Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kentleşme Martıları "Yırtıcı" Yaptı

Kıyı kesimlerinde yuva yaptıkları bilinen martılara çeşitli nedenlerle artık şehirlerde de rastlanmaya başladığı, genellikle yırtıcı olmayan bu türün kentlerde güvercin, serçe gibi kuşları avlayarak, beslendiği bildirildi. Doğa Derneği Tür Sorumlusu Ferdi Akarsu, şehirleşmenin artmasıyla birlikte doğal yaşam koşullarının değişmesinden dolayı bazı

Radikal Gazetesi
Kentleşme Martıları "Yırtıcı" Yaptı

Kıyı kesimlerinde yuva yaptıkları bilinen martılara çeşitli nedenlerle artık şehirlerde de rastlanmaya başladığı, genellikle yırtıcı olmayan bu türün kentlerde güvercin, serçe gibi kuşları avlayarak, beslendiği bildirildi. Doğa Derneği Tür Sorumlusu Ferdi Akarsu, şehirleşmenin artmasıyla birlikte doğal yaşam koşullarının değişmesinden dolayı bazı canlı türlerinin kendilerine yeni alanlar bulduklarını söyledi.

Bu canlı türlerinin başında martıların geldiğini anlatan Akarsu, genellikle deniz kenarları ve sulak alanlarda yuva yapan martıların, yapılaşmanın etkisiyle artık denize kıyısı olmayan şehirlerde bile görülmeye başladıklarını vurguladı. Akarsu, martılar arasında özellikle "gümüş" adlı türün, şehirlerde rahatlıkla yaşayabildiğini ifade ederek, "bu tür, şehirlerde ve çöplüklerde beslenerek yaşayabiliyor. Gümüş martı, ekolojik toleransı çok yüksek bir tür. Siz eğer bu martının deniz kenarındaki veya sulak alanlarda yaşam alanlarını tahrip ederseniz, onlar şehirlerde de yuva kurup yaşayabilir. Kolay adapte olan bir tür" dedi.

Gümüş martıların yuva kurmak için apartmanların çatılarını kullandığına işaret eden Akarsu, şunları söyledi: "Şehirleşmeyle birlikte bu hayvanların doğal alanları tahrip oldu, bazı yerlerde iç içe girdi, mesela İzmir’deki Gediz Deltası... Orada hayvanların yaşam alanı üzerinde baskı var. Onlar da doğal olarak şehirlere yayıldılar. Büyükşehirlerde serçe, güvercin, kumru gibi kuşlar yaygın olarak bulunurlar. Bunlar bir nevi şehir hayvanıdırlar. Onların normalde doğada, kartal, şahin, doğan gibi avcıları bulunur. Ancak bu yırtıcı türler de şehirlere adapte olamamışlardır. Doğada böyle durumlarda, yani av sayısı artıp, doğal avcıları bulunmadığı zaman, başka türler avcı konumuna gelir. Şehirlerde de gümüş martılar bu konuma yükseliyor, o yolda gidiyorlar; Güvercinleri, serçeleri, kumruları avladıkları görülüyor. Doğa kendi kendine çözüm üretiyor. Gümüş martıların durumu da budur. Martı normalde yırtıcı değildir. Denizde ve kıyısında buldukları kabuklular, balıklar ve kurbağalar gibi şeyleri yerler."

Ferdi Akarsu, martıların ne bulurlarsa yiyen bir canlı türü olduğunu, şehirle çöplüklerinin bu kuşlar için besin alanı oluşturduğunu belirterek, bu durumun da martıların kentlerde çoğalmalarına yol açtığını vurguladı.

Martıların, doğal yaşam bölgelerinde, o bölgenin besin kapasitesi doğrultusunda çoğaldıklarına değinen Akarsu, "çöplükler sadece gümüş martıların değil köpeklerin de fazla üremelerine neden oluyor. Çöplükler sayesinde çok rahat yemek buluyorlar. Bu nedenle sayıları giderek fazla artıyor. Bu sürecin çözümü için, çöplüklerde vahşi depolamadan vazgeçilmesi gerekiyor. Çok basit sistemlerle çöplükler çevreye ve ekonomiye yararlı yerler haline getirilebilir" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kentlesme-martilari-yirtici-yapti_71040.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!