Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Banka'dan 'Kanyon'a Veto

Köprülü Kanyon'a Boru Döşeyecekler

Köprülü Kanyon'a Boru Döşeyecekler

Radikal
Köprülü Kanyon'a Boru Döşeyecekler

b>Doğa harikası Köprülü Kanyon'a can veren Köprüçay'a boru döşenecek. Projenin amacı 'Serik ilçesi ve çevre belediyelerine içme suyu sağlamak'. Ama çevreciler projenin Köprüçay'ı kurutabileceğini söylüyor. Yöre halkı ise "Oradaki otellerde içme suyu zaten pet şişede satılıyor. Suyu oteller kullanma suyu ve golf sahalarını sulamak için istiyorlar" diyor.

Köprülü Kanyon'da planlanan içme suyu isale hattı borularının 7 kilometresi Milli Park sınırları, 4 kilometresi de 'Milli Park Mutlak Koruma Zonu'ndan geçiyor. Alanın uzun dönemli gelişim planında mutlak koruma zonu, 'ana kaynak değeri' olarak görülüyor. Geçen yıllarda da Köprüçay'dan Serik'e su götürülmesi gündeme gelmiş, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü karşı çıkmıştı.

Serik Barajı ne güne duruyor?
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF Türkiye) Köprüçay'ın kollarından su alınmasının 2873 sayılı Milli Parklar Yasası'na aykırı olduğunu öne sürdü. WWF Türkiye Genel Müdürü Filiz Demirayak, su alınmasının bölgeyi ekolojik, ekonomik ve sosyal zarara uğratacağını belirterek, "Konuya ilişkin uzman raporları, projenin gerçekleşmesi halinde Köprüçay'ın doğal yapısını olumsuz etkileceğini ortaya koydu. Alınacak suyla Köprüçay'ı besleyen su miktarı azalacak" dedi.
Demirayak, Serik'in suyunun neden bittiğini, sorulması gerektiğini vurgulayarak "Serik bölgesindeki turizm yatırımlarının fazla olması, yörenin taşıma kapasitesinin aşmasına neden oldu mu? Bunu yanıtlamadan bir başka havzanın suyuna el atmak doğru mu" diye sordu. Demirayak, rafting parkurunun çok aşağısında Serik Barajı'nın bulunduğuna ve suyunun da içilir nitelikte olduğuna dikkat çekti.

'Bize kimse sormadı'
Altınkaya Köyü Muhtarı Yaşar Bahar ise suyun alınacağı Karabük ve Gökçesu kaynaklarının Köprüçay'ın su potansiyelinin üçte ikisini sağladığına dikkat çekerek, "Buradan alınacak su Belek'teki otellere ve golf sahalarına gidecek. Otellerde kullanma suyu olarak kullanılacak. İçme suyunu müşterilerine zaten pet şişede satıyorlar" dedi. Karabük, Beşkonak ve Altınkaya köylerinden 300 imza toplayarak Çevre ve Orman Bakanlığı'na dilekçe gönderdiklerini anlatan Bahar, bakanlıktan yanıt beklediklerini söyledi.
Alınmak istenen su kaynaklarından Gökçesu'nun kendi arazisi üzerinde olduğunu belirten Hasan Ali Çelik ise, "Bu yer bize babalarımızdan kalma. Bize gelip hiçbir şey sormadılar. Su alınırsa rafting ve çocuklarımızın geleceği biter. Suyumuzu vermeyiz" dedi.

Rafting: 20-25 milyon dolar gelir
Köprüçay'a rafting yapmak için günde 2 bin 500-3 bin turist geliyor. Bu sayı temmuz ayında 6-7 bine çıkıyor. Suyun büyük bölümünün alınmasıyla rafting turizmine büyük darbe vurulacağını belirten tesis işletmecileri, "Raftig sezonu mayıstan eylül sonuna kadar sürüyor. Şu anda bile su yetersiz. Bu iki kaynak nehrin üçte ikisinin su ihtiyacının sağlıyor. Köprüçay'da düzenli olarak rafting yapılmasıyla, yılda burayı 500-700 bin turistin ziyaret etmesi ve 20-25 milyon dolar gelir bekleniyor. Su olmadı mı bu gelirden yöre halkı mahrum kalacak" dedi.
Köprüçay kıyısında restoran ve rafting işletmesi bulanan Ali Tırnaksız da, "Biz bu suyu satarsak buradan gitmemiz lazım. Burada 70-80 işletme var. Milyonlarca YTL'lik yatırım var. Günde 6-7 bin kişi rafting yapıyor. Su gittikten sonra biz ne yapacağız?" dedi.

Belediye: Yasal hakkımız var
Serik Belediye Başkanı Mehmet Habalı ise, Milli Parklar Yasası'na göre içme suyu alabileceklerini iddia ederek şöyle konuştu: "Yasanın 7. maddesi 'İçme suyu alınabilir' diyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı raporun bilimsel temelleri yok. Biz İTÜ ve ODTÜ'ye başvurduk ve doğal dengeyi bozmayacağı yönünde bilimsel rapor aldık. Biz ne raftingi ne de doğal dengeyi bozmak istiyoruz. Alacağımız suyun Köprüçay'ın suyunu azaltacağı iddiaları bilimsellikten uzak" diye konuştu.

'Barajdan su almak pahalı'
Serik Belediye Başkanı Habalı, Köprüçay'a giden kaynaklar yerine Serik Barajı'ndan su alma alternatifini ise şöyle değerlendirdi:
"Barajdan alacağımız su için elektrik enerjisi harcayacağız. Şu anda kuyulardan eletrikle aldığımız su için aylık 100 bin YTL ödüyoruz. Bu yalnızca Serik'in merkezi için. Bu su Serik, çevresi ve otellere verilecek. Ayrıca, kaynaktan alınan ile barajdan alınan su arasında kalite farkı büyük. Kaliteyi arıtma ile halledebiliriz ama ayda 100 milyar elektrik parası onun için öderiz. Elektrik masrafı Serik ve diğer beş belde ile oteller için 500 milyarı bulur. Bu, doğal kaynak israfı değil mi? 1999'da İller Bankası yardımıyla proje yapıldı. 58 km.'lik ishale hattı döşenecek. O zaman ÇED raporu ve onayı gerekiyordu. Daha sonra içme suyu faaliyetleri için ÇED gerekliliği yasadan çıkartıldı. Dünya Bankası'dan 17 yıl geri ödemek kaydıyla yüzde 70'ni karşılayacak şekilde Hazine onayıyla kredi bulduk. Birinci protokolü imzaladık 50 milyon YTL'lik bir kredi. Ay sonu fizibilite ihalesi bitecek."

Rapor: Bu ırmak kurur
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün Köprüçay'la ilgili olarak hazırladığı 15 Nisan 2005 tarihli inceleme raporunda, Serik, Karadayı, Kadriye, Belkıs, Çandır, Boğazkent ve Taşağıl belediyelerine içme suyu sağlamak için iki kaynaktan saniyede 1024 litre su alınacağına dikkat çekildi. Raporda "Talep edilen Karabük su kaynağının debisinin yaz aylarında saniyede 1500 litre, Gökçesu kaynağının saniyede 0.796 metreküp civarında olduğu ve değişkenlik gösterdiği, son yıllarda küresel iklim koşullarının değişmesi nedeniyle, Köprüçay Irmağı'nın debisinde özellikle yaz mevsiminde gözle görülebilir bir azalmanın olduğu, park görevlilerin ve yörede çalışan araştırmacılarca belirtilmektedir. Karabük su kaynağından DSİ'nin sulama amacıyla yaklaşık saniyede 500-1000 litre su almakta olduğu tespit edilmiştir. Talep edilen miktarda su alındığında, kaynaktan Köprüçay'a su akışının olmayacağı anlaşılmaktadır. Bu azalma neticesinde ırmak kotunun 5-10 santimetre ve daha fazla düşeceği İller Bankası teknik elamanlarınca tespit edilmiştir" denildi. Raporda şu görüşlere yer verildi:

İnşa edilmesi düşünülen su ishale hattı ile istenen su miktarının alınması halinde talep konusu kaynaklardan Köprüçay'a yaz aylarında hiç su verilmeyecek, bu yüzden dere bitki örtüsü, endemik bitki ve balıklar olumsuz etkilenecek.

Yapılması planlanan faaliyetle, 2873 sayılı Milli Parklar Yasası'nda belirtilen "Kanun kapsamına giren yerlerde, tabii ekosistem değeri bozulamaz, yaban hayatı tahrip edilemez, Milli Park sahalarının özelliklerinin kaybolmasına veya değiştirilmesine sebep olana veya olabilecek her türlü müdahale toprak, su, vs. çevre sorunları yaratacak iş ve işlemler yapılamaz" 14. maddesinin ihlali kaçınılmaz olacaktır.
Yörede yaklaşık 400-500 bin turiste hizmet veren ve yıllık 20-25 milyon dolar yöre halkına ve ulusal ekonomiye gelir getiren rafting faaliyetinin yapılmama tehlikesi ortaya çıkacak.
Talep edilen suyun park dışından temini imkânı olduğu ve bu durumda oluşacak olası negatif maliyet farkı Türkiye turizmi açısından irdelenmelidir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/koprulu-kanyona-boru-doseyecekler_26298.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!