Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Konut Kredi Faizinde Yeni Durak %1.80

Mali piyasalardaki dalgalanma düşük faizle ev almak isteyen tüketicinin hayallerini yıktı. Mayıs ortasında yüzde 1.08 olan aylık kredi faizi geçen hafta yüzde 1.6'ya kadar yükselirken, piyasalardaki olumsuz seyir yeni zamları da gündeme getirdi.

Vatan Gazetesi



ali piyasalardaki dalgalanma düşük faizle ev almak isteyen tüketicinin hayallerini yıktı. Mayıs ortasında yüzde 1.08 olan aylık kredi faizi geçen hafta yüzde 1.6'ya kadar yükselirken, piyasalardaki olumsuz seyir yeni zamları da gündeme getirdi. Bono faizinin dün yüzde 23'e yaklaşmasının ardından bankalar konut kredisi faizlerini yüzde 1.75-1.80 aralığına atacak yeni bir yükselişe hazırlanıyor. Kredi faizinin yüzde 1.80'e çekilmesi durumunda 100 bin YTL'lik 20yıl vadeli kredide tüketicinin toplam maliyeti son 1.5 ayda 167 bin YTL artmış olacak.

Bankaların faizi yüzde 1.80'e çıkarmaları halinde 100 bin YTL'lık 20 yıl vadeli kredide aylık taksit tutarı 1.911 YTL'yi bulacak. Oysa söz konusu kredide aylık taksit tutarı Mayıs ortasına kadar 1.215 YTL'ydi. Yani piyasadaki dalgalanma tüketicinin aylık taksidini 696 YTL artırdı. Faizdeki yükseliş, toplam maliyeti ise 167 bin YTL gibi çarpıcı bir düzeyde büyüttü. Bankadan 20 yıl vadeli 100 bin YTL'lik kredi çeken tüketicinin ödeyeceği toplam tutar 291.6 bin YTLden, 458.6 bin YTLye ulaştı.

Kaynak bulmak zor
Konut kredilerini daha çok yurtdışından buldukları 5-10 yıl vadeli YTL cinsi swap kredilerle fonlayan Türk bankalarının bu alandaki kaynakları kuruma aşamasına geldi. Çoğu yabana banka Türkiye'ye verdiği YTL kredileri durdurdu.

Bu alandaki kaynak girişi durunca bankalar konut kredilerini özkaynaklarıyla fonlamaya başladı. Bu nedenle bankalar kredi faizini yüzde 1.75-1.80 aralığına çekerek en azından Hazine bonosu faizinin getirisiyle eşit seviyeye çıkartmak istiyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konut-kredi-faizinde-yeni-durak-1-80_46681.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!