Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Konteyner Kentte Yangın
BÖLÜM SPONSORU

Konuta Hücum, Kira ve Ev Fiyatlarını Yukarı Çekiyor

Konuta Hücum, Kira Ve Ev Fiyatlarını Yukarı Çekiyor

Zaman



erkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na ‘Ekonomik Görünüm’ başlıklı bir sunum yaptı.

Bireysel kredilerde hızlı bir artışın söz konusu olduğunu belirten Serdengeçti, en yüksek artışın konut kredilerinde gerçekleştiğini söyledi. Sunuma göre, konut kredilerinin tüketici kredileri içindeki payı 2002 yılında yüzde 20,3 iken Eylül 2005’te yüzde 36,8’e çıktı. Başkan Serdengeçti, güçlü talebin konut fiyatları ve kiralar üzerinde baskı oluşturduğunu kaydetti. Kredi faiz oranlarındaki gerileme, vadelerin uzaması ve 20 yıla kadar vade konut alımının yatırım tercihi olarak yaygınlaşmasında etkili oldu.

Yeni finansman imkanları (mortgage), mevcut talep ve Avrupa Birliği süreci, artışın önümüzdeki dönemlerde de süreceğini gösteriyor. Son iki ayda kira artışlarının geçen yılın üzerinde seyrettiği vurgulanan sunumda, "Bu eğilimlerin sürmesi halinde hizmetler sektörünün 2006 yılı enflasyonu üzerindeki olumsuz etkisi çok kuvvetli bir biçimde hissedilecektir." denildi. Bu arada devlete ait yerlerin kira bedelleri, her yıl, Devlet İstatistik Enstitüsü’nün üretici fiyat endeksi (ÜFE) oranında artırılacak. Merkez Bankası Başkanı, son üç yılda istikrarda alınan mesafelere bağlı olarak nominal ve reel faiz oranlarında önemli düşüşlerin gerçekleştiğini; ancak henüz arzu edilen seviyede olmadığını vurguladı.

Özelleştirme gelirlerinin borç için kullanılmasının piyasaya olumlu katkısı olacağını, bunun faiz düşüşünü de tetikleyeceğini dile getiren Serdengeçti, dış piyasalardaki olumsuzlukların Türkiye ekonomisine absorbe edilerek yansıdığını söyledi. Cari işlemler açığı ve sıcak paranın Türkiye ekonomisi için risk oluşturmadığına işaret eden Serdengeçti, dalgalı kur rejiminde sıcak para girişinin riski azalttığını söyledi. Serdengeçti’ye göre, bugün Türkiye ekonomisinin şartları geçmişten önemli ölçüde farklı. Bu yüzden cari açıktaki artışın bugünkü şartlarda ve mevcut program uygulaması çerçevesinde krizle sonuçlanması beklenmemeli. Ağustos 2005 itibarıyla yıllık kümülatif yabancı kaynaklı sıcak para 12,2 milyar dolar, yerleşik kaynaklı ise 2,6 milyar dolar seviyesinde. Serdengeçti ayrıca, reform sürecinin hız kaybetmemesi gerektiğini vurguladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konuta-hucum-kira-ve-ev-fiyatlarini-yukari-cekiyor_36487.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!