Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Konut Fiyatlarında Mortgage ile Birlikte Suni Artış Bekleniyor

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, Mortgage'nin TBMM gündemine gelmesiyle ilk etapta konut fiyatlarında yüzde 20-35 arasında suni bir artışın gözleneceğini belirtti.

Milliyet Gazetesi



stanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, Mortgage'nin TBMM gündemine gelmesiyle ilk etapta konut fiyatlarında yüzde 20-35 arasında suni bir artışın gözleneceğini belirtti.

Adana'da yapılan Tüm Emlakçılar Meslek Odası'nın toplantısına katılan Sabri Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörde 2005 yılında yaşanan hareketliliğin ardından, geçen yılın ikinci yarısından itibaren durağan bir döneme girildiğini belirtti.

Durgunluk döneminde konutların satılamaz hale geldiğini anlatan Ateş, durgunluğun halen devam ettiğini bildirdi. İpoteğe dayalı konut finansman sisteminin (mortgage) TBMM gündemine gelmesiyle herkesin sektörü hareketlendireceği beklentisi içine girdiğini vurgulayan Ateş, şunları kaydetti:

''Ancak, sistem hemen yürürlüğe girmeyecek, çünkü bir çok eksiği var. Bu nedenle kanun çıksa bile uygulaması 2008'e sarkacak. Sistemin gündeme gelmesiyle birlikte hemen yürürlüğe girecekmiş gibi söylentiler çıkarılarak, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi faiz oranlarının yüzde 1'in altına çekileceği ve dar gelirlilerin 50 YTL taksitle konut sahibi olabilecekleri beklentisi yaratıldı.

Bu nedenle önümüzdeki günlerde işi bilmeyenler ikinci el olarak satılan konutların fiyatını kanun çıkmış gibi suni bir şekilde yüzde 20-35 arasında artıracaklar. Ancak bilinçli bir firma geçen yılın ikinci yarısından itibaren başlattığı indirimli konut satışlarını devam ettirmeli. Bu firmalar geçen yılki zor durumu bu şekilde aştılar. Eğer fiyatlarını artırırlarsa biterler. İnşaat sektörü bu yılı 'yok' saymalı. Kanunun hazırlıksız çıkarılması inşaat sektörünün belini kıracak.''

''DAR GELİRLİLERİN KONUT SAHİBİ OLMASI MÜMKÜN DEĞİL''
Sistemdeki eksikliklerin başında zorunlu olan değerleme raporunu verebilecek SPK lisanslı uzman sayısının yetersizliğinin geldiğini vurgulayan Ateş, ''Şu an zorunlu olan değerleme raporunu verebilecek 300 civarında SPK lisanslı uzman var. Sistemin tıkanmaması için en az 2 bin uzman gerekiyor'' dedi. Bunun yanı sıra faiz ve enflasyon oranlarının da daha düşük olması gerektiğini bildiren Ateş, şöyle devam etti:

'Dar gelirlilerin yararlanabilmesi için alım güçlerinin yükseltilmesi gerekir. Brüt 562 YTL 50 YKr, net 403 YTL 3 YKr asgari ücretle çalışanın 'kira öder gibi ev sahibi olma' şansı maalesef yok. Artık, İstanbul ve Ankara gibi kentlerde 100 bin YTL'ye ev satın almak mümkün değil. Bu nedenle dar gelirlilerin sistemle ev sahibi olması mümkün değil. Konut sahibi olabilmeleri için asgari ücretin en az 2 bin YTL olması gerekir.'' İstanbul'daki eski binalara olan talebin depreme karşı güven vermemesi nedeniyle tamamen bittiğini anlatan Ateş, eski binaların yıktırılarak yerlerine depreme dayanıklı yeni 15-20 katlı binaların yaptırılması gerektiğini vurguladı.

Ateş, her gün göç alan İstanbul'da 700 bin konut açığının olduğunu, konut üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konut-fiyatlarinda-mortgage-ile-birlikte-suni-artis-bekleniyor_51902.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!