Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Köyümüze Göz Diktiler!’

Dünyada koruma öncelikli 200 ekolojik alan içerisinde yer alan Arılı ve Çağlayan Vadilerinde yapılması planlanan Hidroelektrik Santrallerine karşı tepkisel eylemler ve hukuk mücadeleleri ile direnen Rize’nin Fındıklı ilçesinde bu kez de taşocaklarına karşı tepkiler yükselmeye başladı.

Bir Gün Gazetesi
‘Köyümüze Göz Diktiler!’

Dünyada koruma öncelikli 200 ekolojik alan içerisinde yer alan Arılı ve Çağlayan Vadilerinde yapılması planlanan Hidroelektrik Santrallerine karşı tepkisel eylemler ve hukuk mücadeleleri ile direnen Rize’nin Fındıklı ilçesinde bu kez de taşocaklarına karşı tepkiler yükselmeye başladı. İlçeye bağlı Meyvalı Köyünde yapılması planlan taş ocağı nedeniyle kendilerinin aldatıldığını ileri sürerek tepki gösteren köylüler, kurulması planlanan taşocağı için düzenlenen ‘halkı bilgilendirme toplantısını’ protesto etti.

Taşocağı proje tanıtım dosyasının kendilerine 6 ay önce verilmesi gerekirken, birkaç gün önce ulaştırıldığını belirten Muhtar Güven Ergüven, “Tanıtım dosyasını da yetkililerin bize vermesi gerekiyordu ancak bizim ısrarlı müracaatlarımız üzerine bize verildi. Ayrıca bu tanıtım dosyası yapılmadan önce Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun da alınması gerekiyordu. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne ‘ÇED neden alınmadı’ sorusunu sorduğumuzda ise biz ‘gerekli değil’ şeklinde cevap verildi” dedi. Taşocağının yapılmaması için DSİ 22. Bölge Müdürlüğü, Rize Valiliği, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve Fındıklı Kaymakamlığına dilekçeler yazmasına karşın herhangi bir olumlu sonuç alamadıklarını anlatan Ergüven, şöyle konuştu: “Dilekçelerimizden sonra köylülerden yaklaşık 200 imza toplayarak ‘taşocağını istemiyoruz’ şeklinde bir dilekçe ile de ilgili yerlere başvurduk. Taşocağını istemediğimizi Milletvekilleri ve AKP il başkanı aracılığıyla Başbakana da ilettik. Şuana kadar bir sonuç alamadık. Açılacak taşocağının 250-300 metre yakınında evler bulunuyor. Atılacak dinamitler yerleşim yerlerine zarar verecek. Taşocağı tarım arazileri ve doğal çevreye de zarar verecek. Bize danışılmadan buraya taşocağı yapılmasına karar verilmiş. Firma, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından taşocağını işletmek için ruhsatı da almış.”

Raporlar Çelişkilerle Dolu

Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Sözcüsü Ertaş ise, “Geç gelen proje dosyasını ayrıntılı bir şekilde inceledik. Genel anlamda taşocağının çevreye zarar vermemesi sağlanacak şeklinde soyut ibarelere yer verilmiş. Peki, ortaya konan herhangi bir faaliyetten zarar çıkmamasını kim denetleyecek? Bu projenin kötü yanlış uygulanmasını hangi kurum takip edecek? Sorumluk kimde? Bunların hiçbiri belli değil” dedi.

Proje tanıtım dosyasında komik, üzücü ve köy halkı için önemli birkaç ibarenin dikkatini çektiğini kaydeden Ertaş, ‘çelişki ve aldatmacalarla dolu’ dosyayla ilgili olarak şunları söyledi: “Öncelikle, bizim yaptığımız bu toplantıyı şirket yetkililerinin yapması gerekirken bizler yapıyoruz. Rize İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, bize bu proje için ‘ÇED gerekli değil’ diyor. Sonuç olarak şirket yetkilileri ÇED toplantısı yapmaktan kurtulmuş oldu. Proje tanıtım dosyasını baktığımızda ise ‘ÇED raporu alındı’ deniyor. Bunlar nasıl ÇED almışlar? 97 sayfalık proje çalışmasını incelediğimizde sanki çok önemli bir çalışma yapılmış havası verilmiş. Oysaki dosya içinde birçok çelişkili ifade var. Mesela ekler bölümünde deprem haritası var. Ama deprem haritası bizim bölgeye ait değil. Rize ili merkez ilçesi Küçükçayır köyüne ait bir harita.  Yine dosyada bir yerde ‘personel 8 saat çalışacak’ diyor, başka bir yerde ‘10 saat’ diyor. Başka bir sayfada ‘proje 3 yıllığına’ yapıldı deniyor. Başka bir sayfada ise ‘rezerv ve talep durumuna göre süre uzatılacak’ deniyor. ‘Proje başlamadan önce arazi sahiplerinden gerekli izin alınacaktır’ diyor. Oysa köy halkının durumdan haberi yok! Bize tanıtım dosyasını bile zamanında yollamadılar. Hatta o kadar ki; sanki dosya bize önceden gönderilmiş ve biz de onay vermişiz gibi bir tablo yaratılıyor.”

Taşocağı proje dosyasında buna benzer daha çok hataların ve aldatmacaların olduğunu dile getiren Ertaş, dosyayı mahkemeye taşıyacaklarını da belirtti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/koyumuze-goz-diktiler_76759.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!