Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kesik Kol da Çıkıyor, Elektrik Enerjisi de...

Poşetlere doldurup kapının önüne bıraktığımız, içinde "her tür" atığın bulunduğu çöplerle harikalar yaratılıyor. Sadece 166 kişinin çalıştığı 'kompost' tesisinde İstanbul çöpünün yaklaşık yüzde 10'u geri kazanılıyor. Kemerburgaz'daki İstanbul Çevre Yönetimi A.Ş.'ye (İSTAÇ) bağlı Kompost ve Geri Kazanım Tesisi'ndeyiz. Dışarıdan büyük bir fabrikayı

Sabah Gazetesi
Kesik Kol da Çıkıyor, Elektrik Enerjisi de...

Poşetlere doldurup kapının önüne bıraktığımız, içinde "her tür" atığın bulunduğu çöplerle harikalar yaratılıyor. Sadece 166 kişinin çalıştığı 'kompost' tesisinde İstanbul çöpünün yaklaşık yüzde 10'u geri kazanılıyor. Kemerburgaz'daki İstanbul Çevre Yönetimi A.Ş.'ye (İSTAÇ) bağlı Kompost ve Geri Kazanım Tesisi'ndeyiz. Dışarıdan büyük bir fabrikayı andırıyor. Ancak kâr amacıyla kurulmuş bir yer değil. Burası yaklaşık 35 milyon dolarlık, geri dönüşüm esaslı bir tesis. Bizim kapımıza bıraktığımız çöpler burada ya bertaraf ediliyor ya da geri kazanılıyor.

İSTAÇ A.Ş. Teknik Hizmetler Müdürü Alpaslan Kiriş ve Tesis Üretim Şefi Zühtü Çelenk bize tesiste neler yaptıklarını anlattı... Tesisin kuruluş amacı organik atıkların fiziksel ve biyolojik bir takım işlemlerden geçirilerek 'kompost' denilen bir ürüne dönüştürülmesi. Evlerimizden, park ve bahçelerimizden çıkan organik atıklar, dal, budak, çim, yemek atıkları, soğan kabukları gibi atıkların geri kazanılması hedefleniyor. Tesis ana hatlarıyla iki kısımdan oluşuyor. Biri mekanik biyolojik ayrıştırma kısmı, diğeri fermantasyon ürün aşaması kısmı. Bu mekanik biyolojik araştırmada bant sistemleri, elek sistemleri, eleklerin içinde çöpleri patlatıcı bıçak sistemleri var. Atıklar manyetik sisteme sokularak metaller seçiliyor.

56 günde sonuç

Organik atıkların fermantasyon işleminden geçirilerek komposta dönüştürülmesi 56 günlük bir süreç. Fermantasyon normal şartlarda doğada gerçekleşen bir işlem ancak tesiste bu süreç hızlandırılıyor. Bu atıklar oksijen, hava ve yoğun suyun katkısıyla komposta dönüşüyor. Çöpler kontrollü bir bölgede depolanıyor. 30- 40 hektarlık bir arazinin en alt kısmına kil bastırılıyor, üzerine sızdırmazlık sağlayacak bir tabaka, sonra koruyucu malzeme, filtre malzemesi olarak çakıl ve onun üzerine çöp konuyor. Daha sonra yükseltildikçe de gaz bacaları ekleniyor. Bu gaz bacalarından çıkan gazla elektrik enerjisi üretiliyor. İstanbul'da günlük 13-14 bin ton çöp çıkıyor. Yunanistan'ın toplam günlük çöp üretiminden fazla İstanbul'un çöpü.

Hijyeni sağlanan plastik ve metal satılıyor

Metaller preslenip, plastikler, pet ve benzeri malzemeler piyasanın durumuna göre ya işlenerek ya da işlenmeden satılıyor. Sonuç olarak tesisten; atıktan türetilmiş yakıt, değişik milimetrelerde kompost, değişik ebat ve renklerde plastik granül gibi hammaddeler elde ediliyor. Kompost dışında hepsi satılıyor. Hepsinin hijyen şartları sağlanıyor. Cam değerlendirilemiyor. Plastiğin işlenmesi ise yarım, en fazla bir saat sürüyor. Günlük ortalama 5 ton civarında atık işlenebiliyor.

"Dolarlar ayrıştırma bandına saçıldı"

Tesis yetkililerinden ilginç çöp hikâyeleri de dinliyoruz: "Bir keresinde bir çanta Amerikan doları çıktı çöpten. Dolarlar ayrıştırma bandına saçılmış tabii. Arkadaşlar hemen bandı durdurmuş. Paraları topladılar ama sahte çıktı. Bir gün de teyzenin biri geldi. 'Benim 50 bin liralık altınımı evden biri yanlışlıkla çöpe attı' dedi ve çöplere bakmak istediğini söyledi. Onun bulunduğu bölgeden gelen çöplerin olduğu 2-3 peronluk yeri gösterdik. Günlerce aradı ama bulamadı. Onun dışında bir gün kesik bir kol bulduk, bir gün de yeni doğmuş ölü bir bebek. Böyle durumlarda zaten jandarmaya haber veriyoruz."

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/kesik-kol-da-cikiyor-elektrik-enerjisi-de-_80988.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!