Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Konutun Bilimsel Olmayan Kısa Hikayesi




/P>

ÇAĞIMIZIN GENELİ

Son yarım asırdır, 2. Cihan savaşıyla yıkılan ve uzun yıllar ihmal edilen şehirlerin yeni düşünceyle tekrar inşası üzerinde konuşmaya değer. Hiçbir Avrupa ülkesinde bizdeki göç ve şehirleşme yok.

Fransızlar herhalde Le Corbusier'nin önemli mantıklı önerilerinin etkisiyle eski şehir yapısını bırakarak sosyal konut HLM aralarında yeşil alanlar bulunan büyük bloklar inşa ettiler .. Paris civarında Versaille'da dört katlı küçük apartmanlardan oluşan yüksek standartla hepimizin oturmayı isteyeceği bir yerleşim. Parly II (ikinci Paris gibi) La Defanse ise, gördüğüm kadarıyla HLM'nin inşaat kalitesi çok yüksek olanı gibi. .. Mimari kaliteyi yadırgamıştım. Tabii 1950-51 yıllarında görmeye gittiğim Marsilya'daki Unite d'Habitation hepsinden ilginç, ufku olan bir uygulama idi.

İngiltere'deki ilk uygulamalar daha ölçekli ve başarılı oldu. Fakat Londra'daki çok büyük yapı uygulamasının şehre uyum sağladığı söylenemez. İngiltere'deki yaklaşık 35 yıl önceki 200.000 kişilik River Side gibi isimli projenin sonuçlarını merak ediyorum. Bu blokların serpiştirildiği bir uygulama değil, farklı çevrelerden oluşturulmuş yerleşim bütünü tasarlanmıştı. Yepyeni bir şehir kurma (Brasilia'da da görülmüştür), eski şehire yeni entegrasyonlar hep zor işler... Toplu konut zaten konut sayısıyla tarif edilemeyecek çok yönlü bir eylem ..

İtalya'da 19S0'lerde Piano Fanfani uygulamasında ölçüler küçük tutulduğu gibi, her bir mahallenin birkaç mimarlık grubuna verilmesi ve bunların deneyimli bir mimar tarafından uyumlandırılması gibi endişelerin görüldüğü bir yaklaşımla ele alınmıştır. Bu uygulamalar mevcut çevreye ve şehre duyarlı oldukları için, evrensel uzlaşmayı sağlamışlardır.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7
http://www.yapi.com.tr/haberler/konutun-bilimsel-olmayan-kisa-hikayesi_95847.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!