Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Kılıçoğlu İnisiyatifi'nden Çağrı: Kılıçoğlu Yıkılmasın!"

Kılıçoğlu İnisiyatifi, 27 Eylül 1959’da açıldığından beri Eskişehir'in kültür hayatına katkıda bulunan Kıyıçoğlu Sineması için "Kılıçoğlu Yıkılmasın!" diyor.

yapi.com.tr



ılıçoğlu İnisiyatifi, 27 Eylül 1959’da açıldığından beri Eskişehir'in kültür hayatına katkıda bulunan Kıyıçoğlu Sineması için "Kılıçoğlu Yıkılmasın!" diyor. Kılıçoğlu İnsiyatifi tarafından yapılan basın açıklamasında Kılıçoğlu Sineması için geç kalınmasından endişe edildiği vurgulanıyor.



Açıklamada şöyle deniyor:

"Yaklaşık 48 yıla sığdırılan kültür hizmeti, önümüzdeki günlerde son bulacak. Yarım yüzyıldır izleyicilerin, yeni ya da eski şehirlinin, şehrin Kılıçoğlu Sineması artık bilinmeyen bir geleceği barındırıyor. Yıllarca buluşmalara, görüşmelere, tanışmalara ev sahipliği yapmış, yeme-içme mekânlarıyla gelenlerini kaynaştırmış, gözlükçüleriyle adres olmuş, yer bildirmiş. Şehir tarihiyle, kendi tarihiyle, kültürel geçmişiyle, geçmişteki kimliğiyle buluşma ve yüz yüze gelme mekânına dönüşmüş. Artık şehre ve şehirliye bir başka bakan Tepebaşı Belediye Binası, kapatılan balkonlarının yerine yeni yüzüyle teselli bulan Ordu Evi, zamanın örselemeye başladığı boşaltılmış Halk Bankası gibi, kendi zamanlarıyla var olan yapılardan biri olmuş. Yapılaşmış çevredeki standart mimari dili yansıtan yapılarla karşılaştırınca da geçmiş olmuş, kimlik olmuş, bellek olmuş.

Yapı, 1954 tarihinde Yük. Müh. Mimar Abidin Mortaş tarafından projelendirilip 1959 yılında hizmete girmiş girmesine ama bugüne kadar yapıya ait hiçbir belge ve bilgi bulunamamış. Elde olan bütün bilgi ve belgeleri de (inşaat ruhsatı, projesi, kullanma izni, fotoğrafları vb.) 1963-64 yıllarında şiddetli yağışlar sonucu taşan Porsuk Çayı almış götürmüş. Bugün artık Migros AFM gibi, Kanatlı İş Merkezi gibi (2007’de açıldı) ve ECE gibi (9 sinemayla birlikte hizmet verecek) alışveriş merkezleriyle rekabet edemez hale gelince de kefeni biçilmiş. Anlaşılan yukarıda kendi web sayfalarında ifade edildiği gibi “teknolojideki gelişmelerin yakından takip edildiği” bir sinema da olamamış.



Artık, içlerinde bilinmeyen bir geleceği barındıran bu tür yapılar ister hayata doymuş görünsün, ister zamana uysunlar, kimi zaman korunmalarına yönelik sorumluluğu resmi bir görevle üstlenen koruma kurullarının kararlarıyla hayat bulurlar ya da yeni bir hayata yer açarlar. Kılıçoğlu Sineması, İşhanı ve Apartmanında yeni hayata bu yer açılmak üzere. Eskişehir için bugüne değin henüz bir envanter oluşturamayan (şehrin merkezindeki Kılıçoğlu Sineması, İşhanı ve Apartmanı ile Halk Bankası hâlâ tescilsiz) Koruma Kurulu da yapıları tescile yönelik bilgi ve belgeleri arayadursun, Kılıçoğlu yapıları gibi Halk Bankası ve diğerlerinin de var ve yok olmalarına seyirci kalınacak gibi görünüyor.

Çünkü Kılıçoğlu yapılarında kaçınılmaz son başlamış. Doktorlar Caddesi üzerindeki kiracıların kontratları 2006 Aralık ayından itibaren yenilenmemiş. Yeni projede kendilerine daha büyük dükkânlarda kiralama önceliği tanınacağı belirtilmiş, gayrimenkul sahiplerinin ifadesiyle “gayrimenkulü teknik eksiklik ve noksanlıklardan arındırmak için” hazırlatılan avan proje de 2007 Şubat ayında Tepebaşı Belediyesi’nden tasdik olmuş."

Kılıçoğlu İnsiyatifi'ne görüşlerinizi bildirmek için lütfen tıklayınız.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kilicoglu-inisiyatifinden-cagri-kilicoglu-yikilmasin_55394.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!