Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Köyceğiz’de Ne Değişti?

Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki Yuvarlakçay üzerinde Akfen Holding tarafından kurulmak istenen hidroelektrik santralına karşı yürütülen mücadele, bir dizi çelişkinin de ortaya çıkmasına neden oldu. Bölgede bir başka şirket tarafından daha önce kurulmak istenen içme suyu ve şişeleme tesisine, Yuvarlakçay'a 50 metre uzaklıkta olacağı ve su yatağını

Cumhuriyet EGE
Köyceğiz’de Ne Değişti?

Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki Yuvarlakçay üzerinde Akfen Holding tarafından kurulmak istenen hidroelektrik santralına karşı yürütülen mücadele, bir dizi çelişkinin de ortaya çıkmasına neden oldu. Bölgede bir başka şirket tarafından daha önce kurulmak istenen içme suyu ve şişeleme tesisine, Yuvarlakçay'a 50 metre uzaklıkta olacağı ve su yatağını kirleteceği gerekçesiyle izin verilmediği anlaşıldı. Santralle ilgili ÇED süreci tamamlanmadan binlerce ağacın kesildiği yörede, köylüler ve çevreciler, ağaç kesimine karşı bölgede nöbet tutuyor.

Yuvarlakçay üzerine kurulmak istenen hidroelektrik santralı (HES) için 1 aya yakın süredir ortaya koydukları eylemlerle seslerini duyurmaya çalışan bölgedeki yurttaşlar ve çevreciler, bu kez Muğla İdare Mahkemesi’ne başvururak, yürütmenin durdurulmasını isteminde bulundular. Muğla Barosu avukatlarından Berna Babaoğlu Ulutaş'la Burak Erbay tarafından Muğla İdare Mahkemesi’ne verilen dilekçede, HES için, anıt ağaç niteliğindeki 300-400 yıllık çınarların, yasalar ve uluslararası çevre sözleşmeleri gözardı edilerek kesildiği anımsatıldı. Köylüler ve çevrecilerin Devlet Su İşleri yetkililerine yaptıkları başvurulardan, santralla ilgili çevresel etki değerlendirme (ÇED) sürecinin “henüz” başlatılmadığının anlaşıldığını, buna karşın DSİ'nin Akfen Holding'e ait Beyobası Elektrik Üretim AŞ. firmasıyla su kullanım anlaşmasını imzaladığına da dikkat çekildi. Bölgede daha önce yapılmak istenen yatırımların, Yuvarlakçay'ın önemi nedeniyle geri çevrildiğinin anımsatıldığı dilekçede, şu görüşlere yer verildi:

“Yuvarlakçay üzerinde Tropikal Turizm şirketi, adına kayıtlı taşınmaz üzerinde içme suyu şişeleme ve depolama tesisleri yapılmasına yönelik plan değişikliği talep etmişti. Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı'nın 7 Ocak 2009 tarihli, 'plan değişikliği' konulu yazısına göre, bu talep ‘İnceleme sonucunda, fabrikanın kurulacağı alanın Yuvarlakçay deresine 50 metre mesafede olduğu, Köyceğiz Dalyan Biyoçeşitlilik ve Yönetim Planı projesi kapsamında hazırlanan korunmaya değer alanlar sentez haritasında Yuvarlakçay Deresi boyunca derenin iki tarafından 500 metrelik mesafenin su yatağı koruma sınırı olarak belirlendiği ve bu sınırlar içerinde mevcut faaliyetler dışında herhangi bir faaliyetin olamayacağı hususları tespit edilmiştir' denilerek reddedilmiştir.”

Şimdi aynı alana HES izni verildiği, gerekirse sürecin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de taşınabileceğine dikkat çekilen dilekçede, katliamın önlenmesi amacıya mahkemenin acilen yürütmeyi durdurma kararı vermesi istendi.

Bu arada bögede gün boyu nöbet tutan çevreciler ve köylüler, Yuvarlakçay Havzası'nda kesilen binlerce kızılçam ağacının, çevre ve orman işletme müdürlüğü tarafından toplanmasına, delillerin karartılacağını gerekçesiyle izin vermedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/koycegizde-ne-degisti_75470.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!