Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kriz Avrupa'yı Vurunca Türkiye Çimentoda Lider Oldu

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Genel Koordinatörü Oğuz Tezmen, çimento sektörünün 2008 yılında 51 milyon tonluk üretime ulaştığını ve bunun 40 milyon tonunun yurtiçinde tüketildiğini ifade ederek, "2008'in başında Avrupa'daki üçüncü büyük çimento üreticisiydik. Krizin İtalya ve İspanya iç pazarını vurması bizi birinciliğe

Referans Gazetesi
Kriz Avrupa'yı Vurunca Türkiye Çimentoda Lider Oldu

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Genel Koordinatörü Oğuz Tezmen, çimento sektörünün 2008 yılında 51 milyon tonluk üretime ulaştığını ve bunun 40 milyon tonunun yurtiçinde tüketildiğini ifade ederek, "2008'in başında Avrupa'daki üçüncü büyük çimento üreticisiydik. Krizin İtalya ve İspanya iç pazarını vurması bizi birinciliğe yerleştirdi" dedi. Kriz döneminde ihracat fiyatlarının yüzde 40'a yakın düştüğünü, Rusya pazarına ihracatın durma noktasına geldiğini dile getiren Tezmen, sektörün ihracatta Irak, Suriye ve Afrika ülkelerine yöneldiğini kaydetti.

Türkiye çimento sektörünün çatı kuruluşu TÇMB, Ankara Bilkent'teki Ar-Ge merkezinin kapılarını ilk kez basına açtı. Burada gazetecilere çimento sektörünün durumu ve Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi veren Oğuz Tezmen, Ar-Ge merkezindeki laboratuvarların dünya standartlarında hizmet verdiğini ve dünyanın en önemli belgelendirme kuruluşları ile çalıştığını vurguladı.
 
Borlu çimento henüz ticari değil

Ar-Ge laboratuvarlarındaki araştırmalar sonucunda "Türk Çimentosu" diye geçen borlu çimentonun geliştirildiğini hatırlatan Tezmen, önemli oranda yakıt tasarrufu ve zehirli atıklarda azalma sağlayan borlu çimentonun şu an için "ticari ürün" statüsünde bulunmadığını söyledi. Borlu çimentonun özellikle baraj yapımında kullanılabileceğine işaret eden Tezmen, "Ancak, ticari kullanıma geçilmesi için borlu çimento yapımı talebinde bulunulması lazım. Baraj yapılan yer ile bor çıkarılan yerler arasındaki mesafe maliyetleri artırıyor" diye konuştu. Tezmen, bugüne kadar borlu çimento ile Ordu'da 2 km, Isparta'da 1 km beton yol yapıldığını dile getirdi.

Çimento sektörünün krize rağmen 2008'de hem üretim hem de ihracat artışı yaşadığını açıklayan Tezmen, 2008'de 51 milyon 431 bin 869 ton üretim, 40 milyon 574 bin 7 ton iç tüketim ve 10 milyon 584 bin 662 ton ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. 2009'da da bir miktar azalmakla birlikte yine yaklaşık 50 milyon tonluk üretime ulaşılmasının beklendiğini vurgulayan Tezmen, ilk 3 ayda üretimde yaklaşık yüzde 13 artış, iç tüketimde ise yaklaşık yüzde 8'lik düşüş görüldüğünü kaydetti.
 
Yüzde 40'ı denetim dışı

Türkiye'nin artık karayollarında asfalt yerine beton kullanması gerektiğinin altını çizen Tezmen, "Öteden beri asfalt ithal eden Türkiye'de, asfalt yolların kalitesi de dikkate alındığında beton yol pahalı değil. Türkiye'nin beton yola ihtiyacı var" dedi. Tezmen, beton kalitesi ve üretiminin denetimine ilişkin "G işareti" tebliğinin bir an önce çıkarılması gerektiğini ifade ederek, "Türkiye'deki 850 hazır beton şirketinin yaklaşık yüzde 40'ı hiçbir denetime tabi değil. Deprem ülkesi Türkiye'de birçok soyut siyasi tartışmanın yanında, bunları da tartışmalıyız. Yoksa hepimiz enkaz altında kalırız" diye konuştu.

Ar-Ge Enstitüsü Direktörü Prof. Asım Yeğinobalı da, diğer ülkelerde 100 yıldan fazla geçmişi olan beton yolun Türkiye'ye girişinin hala tam anlamıyla gerçekleşemediğini belirterek, "Asfalt lobisi diye bir lobi var" dedi. Beton yolun Türkiye'ye gelişini, matbaanın Türkiye'ye gelişine benzeten Yeğinobalı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Alışılmış yöntemler kolay bırakılmıyor. Bu yaz da yine Antalya'da, Adana'da asfalt eridi haberleri okuyacağız. Oysa dünyada 49 yıldır hiç bakım görmeyen beton yol var. 2008 yılı birim fiyatlarına göre beton yol ile asfalt yol arasında ilk yapım maliyetleri açısından neredeyse hiç fark bulunmuyor."

http://www.yapi.com.tr/haberler/kriz-avrupayi-vurunca-turkiye-cimentoda-lider-oldu_70040.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!