Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Konut Alırken Kredi Maliyetinden Önce Fiyatın Uygunluğuna Bakın

Konut kredi faizlerinin hızla gerilemesi emlak piyasasını hareketlendirdi. Konut arayışını hızlandıran tüketiciler bir yandan da bankalardan kullanacakları kredinin hesabını yapıyor. Ancak konunun uzmanları tüketicilerin öncelikle konutun fiyatına dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Zaman Gazetesi
Konut Alırken Kredi Maliyetinden Önce Fiyatın Uygunluğuna Bakın

Konut kredi faizlerinin hızla gerilemesi emlak piyasasını hareketlendirdi. Konut arayışını hızlandıran tüketiciler bir yandan da bankalardan kullanacakları kredinin hesabını yapıyor. Ancak konunun uzmanları tüketicilerin öncelikle konutun fiyatına dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Bank Asya Genel Müdürü Ünal Kabaca, satın alınan fiyat üzerinden tekrar bir indirim imkanı olmayacağına ancak şimdi alınan kredinin ileride daha uygun maliyetli krediyle değiştirilmesinin mümkün olduğuna dikkat çekiyor. Halen aylık 1,49 faiz oranıyla 100 bin lira kredi kullanılan bir ev için toplam 215 bin lira ödemek gerekiyor. Evin daha uygun fiyatla alınıp 80 bin lira kredi kullanılması durumunda ödenecek para 172 bin liraya geriliyor.

Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin ardından konut kredi faiz oranları 1,40'lar seviyesine gerilemişti. Ziraat Bankası geçtiğimiz günlerde radikal bir karar alarak konut kredisi faiz oranını yüzde 1,49'dan yüzde 1,29'a indirdi. Ev almayı düşünenleri heyecanlandıran indirimlerin ardından hükümet gayrimenkul alım satımından alınan binde 15 oranındaki tapu harcını 3 ay süreyle binde 5'e düşürme kararı aldı. Atılan adımların sıfır ve ikinci el konut piyasasında hareketliliği artırması bekleniyor. Ancak bu dönemde de 2005'te olduğu gibi konut kredi faizlerinin hızla düşmesine karşın ev fiyatlarında artış olması ihtimali mevcut. Bu sebeple tüketicilerin kredilerdeki indirim rüzgârına kapılıp evin fiyatını geri plana atarak konut satın almasının riskli olduğu belirtiliyor.

Konut piyasasında yaşanan hareketliliği Zaman'a değerlendiren Bank Asya Genel Müdürü Ünal Kabaca, küresel kriz sebebiyle vatandaşların harcamalarını kısmasının da etkisiyle son aylarda konut fiyatlarında durgunluk yaşandığını söyledi. Son dönemde bankaların kredi maliyetlerini düşürmesinin konuta ilgiyi tekrar artırdığını belirten Kabaca, ihtiyacı olan tüketicilerin bu dönemi fırsat olarak değerlendirebileceğini ifade etti. Kabaca'ya göre tüketiciler konut alırken bazı hususlara dikkat etmeli. Ev hayali kuranlar konut alırken fiyatın cazip olmasına dikkat etmeli. Çünkü, ileride konut fiyatları daha da düşse, alınan evin fiyatını değiştirmek mümkün değil. Ama, konut alırken kullanılan fonlama maliyeti ileride düşebilir. Böyle bir durumda kredi yenilenerek daha düşük fiyattan fon kullanılabilir. Tüketicilere karar vermeden önce kendi durumlarını iyi değerlendirmelerini tavsiye eden Kabaca, "Krizin ne yöne gideceği şimdilik kesin olarak bilinmiyor. Ev alacaklar, şartları kendileri açısından uygun görüyorsa ve konut ihtiyaçları da varsa konut alabilir. Öncelikle de uygun fiyatta konutun bulunması şart." diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konut-alirken-kredi-maliyetinden-once-fiyatin-uygunluguna-bakin_67723.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!