Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Koç Grubu, Çin'de 1 milyon Çamaşır Makinesi Üretecek

Beko'yu 'dünya markası' haline getirmeyi hedefleyen Koç Holding, Çin'de çamaşır makinesi üretimine başladı. Şirketin, Çin'in sanayi bölgesi Changzhou kentinde açtığı fabrikanın üretim kapasitesi yıllık 200 bin adet.

Zaman Gazetesi
Koç Grubu, Çin'de 1 milyon Çamaşır Makinesi Üretecek

b>Beko'yu 'dünya markası' haline getirmeyi hedefleyen Koç Holding, Çin'de çamaşır makinesi üretimine başladı. Şirketin, Çin'in sanayi bölgesi Changzhou kentinde açtığı fabrikanın üretim kapasitesi yıllık 200 bin adet.

Ancak kapasite gelecek yıl 300 bine, daha sonra da 1 milyon adede çıkarılacak. Beko markasıyla üretilen makineler başta Çin'in iç pazarı olmak üzere bölge ülkeleri ve ABD'ye satılacak. Halen Beko markalı ürünler Çin genelinde 90 mağazada tüketiciyle buluşuyor. 270 kişinin çalıştığı yeni tesisle birlikte bu sayı daha da artacak. Ayrıca Beko ürünleri Çin'in büyük süpermarketlerinde de yer alacak.

Koç Holding'in beyaz eşya üretimini yapan Arçelik A.Ş. geçen yaz Çin'de çamaşır makinesi üreten 'Casa-Shinco' şirketinin tamamını 8 milyon dolara satın almıştı. Verimli çalışmayan fabrikanın aktif hale getirilmesi için 2 milyon dolarlık yatırım yapan holding, yenilenen tesisleri düzenlenen bir törenle hizmete açtı.

Açılış töreninde konuşan Mustafa Koç, Çin'de yatırımı uzun süredir düşündüklerini belirterek, "Çin her yıl yüzde 8-9 büyüyor. Ülke kısa bir süre sonra dünyanın en büyük ekonomisi haline gelecek. Avrupa'nın en büyük 3. beyaz eşya üreticisi olan Arçelik'in böyle bir pazarda yerini almaması düşünülemezdi" dedi. Çin pazarının aynı zamanda zor bir pazar olduğunu da hatırlatan Koç, "Çin'de yatırım yapan pek çok firma hayal kırıklığına uğradı ve zarar etti. Biz ise çok temkinli davrandık, uzun süre araştırdık ve sonra yatırıma karar verdik" açıklamasını yaptı. Mustafa Koç, halen 10 milyar dolar seviyesindeki Çin-Türkiye ticaret hacminin 5 yıl sonra 50 milyar dolara çıkması gerektiğini kaydetti. Koç, Türkiye'de otomotiv alanında birlikte çalıştıkları Ford'la Çin'de yatırım konusunda bazı görüşmeler yaptıklarını aktardı. Ancak henüz somut bir gelişme olmadığı için detay veremeyeceğini bildirdi.

Arçelik AŞ Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir ise dayanıklı tüketim grubunda global bir marka haline gelmek istediklerini vurgulayarak, "Sektörde 2010 yılı ciro hedefimiz 6 milyar Euro. Ancak bu projeksiyona Çin pazarı dahil değil. Pazardaki başarımıza göre ciro hedefimizi daha da artıracağız" diye konuştu.

Holdingin Rusya ve Romanya'da da fabrikaları var
Koç Grubu, beyaz eşya sektöründe Arçelik, Beko ve Altus markalarıyla Türkiye lideri. Holding aynı zamanda 100'den fazla ülkeye de ihracat yapıyor. Grup, uluslararası hedefleri çerçevesinde daha önce Romanya'nın en büyük beyaz eşya üreticisi Arctic'i tesisleriyle birlikte satın almıştı. 2002 yılında da Alman Blomberg, İngiliz Leisure ve Flavel ile Avusturyalı Elektrain Brengenz markalarını bünyesine kattı. Koç Holding'in elektronik üretimini gerçekleştiren Beko Elektronik ise ünlü Alman markası Grundig'i aldı. Arçelik AŞ'nin fabrikaları şöyle: Eskişehir Buzdolabı Fabrikası (2,7 milyon adet kapasiteli), İstanbul Tuzla Çamaşır Makinesi Fabrikası (3 milyon adet kapasiteli), Ankara Bulaşık Makinesi Fabrikası, Bolu Pişirici Cihazlar Fabrikası (2 milyon kapasiteli), Romanya Soğutucu Cihazlar Fabrikası (Arctic markasıyla yılda 1,2 milyon adet üretim yapılıyor), Rusya Buzdolabı ve Çamaşır Makinesi Üretim Tesisleri (900 bin ürün kapasiteli), Çin Çamaşır Makinesi İşletmesi (200 bin kapasiteli), Tekirdağ Elektrik Motorları İşletmesi, Eskişehir Kompresör İşletmesi ve İstanbul Çok Amaçlı Motor İşletmesi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/koc-grubu-cinde-1-milyon-camasir-makinesi-uretecek_57823.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!