Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi” İzmir’de Başladı

Türkiye’nin su gündemini masaya yatıracak iki günlük “Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi” Fuar İzmir’de başladı.

yapi.com.tr
“Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi” İzmir’de Başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi”, 22 Mart Dünya Su Günü’nde Fuar İzmir’de başladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir’de, küresel çapta önem taşıyan bir konuda bir araya geldiklerini kaydetti.

BirGün’de yer alan habere göre; zirvenin büyük önem taşıdığını dile getiren Özuslu, “İlki, 11 Büyükşehir Belediyesinin ‘Başka bir su yönetimi mümkün!’ diyerek elini taşın altına koyup hepimizin müştereği suyu, küresel bir dil haline gelen ‘sürdürülebilirlik’ teması üzerinden ele alması; tüm Türkiye için örnek teşkil edecek ortak bir vizyon geliştirmek üzere birlikte çalışma iradesi göstermesi ve sorunlarını ortak akılla, müzakere ederek ve bilimsel yöntemlerle değerlendirmesidir. Bu yaklaşım Türkiye’nin bugünü ve yarını için mihenk taşı niteliğindedir.” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Alim Murathan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, dünya üzerinde temiz suya erişimi olmayan 2,2 milyar insan yaşadığını ve her 3 kişiden birinin güvenli içme suyu olmadan yaşamak zorunda kaldığını vurguladı. Alim Murathan, Türkiye’de yapılan araştırmalara göre iklim değişimleri nedeniyle gelecek 20 yıl içerisinde birçok su havzasında yüzde elliye yakın su kaybının olabileceğinin de altını çizdi. Murathan, “Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz gibi önemli su havzalarında üretilen1 kilogram et için 5 bin litre, 1 kilogram pirinç için ortalama 4 bin litre, 1 kilogram buğday için 900 litre ve 1 kilogram patates için 500 litre su ihtiyacı var. Üretim için gereken su ihtiyacının önemli bir kısmı tarımsal gıda üretimindeki bu havzalardan karşılanıyor. Geçen hafta Valilik tarafından kuraklık nedeniyle yapılan su kısıtlılığı 16 milyon İstanbulluyu, 5 milyon Ankaralının tarımsal gıda için gerekli su ihtiyacını doğrudan etkiliyor. Ülkemizin diğer kentlerinde yaşayan nüfusların tarımsal gıda üretimi için tüketilen su miktarı da doğrudan İzmir kentinin içme suyu güvenliğinin geleceğini de etkiliyor.” diye konuştu.

Almanya Bonn Belediye Başkanı Katja Dörner ile ICLEI Genel Sekreteri Gino Van Begin de zirve için bir video mesaj gönderdi. Açılış konuşmalarının ardından zirve programı “İklim Değişiklikleri, Kuraklık, Taşkın, Su ve Yaşam İçin Ekosistemlerde Değişimler ve Suyumuzun Geleceğini, Su Havzalarımızı Koruyarak Sağlayabiliriz” konulu oturumlarla devam etti.

Başkanlar manifesto açıklayacak
Zirvenin ilk gününde Türkiye’nin su gündemine yönelik ulusal ve uluslararası teknik sunumlar yapılacak. CHP’li belediye başkanları zirve kapsamında bir su manifestosu açıklayacak.

Etkinliğin ikinci gününde ise 17 farklı konu başlığı ile CHP’li 11 büyükşehir, 11 il belediyesinin su ile ilgili uzmanlarının,bilim insanlarının, meslek örgütlerinin, sivil toplum örgütlerinin, sektörel su kullanıcılarının, su endüstrisinde yer alan kurumların ve çevre örgütlerinin katılacağı yuvarlak masa toplantıları yapılacak.

Mazereti nedeniyle Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in dahil olamayacağı zirveye Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın yanı sıra Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Çanakkale Belediye BaşkanıÜlgür Gökhan,Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ve Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan da katılıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kentlerde-surdurulebilir-su-politikalari-zirvesi-izmirde-basladi_184623.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!