Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Konteyner Kentte Yangın

‘Konutta Endişe Yok Alıcılar Temkinli’

Yıla düşüşle başlayan konut satışlarını, tüketicinin ilk üç ay temkinli olarak piyasaları izleyip alımı ertelemesi olarak yorumlayan gayrimenkul patronları, satışların yıl içinde beklenen performansı göstereceğini vurguladı.

yapi.com.tr
‘Konutta Endişe Yok Alıcılar Temkinli’

Türkiye genelinde konut satışları ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.9 azalışla 84 bin 556 oldu. Konut satışları son üç yıldır yeni yılın ilk aylarında düşük seyrini sürdürüyor. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yıla düşüşle başlayan satışları değerlendiren İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, konut alıcısının yılın ilk üç ayında temkinli davranarak piyasa hareketlerini izlediğini ifade etti. Bu nedenle düşüşün normal olduğunu ve olumsuz bir gösterge olarak kabul edilmemesi gerektiğini belirten Tanes, “Birkaç yıldır yıla böyle başlıyoruz. Ocak-şubat arasında hatta ilk üç ay sürebiliyor. Geçici bir durum olarak değerlendiriyorum. İnsanların hem yeni yıla başladıkları için öncelikli ödemeleri oluyor, hem de kredi faizlerini, piyasa gidişatını görmek için bekliyorlar” dedi.

Faiz oranları etkisi

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 19.9 azalış göstererek 26 bin 584’e geriledi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 31.4 oldu. Diğer konut satışları, ocakta 2015’in aynı ayına göre yüzde 9.4 artarak 57 bin 972’ye yükseldi.

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut kredisi faizlerinin yüksek seyrinin alıcıyı tedirgin ettiğini belirterek, talebin azalmasında etkili olduğunu söyledi.

Durbakayım, “Ancak konut kredilerinin satışların ayrılmaz bir parçası olmadığını, orta vadede tekrar etkili olacağını düşünüyorum. İpotekli satış oranlarının durgunluk içindeki piyasada durgun sürece girmesi, daralmanın yüzde 20 gibi seviyelerde olmasına neden oldu. Piyasanın kendine gelmesiyle birlikte bu oranın tekrar yükselişe geçmesiyle birlikte artış oranının da benzer şekilde yüksek oranlı çıkacağını düşünüyorum” dedi.

Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ise, faiz oranlarının 1’in üzerinde seyretmesini her zaman riskli olarak gördüklerini belirterek, “Şu anda 1.15 civarında. Önümüzdeki günlerde de düşme eğilimi görülmüyor. Bu da alıcıyı uzaklaştıran bir etken” diye konuştu.

‘Yeterli değil ama yükselmesi olumlu’

Yabancıya konut satışında istediği rakamları yakalayamayan Türk konut sektöründe satışları artırmak için yapılan çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda amaç, yıllık 20-25 bin olan satış sayısını 50 bine kadar çıkarabilmek. Turgay Tanes, yabancıya konut satışının hala istenilen düzeyde olmadığını ancak Türkiye’nin komşularıyla ve dönemsel olarak içeride yaşanan sorunlara rağmen yabancının ülkeden vazgeçmediğini kaydetti. Tanes, “Bu çok güzel bir gösterge. Rakamın yüzdesinden önemli olan yukarıya olan ivmenin kırılmadan devam ediyor olması. Türkiye’den alım iştahları artarak devam ediyor” dedi.  Nazmi Durbakayım ise doların yüksek seyrinin yabancı alıcıyı desteklediğini ve konut alımına yönlendirdiğini ifade etti.

ETİKETLER: konut Turgay Tanes
http://www.yapi.com.tr/haberler/konutta-endise-yok-alicilar-temkinli_143324.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!