Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Konuta Talep Patladı Günde 1500 Kisi Kredi için Bankalara Akın Ediyor

Faizlerin aylık yüzde 1'in altına gerilemesi, referandum sonrası siyasi belirsizliğin azalması ve artan güven ortamı ile birlikte konut kredilerine olan talep patladı. Türk bankacılık sektörünün 2010 yılına 42 milyar liralık kredi hacmiyle başladığını, şu anda 52 milyar lirayı geçtiğini belirten Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, asıl

Akşam Gazetesi
Konuta Talep Patladı Günde 1500 Kisi Kredi için Bankalara Akın Ediyor

Faizlerin aylık yüzde 1'in altına gerilemesi, referandum sonrası siyasi belirsizliğin azalması ve artan güven ortamı ile birlikte konut kredilerine olan talep patladı. Türk bankacılık sektörünün 2010 yılına 42 milyar liralık kredi hacmiyle başladığını, şu anda 52 milyar lirayı geçtiğini belirten Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, asıl hareketliliğin referandum sonrası arttığına dikkat çekti.

Sektörün günde bin adet kredi kullandırırken şimdi bu sayının günde bin 500 ile 2 bin adete yükseldiğine işaret eden Cemal Onaran, 'İnsanların geleceğe güvenle bakması çok önemli. Eğer işinizi kaybetmeyeceğinizi ve gelecekte şartların daha iyi olacağını düşünüyorsanız o da beraberinde talebi canlandırıyor. Böyle bir talebin olduğu noktada finansal şartların da uygun olması talebi olumlu etkiliyor' dedi. Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran ile mortgage kredilerindeki son gelişmeleri, tüketici tercihlerini ve geleceğe yönelik beklentileri konuştuk.

- Konut piyasasında son durum nedir?

Düşen faiz ortamı ile beraber hakikaten konut piyasasında bir canlılık var. Faizlerin aylık yüzde 1.8'den 0.9'a düşmesinden kaynaklanan 2.7 milyon kişi Türkiye'de ev sahibi olabilir noktaya geldi. Esas referandum sonrasında işlemler çok arttı. Bu sene geçmiş yıllara kıyasladığımız zaman en iyi yılı geçiriyoruz. Seneye 42 milyar TL ile başlamıştık. Şu anda 52.1 milyar lirayı geçtik. Yıl sonunu 55 milyar lira ile kapatırız. Yüzde 30'luk bir büyüme sözkonusu. Mutlak değer olarak 13 milyar TL'lik bir büyümeden söz ediyoruz. 13 milyar liralık büyüme şu ana kadar mortgage piyasasında görülen bir büyüme değil. Önümüzdeki yılda mortgage kredilerinin yüzde 25-30'lar civarında büyüyeceğini tahmin ediyoruz.  

- Sektör olarak ne kadarlık konut satışına aracılık ettiniz?

Geçen yıl 337 bin adet konut kredisi kullandırılmıştı. Bu yıl 410-420 bin adeti buluruz. Haftalık olarak daha önce günde bin adet kredi kullandırırken, şu anda günde bin 500 ile 2 bin adet konut kredisi kullanılıyor.

Evi kadınlar beğeniyor krediyi erkekler çekiyor

- Tüketici aldığı konutun yüzde kaçını kredilendiriyor?

Bankacılık olarak ekspertiz değerinin yüzde 75'ine kadar kredilendiriyoruz. Fakat Türk insanı çok fazla borcu sevmiyor. Mümkün olduğunca daha az kredi kullanmak istiyor. Bazı projelerde şirketler yüzde 90'lı seviyelerle pazarlama faaliyetine çıkıyor ama ortalamada alınan kredi tutarı konutun bedelinin yüzde 75'ini geçmiyor.

- Vadeler uzadı mı?

Ortalama vade geçmişte 7 yıl gibiydi. Bu birazcık faizlerin düşmesiyle beraber uzamaya başladı. 7 yıl yavaş yavaş 8 yıla gidiyor. 120 ay tercih edilmiyor.

- Ortalama kredi tutarı nedir?

Tüm Türkiye genelinde 70 bin TL seviyesinde. Her kesimden müşterimiz var. Evi aslında kadınlar seçiyor ama krediyi erkekler alıyor.  Kullandırılan kredilerin yüzde 75'i erkekler tarafından alınıyor. Yaş ortalaması ise 30 ile 40 yaş arasında.

Faiz oranları 2011 son çeyrekte artar

- Faizlerde yükseliş bekliyor musunuz?

Faizlerde bu noktaların açıkçası dip olduğunu düşünüyorum. Artık faizlerin yükselme ihtimali düşme ihtimalinden daha yüksek. MB'nin faiz artırımları 2011'in son çeyreğine gelir. O zaman kredi faizleri bir miktar artar ama 20-50 baz puanlık bir artışla sınırlı kalır.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/konuta-talep-patladi-gunde-1500-kisi-kredi-icin-bankalara-akin-ediyor_83430.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!