Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kirletenler Konuşuyor, Çevreciler Boykot Ediyor

Kapanışına bir gün kalan Polonya'daki BM Dünya İklim Konferansı'nda önemli sorunlara çözüm bulunamadı. Konferanstaki tek hareket, çevrecilerin boykotu oldu.

yapi.com.tr
Kirletenler Konuşuyor, Çevreciler Boykot Ediyor

Bugün sona erecek olan Varşova'daki BM Dünya İklim Konferansı, dün (21 Kasım Perşembe) büyük çevre örgütlerinin boykotuna ve protesto gösterilerine sahne oldu. Büyük çevre örgütleri, Varşova Ulusal Stadyumu'nda düzenlenen konferansın, iklim değişikliğiyle mücadelede hiçbir başarı sağlayamadığını ileri sürüp, konferansı boykot amacıyla salonu terk etti.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Greenpeace, Doğal Hayatı Koruma Vakfı WWF, uluslararası yardım örgütü Oxfam ve Friends of the Earth örgütleri, küresel ısınmayla mücadele stratejilerini eleştirerek, ev sahibi Polonya'nın iklim karşıtı bir politika yürüttüğünü öne sürdü. Çevre örgütleri, iklim konferansına, devletler üstü bağımsız organizasyonlar statüsünde gözlemci olarak katılıyor.

Yaklaşık 200 kadar çevreci, "Siz konuşuyorsunuz, biz yürüyoruz" baskılı beyaz tişörtler giyerek, konferansı protesto etti. Oxfam örgütünden Jan Kowalzig, Birleşmiş Milletler'in pazarlık sürecinin önemli olduğunu ancak Polonya'da yapılan konferansın, başka ülkelerin yaşadıklarının hiçe sayılarak yürütüldüğünü ifade etti. Greenpeace örgütünün politika sözcüsü Daniel Mittler ise en büyük kömür ülkesi Polonya'nın liderliğindeki konferansın, ülkeleri ileri götürmek yerine yeniden geriye götürdüğünü öne sürdü.

Aslında BM Dünya İklim Konferansı'nda Cuma gününe kadar dünya çapında bağlayıcılığı bulunan bir iklim anlaşması üzerinde uzlaşma sağlanması planlanıyordu. Anlaşmanın 2015 yılında Paris'te onaylanması ve 2020 yılında da yürürlüğe girmesi hedefleniyordu. Anlaşmanın öncelikle hedefleri, sera gazı etkisi yapan enerji hammaddelerini sarfiyatını azaltmak, küresel ısınmayı dört dereceden iki dereceye indirebilmek ve iklim değişikliği ile mücadelede fakir ülkelere destek sağlamak. Ancak konferansa katılan 190 devlet anlaşmayı sağlayacak bu hedefler konusunda uzlaşabilmiş değil.

Bir sonraki BM Dünya İklim Konferansı'nın Peru'nun başkenti Lima'da düzenlenmesi planlanıyor. Varşova'daki konferansı boykot eden çevre örgütleri, Lima'daki konferansa katılacaklarını açıkladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kirletenler-konusuyor-cevreciler-boykot-ediyor_114175.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!