Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kervanların Umudu Han, Yok Oluyor!

Sert geçen kış aylarında kervanların umut hanı olarak bilinen Bitlis-Tatvan karayolundaki El-Aman Hanı’nın onarılmaması halinde iki yıl içinde

NTV-MSNBC
Kervanların Umudu Han, Yok Oluyor!

ert geçen kış aylarında kervanların umut hanı olarak bilinen Bitlis-Tatvan karayolundaki El-Aman Hanı’nın onarılmaması halinde iki yıl içinde yok olacağı bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Tatvan-Bitlis karayolunda bulunan El-Aman Hanı, gerek insan, gerekse doğa tahribatı sonucu yıkılmaya yüz tuttu.

Bitlis-Tatvan karayolundaki 13 km uzunluğu olan Rahva Ovası’nda bulunan El-Aman Hanı 1571 yılında Van Beylerbeyi Hüsrev Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ve Ortadoğu’ya giden kervanlar, tek geçit yolu olan Rahva düzlüğünden geçmek zorunda olduklarından, coğrafi konumu nedeniyle kış aylarının çok sert yaşandığı Rahva’da yapılan bu han, dönemin kervanları için büyük önem taşıyordu.
Güzergahtaki tek han olması nedeniyle dondurucu kış aylarında kervanların kurtarıcısı olarak görülen ve bu nedenle de “El-Aman” olarak adlandırıldığı söylenen hanla ilgili halk arasında bir başka söylenti de yayılmıştır.

EL-AMAN’IN GADDAR HANCISI EFSANESİ
Bitlis - Tatvan yol güzergahı üzerinde bulunan han, zamanla gaddar bir hancının eline geçer. Kervan yolu üzerindeki handa, kervancılar zorunlu olarak konakladıkları zaman, ‘gaddar hancı’ kervancılara her türlü zorluklar çıkararak adeta bıktırır. Bu handan sağ salim kurtulanlar kaçıp uzaklaşırlar. Handan söz ederken El-aman derler, bunun üzerine hanın ismi El-Aman kalır.

EL-AMAN HANI’NIN YAPISI
Han 5 bölümden oluşmakta olup, içinde bir hamam, mescit, çarşı ve imaret bulunmakta. Han’ın yapısı siyah renkte ve sağlam bir taş damasından meydana getirilmiş olup, bir camisi , iki avlusu, bir hamamı, bir havuzu ve 160 dolayında odası vardır. 90 metre uzunluğu, 70 metre genişliğinde büyük bir tarih külliyedir.

ÇALINAN MALZEMELERLE EV YAPILIYOR
Yıkılan handan çalınan yapı malzemelerinin civar köylerdeki vatandaşlar tarafından ev yapımında kullanıldığı bilinmekte. Han’ın en kısa zamanda onarılması gerekiyor.
İlgilenilmemesi halinde iki yıl içinde yok olacağını belirtilen, Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki hanın onarılması ve yeniden açılması için, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü’nün de girişimlerde bulunduğu öğrenildi.
Transit yol üzerinde bulanan hanın durumu, yörede yaşayan vatandaşların yanı sıra bölgeden geçen yabancı turistlerin de tepkisine neden oluyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kervanlarin-umudu-han-yok-oluyor_6995.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!