Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kenya, TOKİ’yi Örnek Aldı, Türkiye’ye 25 Milyar Dolarlık Pazar Kapısı Açtı

Yılda 100 bin konut ihtiyacı bulunan Kenya’nın Emlak Bakanı Pita Soita, Türk müteahhitleri ülkesine ve bölgeye davet etti. Kendilerine kısa sürede uygun fiyata konut projeleri geliştiren TOKİ’yi örnek aldıklarını söyleyen Soita, “Bu bölgede konut işine yılda 25 milyar dolar ayrılıyor” dedi.

Hürriyet Gazetesi
Kenya, TOKİ’yi Örnek Aldı, Türkiye’ye 25 Milyar Dolarlık Pazar Kapısı Açtı

Afrika’nın en gelişmiş ülkelerinden Kenya, konut işinde kendine TOKİ’yi örnek aldı. Kenya’nın da içinde bulunduğu bölgede yılda 25 milyar dolarlık konut projelerinin söz konusu olduğunu söyleyen Kenya Emlak Bakanı Pita Soita Türk müteahhitlik firmalarını Kenya’ya davet etti. Türkiye’ye gelerek TOKİ’nin çalışma sistemi hakkında bilgiler aldığını vurgulayan Soita, Sadece Kenya’da yılda 100 bin konuta ihtiyaç olduğunu belirterek, “Hiçbir şeyi yeniden icat etmeye gerek yok; TOKİ’yi kendimize model alıyoruz. TOKİ farklı modellerle konut üretiyor. Kısa sürede uygun fiyata teslim ediyor. Biz aynı modeli burada uygulayacağız. Sizden öğreneceğimiz çok şey var” dedi.

Bakir pazara tecrübe

Kenya’nın başkenti Nairobi’de 09-12 kasım tarihleri arasında düzenlenen İkinci Yapı Malzemeleri fuarının açılışında sorularımızı yanıtlayan Soita ülkelesindeki inşaat sektörüne ilişkin olarak şöyle konuştu: “Bugüne kadar güçlü politikalar üretilemedi. Gerekli alt yapı olmadığından istediğimiz yatırımlar gerçekleşemedi. Hedeflerimize ulaşamadık ve ihtiyaçlarımız birikti. Burada artık muazzam bir pazar var. Yurtdışından yatırımcı ve müteahhitler bekliyoruz. Türk müteahhitlik firmaları dünyada haklı bir üne sahip. Gelin bu bakir pazarda tecrübelerinizi bizimle paylaşın.”

Kapılarımız açık

Sadece inşaat değil, her konuda yatırım ve işbirliğine ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Soita, Kenya’nın Afrika pazarına girişte kilit rol oynadığını söyledi. Türk firmalarının dünya çapında başarılı işlere imza attığını ve kaliteli işleri ile tanındıklarını da kaydeden Soita, “Burada sizinle iş yapmak istiyoruz. Kenya’nın kapıları sonuna kadar Türkiye’ye açık” dedi.

Türkiye Nairobi Büyükelçisi Tuncer Kayalar, Kenya’nın inşaat potansiyeline dikkat çekerek, özellikle yapı market pazarının hızla geliştiğini söyledi. Afrika pazarı açısından Kenya’nın çok önem taşıdığını dile getiren Kayalar, “Ülkenin altyapı, üstyapı ihtiyacı çok fazla. Buraya şimdi tohum ekmek lazım. Türk müteahhit firmaları gelsin. Koçtaş gibi yapı market zincirlerinin de burayı değerlendirmesi lazım” diye konuştu. Kenya ile ticareti artırmak için yıl sonuna kadar gümrüklü antrepo kuracaklarını da anlatan Kayalar, bu sayede ticaretin kolay hale geleceğine işaret etti.

İlk gelen kral olur

Türkiye’nin Kenya’da en fazla fuar düzenleyen ülke olduğunu da kaydeden Kayalar, “Kenya’da yerleşik 13 Türk firma var. Arıtma enertji tekstil ve turizm alanları en çok işbirliği yapılabilecek sektörler. Ayrıca Türkiye Kenya İş Konseyi’nin de oluşturuyoruz. Bu da önemli bir gelişme. Başkanı da Nahit Bozatlı oldu. Kenya tarafının başkanı da seçilecek” dedi. Türkiye Nairobi Ticaret Ateşesi Gökhan Üsküdar ise piyasaların birkaç ithalatçının elinde olduğunu ve bunun sıkıntı yarattığını belirtti. Üsküdar, “Kenya pazarına ilk gelen kral olur. Çünkü çok bakir bir yer” dedi.

Devlet bize rakip çıkınca mecburen uluslararası olduk

Daha önce yılda 35 fuar düzenlerken şimdi bu sayının 25’e indiğini belirten Bülent Erten, Oda ve birliklerin düzenledikleri fuarlar ile haksız rekabete yol açtıklarını vurguladı. Erten, “Böyle olunca biz uluslararası fuarlar düzenlemek zorunda kaldık. Bu fuarda 33’ü Türkiye’den 70 firma var. 9’u Birleşik Arap Emirlikleri’nden 2’si İtalya’dan üçü Kenya’dan. Çin, Hindistan ve japonya’dan da firmalar var” dedi.

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/kenya-tokiyi-ornek-aldi-turkiyeye-25-milyar-dolarlik-pazar-kapisi-acti_83756.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!