Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Kent ve Kamera' DOCUMANTARIST'te

DOCUMANTARIST 2010 İstanbul Belegesel Günleri, film gösterimleri ve yan etkinliklerle devam ediyor. Bugün (24 Haziran) saat 18:00'da Akbank Aksanat'ta gerçekleştirilecek 'Kent ve Kamera' konulu atölyede yazar, akademisyen ve belgeselci Uğur Kutay, belgesel sinemanın 20. yüzyıl başlarında (sessiz sinema döneminde) ve günümüzde kente bakışını,

yapi.com.tr
'Kent ve Kamera' DOCUMANTARIST'te

A href="http://www.documentarist.org/2010/fest/home.html" target=_blank>DOCUMANTARIST 2010 İstanbul Belegesel Günleri, film gösterimleri ve yan etkinliklerle devam ediyor. Bugün (24 Haziran) saat 18:00'da Akbank Aksanat'ta gerçekleştirilecek 'Kent ve Kamera' konulu atölyede yazar, akademisyen ve belgeselci Uğur Kutay, belgesel sinemanın 20. yüzyıl başlarında (sessiz sinema döneminde) ve günümüzde kente bakışını, çeşitli filmlerden örneklerle karşılaştıracak. Etkinliğe katılım ücretiz.


Andrei'in Bakışı: Tarkovsky Sineması'nda Psikanalitik-Semiyolojik Açılımlar” (2004) ve “Gerçeği Öldüren Kamera: Belgesel Sinema ve Gerçeklik” (2009) adlı iki kitabı olan Uğur Kutay, 'kent' ve 'kamera' ilişkisini şu sözlerle yorumluyor:

"Modernizmin bir ürünü olarak sinemanın ilk yaptığı, objektifini kent sokaklarına çevirmek olmuştu; Trenin Gara Girişi, Fabrikadan Çıkan İşçiler gibi ilk örnekler, ‘hareketli görüntü’ teknolojisiyle hareket yakalama arzusunun tezahürleriydi aslında. 20. yüzyılın ilk çeyreğine damgasını vuran travmatik bir arzuydu bu. Travmatikti, çünkü o 25 yılda insanlık tarihi boyunca harcanandan daha fazla enerji harcanmış, bu enerjinin ortaya çıkardığı hareket de ulaşımdan politikaya, iletişimden eğlence biçimlerine, eğitim ve beslenme alışkanlıklarına dek tüm yönleriyle gündelik hayatı hızla dönüştürmüştü. Bu yüzden objektifler hareketin merkezi olan kentlere çevrildiler, hareket ve ışığa övgü dolu kareler yakaladılar.

Ne ilginçtir ki, aynı yüzyılın son derece dramatik bir dönüşüm yaşanan ikinci yarısında ise kameralar, tam da kenti kent yapan o hareketlilik yüzünden kentleri artık kaçılması gereken karadelik uzayları gibi göstermeye başladı. Kameranın kente bakışındaki bu değişikliğin izini sürmek önemli, çünkü böylece aynı anda hem kentlerin, hem toplumların, hem de sinemasal bakış deneyiminin yaşadığı değişimi görme şansına sahip olabiliriz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/kent-ve-kamera-documantaristte_80621.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!