saygılarımla. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!