Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Ev Alacaklar Dikkat!

Konut Fiyatlarına ve Kiralara Tünel Dopingi

Kazlıçeşme ve Göztepe arasındaki mesafeyi 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek Avrasya Tüneli’nde çalışmalarında sona gelindi. Asya ile Avrupa kıtalarını deniz tabanının altından karayolu tüneliyle bağlayacak tünel 20 Aralık’ta açılacak. Trafik yükünü hafifletmesi beklenen tünel konut kira ve satış fiyatlarını arttırdı.

yapi.com.tr
Konut Fiyatlarına ve Kiralara Tünel Dopingi

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, Anadolu ve Avrupa yakalarını denizin altından kara yolu trafiği ile ilk kez bağlayacak olan Avrasya Tüneli projesinde sona gelindi. Kazlıçeşme- Göztepe hattında yolculuk süresi 15 dakikaya indirecek tünel 20 Aralık’ta açılacak. Trafik yükünü azaltması beklenen tünel, diğer büyük altyapı projelerinde olduğu gibi çevresindeki gayrimenkul fiyatlarında değer artışı sağladı. Avrasya Tüneli’nin gayrimenkul pazarına etkisi Anadolu yakasında Üsküdar’a bağlı Acıbadem, Koşuyolu ve Ünalan ile Kadıköy’e bağlı Hasanpaşa ve Merdivenköy mahalleleri, Avrupa yakasında ise Fatih ilçesine bağlı Cankurtaran, Yenikapı ve Yedikule mahalleleri ile Zeytinburnu ilçesinde görülüyor.

Anadolu'da artış fazla

TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan araştırma söz konusu bölgelerde sadece 1 yılda konut kira fiyatları yüzde 25, satış fiyatlar ise yüzde 41 arttığını gösterdi. TSKB Gayrimenkul Derğerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Projenin Avrupa yakası ayağında, projenin yer üstüne çıkış noktaları ve yakın çevresinde konut kullanımından pek bahsedilmediğinden, projenin konut fiyatlarına esas etkisini Anadolu yakasında hissetmek mümkün. Proje çevresinde değer artışının en fazla olduğu bölgeler; Merdivenköy, Koşuyolu ve Acıbadem” dedi.

Maya, Avrupa yakasında ise Zeytinburnu ve Bakırköy sahil hattının Avrasya Tüneli ile değer kazanacağını dile getirdi. Bölgede inşaatı süren markalı konut projelerinde metrekare satış fiyatı 25 bin TL’yi buluyor. Marmaray durağı ve Avrasya Tüneli’nin yanı sıra sahil yolunda şu anda devam eden çalışmalar tamamlandığında yol 8 şeride çıkarak ve trafik yükünün azalması ile avantajlı hale gelecek. Avrupa yakasında kısa vadede Güngören, Bahçelievler ve Merter’de de fiyat artışı olacağını belirten Maya, “Hatta son birkaç yıldır Merter, Merkezefendi ve Davutpaşa tarafında başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında sanayi alanlarının konut ve karma kullanım projelerine dönmesinde bu mega projenin olumlu etkisinden de bahsetmek doğru olur” dedi. Avrasya Tüneli ile İstanbul’daki iki havalimanı arasındaki ulaşım ilişkisinin gücünün artacağına da dikkat çeken Maya, Atatürk havalimanı yakın çevresinde konaklamak isteyen yabancı nüfusun da projeyle Anadolu yakasına geçebileceğini söyledi.

1.2 milyar dolara otolar geçecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Avrasya Tüneli Projesi’nin tasarımı, inşaatı ve 24 yıl 5 ay işletmesini gerçekleştirmesi için Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.’yi (ATAŞ) görevlendirdi. 1 milyar 245 milyon 121 bin 188 dolarlık tüneli işletme süresinin tamamlanınca kamuya devredilecek.

Tünelden ilk 3 yılda günde ortalama 90 bin araç geçmesi bekleniyor. 3 yıl sonrası öngörülen rakam ise 130 bin.Kazlıçeşme ve Göztepe arasında hizmet verecek Avrasya Tüneli’nden otomobiller, minibüsler geçiş yapacak. Ağır taşıtlar, motosiklet, bisiklet ve yayalar tünelden faydalanamayacaklar.

Tünelden araç geçiş ücretleri açılış yılında tek yönde otomobiller için 4 dolar artı KDV, minibüsler için ise 6 dolar artı KDV olacak. Her iki yönde de ödeme yapılacak.

Göztepe-Kazlıçeşme arasında hizmet verecek projenin toplam uzunluğu 14.5 iken bunun 5.4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altında inşa edildi.

Proje otomobillerin ve minibüslerin geçeceği 2’şer şeritli ve iki katlı tünelden oluşuyor.

Köprünün deniz altındaki en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre olurken, bu noktada tünel deniz tabanın 55 metre altından ilerliyor.Avrasya Tüneli 3 bölümden oluşuyor; Kazlıçeşme’den Sarayburnu’na devam eden Kennedy Caddesi üzerindeki U-dönüşü, alt geçit olarak ve engellilerin erişimine uygun hemzemin geçit olarak inşa edilecek.

Toplam uzunluğu yaklaşık 5.4 km olan mevcut yolun tamamı genişletilerek 2x3 ve 3x2 şeritten 2x4 şeride çıkarılacak. İstanbul Boğazı’nda deniz tabanının altından geçen 5.4 kilometre uzunluğunda iki katlı tünel inşa edilecek.

Her katta çift şerit yer alacak. Göztepe’ye ulaşan D100 yolu üzerinde, 2 adet köprülü kavşak ve engellilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde modernizasyonları da dâhil olmak üzere yaya üst geçidi inşa edilecek.

Yaklaşık 3.8 kilometre uzunluğundaki yol genişletilerek 2x3 ve 2x4 şeritten 2x4 ve 2x5 şeride çıkarılacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konut-fiyatlarina-ve-kiralara-tunel-dopingi_151140.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!