Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Konutta Satışlar Artıyor, Fiyatlar Değişmiyor

Gayrimenkul sektörü konut kredi faizlerinin uzun vadede bile yüzde 1’in altına inmesi ve krizin etkilerinin azalmaya başlaması ile eski güzel günlerine dönmeye başladı. Geçen yıla göre yüzde 10-20 oranında satışların arttığı emlak sektörü, yüksek stok ve düşük fiyat nedeniyle önümüzdeki günlerde satış rekorları kıracağa benziyor.

Gazete Haber Türk
Konutta Satışlar Artıyor, Fiyatlar Değişmiyor

Gayrimenkul sektörü konut kredi faizlerinin uzun vadede bile yüzde 1’in altına inmesi ve krizin etkilerinin azalmaya başlaması ile eski güzel günlerine dönmeye başladı. Geçen yıla göre yüzde 10-20 oranında satışların arttığı emlak sektörü, yüksek stok ve düşük fiyat nedeniyle önümüzdeki günlerde satış rekorları kıracağa benziyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa, sektörde bir kıpırdanmanın göründüğünü ancak bunun müteahhitlerin fiyatları artırmasına yaracak bir hareket olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. Gayrimenkulde özellikle lüks konut sınıfında yüzbinleri bulan bir fazlanın oluştuğunu söyleyen Aşa “Bu nedenle satışlar artsa bile fiyatlarda yukarı doğru bir hareket beklemiyorum. Çünkü gayrimenkuller zaten oldukça yüksek kâr oranları ile satılıyor” şeklinde konuştu.

Kar oranı çok yüksek

Geçen yıla göre yüzde 10-20 oranında bir artışın yaşandığı emlak sektöründe şu anda projeleri sorma döneminin yaşandığını belirten Aşa “Projeleri gelip soran, bilgi alan sayısında önemli oranda artış var. Ama bunun reelleşme oranı bugünkü düşük fiyat ve uygun kredi ortamına göre az. Eğer ev almak için gelenlerin en az yarısı bu kararını gerçekleştirse, şimdiden rekor kırılabilirdi. Ama insanlar hâlâ temkinli davranıyor” dedi. Konut fiyatlarının artmayacağı yönündeki beklentinin diğer bir nedeninin de müteahhitlerin yüksek kârla satış yapmaları olduğunu belirten Aşa “Bugün en lüks konutun metrekare maliyeti arsa da dahil olmak üzere bin ya da bin 500 dolardır. Oysa satılan konutlara bakın metrekaresi 3.5-4 bin dolardan satılan daireler var. Yüzde 200-300’leri bulan kâr marjıyla satıyorlar” dedi. Fiyatların şişirildiğini belirten Aşa, bu nedenle de satışlar artsa bile konut fiyatında artış beklenmediğini vurguladı. Öte yandan aylık konut faizleri de 30 Mayıs 2007’de yüzde 1.43’ler seviyesinde iken şimdi yüzde 0.95’lere indi.

Kayabaşı’nda 2.830 kişi kurayla evlerine kavuştu

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından, İstanbul Kayabaşı’nda alt gelir grubuna yapılacak toplam 5 bin 275 konuttan, 2 bin 830’u için kura çekimi yapıldı. Alt gelir grubuna yapılacak olan konutların 24 ayda tamamlanması planlanıyor. Kurada ismi belirlenen vatandaşlar, aylık taksitleri 450 TL olan 84 metrekarelik konutlar için 15 bin lira peşinat ödeyecek. Kura çekimi öncesinde 3 tane şehit ailesine ve 2 tane gaziye aynı ödeme koşullarıyla konut verildi. Kurada ismi ilk çıkan Ercan Sarıtaş, 9 yıllık evli olduğunu ve yıllardır kirada oturduğunu belirtti. Ev sahibi olacağı için mutlu olduğunu ifade eden Sarıtaş ‘’Bir oğlum var, eşim hamile. İki mutluluğu birden yaşıyoruz. Yıllardır bu anı bekledik” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konutta-satislar-artiyor-fiyatlar-degismiyor_73778.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!