Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Yıkım Günleri

Kötü Bina İyi Binayı Yok Etmesin

Kanunun kestiği parmak acımazmış. Mahkeme karar verdi. Sarıyer'de 22 yıl önce ruhsat alınarak yapımına başlanan, daha sonra ruhsatın dayanağı olan İmar Yasası'nın 47'nci maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptali nedeniyle tamamlanamayan binaların bazıları yıkıldı.

Milliyet Gazetesi/Güngör URAS



anunun kestiği parmak acımazmış. Mahkeme karar verdi. Sarıyer'de 22 yıl önce ruhsat alınarak yapımına başlanan, daha sonra ruhsatın dayanağı olan İmar Yasası'nın 47'nci maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptali nedeniyle tamamlanamayan binaların bazıları yıkıldı.

Milliyet gazetesinde yıkılan villaların bulunduğu bölgenin hava fotoğrafları yayımlandı. Bu fotoğraflardan birinin küçük bir bölümünü bu yazının altında bulacaksınız. Önce fotoğrafları çeken Yalçın Çınar'ı alkışlayayım. Yalçın Çınar hava fotoğraflarıyla Türk basınında çok önemli bir sayfa açtı. Her fotoğrafı tek başına "yazısız bir haber" değeri taşıyor.

Fotoğrafa bakınız. Önde yıkılmakta olan binalar görülüyor. Binalar iki katlı. Birbirinden uzak, mimari bakımdan çevreye uyum gösterecek ve güzellik katacak biçimde yapılmış. Bölgenin yeşillendirilmesi için boş alanlar geniş tutulmuş.

Yıkılacak binaların hemen arkasında, bir cami çevresinde yoğun bir yapılaşma var. Binalar binaların üzerine binmiş. Gücü yeten kat üstüne kat çıkmış. Yeşile yer kalmamış. Bunların yıkılması söz konusu değil. Çünkü bunlar ruhsat alınmadan yapılan binalar.

Gecekondulaşma teşvik ediliyor
Bizim yukarıda yayımlanan fotoğraftan hareket ederek tartışmamız gereken bir konu var: İstanbul'da kötü binalar iyi binaları yok mu edecek?
Çünkü İstanbul'da ruhsata dayalı olarak bine inşa etmek ne kadar zor ise ruhsat almadan "gecekondu-gündüzkondu" inşa etmek o kadar kolay hale gelmiş durumda. Ruhsatlı binalar için söz konusu olan sınırlamalar, ruhsatsız binalarda dikkate alınmıyor.

Çünkü ruhsatlı bina, geniş arazi içinde inşa edilen bina "zenginin binası", gecekondu-gündüzkondu ise "garibanın binası" olarak değerlendiriliyor. Bu tür değerlendirme ise gecekondulaşmayı-gündüzkondulaşmayı teşvik ediyor.

Tekrarda yarar var, Sarıyer'de mahkeme kararı sonucu yıkılan binalar yıkıldı. Geriye dönüş yok: Ama biz ileriye bakalım. Daha doğrusu aşağıdaki fotoğrafa bakalım. İstanbul'da nasıl bir yapılaşma istiyoruz?

Öndeki binalar gibi mi, yoksa arkadaki beton yığını gibi mi? Seçiminizi yapınız.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kotu-bina-iyi-binayi-yok-etmesin_53044.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!