Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kızılırmak Deltasındaki Yangında Kundaklama Şüphesi

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde önceki gün çıkan ve 2 bin dönüm alanın zarar gördüğü yangınla ilgili konuşan çevreci Avukat Melike Özman, "Nisan ayında deltanın statüsü değişiyor, delta otel ve konut inşa edilebilir bir hale geliyor, Eylül ayında deltada yangın çıkıyor. Bu tesadüf mü?" dedi.

yapi.com.tr
Kızılırmak Deltasındaki Yangında Kundaklama Şüphesi

Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde 15 Eylül Salı günü çıkan yangın 8 saatlik yoğun mücadelenin ardından söndürülmüştü. Yangında 2 bin dönümlük alan zarar görmüş, birçok canlı da telef olmuştu. Yangın nedeniyle hayvanların doğal yaşam alanları da etkilendi.

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre; 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, söz konusu yangında 2 bin dönümlük arazide büyük bir tahribat meydana geldiğini belirterek, “Bölgede habitat da epeyce deforme oldu. Karınca, kaplumbağa, fare, yılan, kertenkele gibi birçok hayvan telef oldu. Bu tahribat 10 yıl içerisinde düzelecek. Kuş Cenneti diye tabir ettiğimiz alanın bir bölümü yandı. Galeriç Ormanları diye tapuda gözüken 2 bin dönümünde tahribat var. Yangının neden çıktığı henüz belli değil. Alanda araştırmalar hala devam ediyor.” dedi.

Çevreci kimliği ile de tanınan Avukat Melika Özman ise yangının tesadüf olmayabileceğini belirterek, şunları söyledi: “Bu tesadüf mü? Nisan ayında deltanın statüsü değişiyor, delta otel ve konut inşa edilebilir bir hale geliyor, Eylül ayında deltada yangın çıkıyor. Deltada statü değişikliği yapıldı. ‘Kesin korunacak hassas alan’ olarak bir alan ayrıldı. Bunun dışındaki alanlara ilişkin tasarruf Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bırakıldı. Peki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne yaptı? Bakanlık bir bölgeyi kontrollü kullanım alanı olarak tanımladı.

Toplu halde projelendirilen konutlar, turizm konaklama tesisleri… Ve şimdi bölgede hiç görülmemiş bir yangın çıkıyor. Üstelik iki ayrı noktadan başladığı söyleniyor. İster misiniz şimdi buraya, yangının olduğu bölgeye TOKİ binalar yapsın ya da orada denize nazır bir otel yükselsin!

Hemen hemen her yerde aynı senaryoyu görüyoruz Kişiler aynı senaryo aynı. Yangın sonra imara açılan alanlar. Burada belediye bir doğa okulu yaptırdı. Ama ne olduysa başkanlığa devretmedi ve bir kişiye kullanma hakkını verdi. Yani peşkeş çekildi ve doğa okulu olacak yer lokanta oldu. Yaz başından beri çalışıyor. Hayvanların yaşadığı su kanallarında deniz bisikleti sürülüyor. Bütün bu yaşananlara baktığımızda burada çıkan yangın kafalarda soru işareti bırakıyor.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kizilirmak-deltasindaki-yanginda-kundaklama-suphesi_181816.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!