Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Keşke Para Olsa da Yollar Mıcır Olmasa!

Afyonkarahisar-Konya karayolunun 5’inci kilometresinde yola dökülen yeni mıcırda bir otomobilin kayınca karşı şeritteki başka bir araçla çarpışması sonucu iki ayrı aileden 9 kişi yaşamını yitirdi. Önceki gün meydana gelen bu kaza mıcırlı yolların neden olduğu ne ilk, ne de son kazaydı. Mıcırlı yolları yapan Karayolları Genel Müdürlüğü’den ise

Vatan Gazetesi
Keşke Para Olsa da Yollar Mıcır Olmasa!

fyonkarahisar-Konya karayolunun 5’inci kilometresinde yola dökülen yeni mıcırda bir otomobilin kayınca karşı şeritteki başka bir araçla çarpışması sonucu iki ayrı aileden 9 kişi yaşamını yitirdi. Önceki gün meydana gelen bu kaza mıcırlı yolların neden olduğu ne ilk, ne de son kazaydı. Son 3 ayda 16 kişinin ölümüne neden olan mıcırlı yolların ucuz olduğu için tercih edildiğini belirten uzmanlar, yolların asfalt yapılması gerektiği uyarısında bulunuyorlar ama Karayolları yine de mıcır uygulamasından vaz geçmiyor. Peki neden? Bu soruya Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan’a sorduk.

Niye mıcırlar yüzünden kazalar oluyor? İyi yapılmıyor mu?
Ülkemizdeki yolların yüzde 79’u “sathi kaplama” yani mıcır kullanılarak yapılıyor. Yol yüzeyine bir makinayla asfaltı seriliyor, bunun üzerine de mıcır serpiliyor. Trafik altında yapılan çalışmalarda ise ön işaretleme yapıyoruz. İşlem yapıldıktan sonra mıcırın alfalta yapışması için 45 dakika trafiğe izin vermiyoruz. Daha sonra yolda üst üste gelen malzemeler süpürülüyor. 1-2 gün boyunca araçların buradan 30 km’den hızlı gitmemesi için gerekli işaretlemeler yapılıyor.

Afyon’daki kaza neden oldu?
Afyon’daki kazada mıcır henüz çok taze, daha soğumamış, ekiplerimiz bile hala bölgede çalışıyor. Bir araç 125 km hızla yola giriyor ve kontrolü kaybediyor. Tam mukavemet almadan yola geldiği için bozuyor ve mıcırlar lastiğin altında bilye gibi oluyor. Sürücü kontrolünü kaybedip karşı şeride geçiyor hem oradakilerin hem de kendisinin ölümüne sebebiyet veriyor.

Sorun yoldan kaynaklanmıyor mu?
Siz kullandığınız yolu hangi şartlarda kullanılacağını bileceksiniz. Bana bir şey olmaz mantığı yanlış. Bakın bizim ciğerimiz yanıyor. Hem can hem mal kaybı yaşandı. O yolu yeniden yapacağız. Çünkü sistem bozuldu. Araç süratini düşürmeden girmiş. Eğer yol yapı olarak hizmet verir hale gelmediyse siz sürücü olarak bunun üzerinde seyahat ederken hangi şartlara uymanız gerekiyorsa uymak zorundasınız.

“Sorun sürücüde...”
Yollar niye mıcır yerine beton asfalt yapılmıyor?
Halk dilinde beton asfalt diye tabir edilen bütümlü sıcak karışımı otoyollarda yapıyoruz.

Diğer yollarda niye yapmıyorsunuz?
Çünkü beton asfalt ile sathi yani mıcır kaplama arasında maliyet açısından 4-5 katı fiyat farkı var.

İkisi arasındaki fark nedir?
Bütümlü sıcak karışım yapılacak yollardaki trafik sayısına göre - 20 yıldaki trafiği taşıyabilecek şekilde boyutlandırılıyor- 10 veya 25 santim kalınlığında yapılabiliyor. Sathi yani mıcır kaplama ise 2,5 santim kalınlığında bir kaplamadır. Yolun yüzey düzgünlüğünü sağlamak için yapılan bir sistemdir.

Madem daha iyi niye bütün yolları beton asfalt yapmıyorsunuz?
Ekonomik imkanlar ölçüsünde yapılıyor her şey.


Asfalt yol mıcırdan pahalı
Mıcır Avrupa’da kullanılıyor mu?


Elbette, dünyada bu yöntem uygulanıyor. Avrupa’da bile köy yolları ve tali yollarda mıcır kullanılıyor.

Ama hiç olmazsa Bodrum, Afyonkarahisar, Antalya gibi belli başlı merkezi noktalarda yapılması gerekmez mi?
Yapılır da bunlar para, kaynak meselesi. Keşke zaman içinde kaynaklarımız yeterli olsa da ana güzerahlarımızın tamamını yapabilsek.

Ne zaman yapılacak?
Bizim 5 yıllık planlarımızda 14 bin km civarında yolu beton asfalt yapmayı hedefliyoruz. Ağır taşıt trafiği günlük 1500’ün üzerinde olan yollarda; Ankara-İzmir, Ankara-Adna, Konya-Adana, Antalya-Afyon, Kütahya-Adapazarı, Bursa-İzmir, İzmir-Aydın-Denizli güzergahları programımızda olan yerler.

Kaynağınız yok mu, Karayollarının bütçesi ne kadar?
Yol yapımıyla ilgili bütçe yıllak 1,5 milyar YTL. Tabi her yıl hükümetimiz sağolsun yol yapımıyla ilgili destek veriyor. Şu anda 1,5 milyar YTL daha ek ödenek almış bulunuyoruz. Buna 3 milyar YTL ek ödenek daha almayı hedefliyoruz.

Kaç km beton asfalt yapacaksınız?
Bu soru zor soru. Mevcut ana arterlerimizde 500 km bütümlü afsalt yol yapmayı hedefliyoruz. 1400 km’lik yollarda iyileştirme yapmayı, 14 bin 800 km yolda ise mıcırlı kaplama yapmayı hedefliyoruz.

Niye o kadar çok?
64 bin km yolun 14 bin 800 km’lik bölümünün üst yapısının iyileştirilmesi gerekiyor. Kimini 3 yıl önce yapılmışız, kimini 5 yıl. Yolun durumuna göre her yıl ya da 2 ya da 5-10 yıl da bir onarım yaptığımız yollar var.

Demek ki astarı yüzünden pahalı. Bu kadar masraf çıkarıyor madem niye mıcırlı yol yapmakta ısrar ediyorsunuz?
Ayağınızı yorgana göre uzatmak ve bellirli bir hizmeti sağlamak zorundasınız. Ülke şartları bunu gerektiriyor, yavaş yavaş devam ediyoruz. Hedefimiz önümüzdeki 2013 yılına kadar 14 bin km. yolu bütümlü yani beton asfaltlı yola çevirmek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/keske-para-olsa-da-yollar-micir-olmasa_55057.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!