Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kriz Vuruyor İşsiz Göçüyor

Ekonomik kriz insanları hem işlerinden hem de yerlerinden ediyor. İş bulma umuduyla yıllar önce Anadolu’dan büyük şehirlere iş bulma umuduyla göç eden yüz binlerce kişi kriz gerekçesiyle işini kaybettiği için tekrar memleketlerinin yolunu tuttu. Türkiye’de 6.5 milyona ulaşan işsizlerin yaklaşık yüzde 20’sine denk gelen 1 milyon 300 bininin

Cumhuriyet Gazetesi
Kriz Vuruyor İşsiz Göçüyor

Ekonomik kriz insanları hem işlerinden hem de yerlerinden ediyor. İş bulma umuduyla yıllar önce Anadolu’dan büyük şehirlere iş bulma umuduyla göç eden yüz binlerce kişi kriz gerekçesiyle işini kaybettiği için tekrar memleketlerinin yolunu tuttu. Türkiye’de 6.5 milyona ulaşan işsizlerin yaklaşık yüzde 20’sine denk gelen 1 milyon 300 bininin bulundukları yerlerden göç edebileceğine dikkat çekiliyor. Uzmanlar köylerine dönecek işsizlerin buralarda da hayvancılık ve tarım bitirildiği için tutunma şanslarının olmayacağına dikkat çekerek, Türkiye’de işsizlik yüzünden büyük bir sosyal patlamanın yaşanacağını vurguluyor. Birleşmiş Milletler Ekonomik İşler Bakanlığı ise ekonomik kriz nedeniyle göçmen işçilerin sayısının 2010’da 214 milyona ulaşabileceği uyarısında bulundu.

DİSK: Bir yere sığınma dönüşü

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Türkiye’nin tersine göçü kaldıracak, yeniden dönüştürecek kapasitesi olmadığına işaret ederek, “Tarımdaki milli gelir payının düştüğü bir noktada köye dönüşlerin daha vahim sonuçlar çıkaracağına inanıyorum. Oralarda insanların geçimlerinin sürekliliğini sağlayacak şartlar maalesef yok. Bir projeye dayalı bir geri dönüş yok. Bir yere geçici olarak sığınma dönüşleri bunlar. Sürekli bir dönüş değil. O anlamda ciddi bir travma yaşanıyor” dedi. Çelebi, kriz bahanesiyle işten çıkarılan ve büyük şehirlerde kirasını bile karşılayamayacak insanların yüzde 20’sinin göç edebileceğini öngördüklerini dile getirerek, Türkiye’nin normalinde Doğu’dan göç almaya alıştığını, ancak bundan sonraki süreçte göçlerin Batı’dan Doğu’ya olacağını söyledi. Çelebi “İnsanlara daha ilkel şartlarda yaşama koşulları dayatılıyor. İnsanların reel olarak aldıkları paralarla büyük şehirlerde geçinme şansları yok. Şehirde kalanların çoğunun işportacılık yaptığını görüyoruz. Pazarda bir şeyler satıyorlar. Günü kurtarma peşindeler. Ayrıca aile içi şiddet de işsizlik nedeniyle her geçen gün tırmanıyor. Tablo vahimdir. İstihdam odaklı hiçbir proje üretilmiyor” dedi.

KESK: Toplumda tahribat olacak

KESK Başkanı Sami Evren, Türkiye’de insanların iş bulma umudunun kalmadığını belirterek, korkunç bir tablo ile karşı karşıya olunduğunu vurguladı. Evren, işlerini kaybedenlerin köylerine dönmesi ile toplumun dokusunda da tahribatlar meydana geleceğine işaret ederek şu değerlendirmeyi yaptı:

“İlk etapta işten atılanların bir kısmı tazminatlarını alabildi. Onlar bu tazminatların büyük bir bölümünü harcamış oldular. İnsanlar sığınabilecekleri sosyal dayanışma içinde kendi köyleri, kendi yakınlarının yanına gidiyorlar. İşsizlik fonundan yararlanılan 6 aylık süre de doldu. Yaz dönemi olduğu için tarım işçiliği konusunda çalışanlar oldu, muhtemelen onlar da sonbaharda yine işsiz kalacaklar. Bütün bunlar düşünüldüğünde sonbaharda var olan bütün olanaklarını kaybedecek büyük bir kesimle karşı karşıya kalacağız. Bu durumdaki insanların metropollerde tutunması çok zor olacak. Ama bu insanlar köylerine dönseler de bunları kucaklayacak bir sistem yok. Tarım ve hayvancılık ölmüş. Köyde onları bekleyen üretime dönük herhangi bir olanak yok. Hükümet önce yoksullaştırıp sonra yönetme peşinde.”



Köye dönüş geçici alternatif olur ya sonrası?

Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Deniz Yükseker, kriz nedeniyle göç edecek aileleri gittikleri yerlerde iyi bir yaşamın beklemeyeceğini vurgulayarak, tersine göçün çok iyi bir alternatif olmayacağını, sadece kısa süreli geçinme için başvurulacak bir yöntem olacağını söyledi. Türkiye’de hükümetin uyguladığı politikalar açısından da köy yaşamının artık kendini finanse etmediğine dikkat çeken Yükseker, kriz ile göç ilişkisi konusunda şu yorumu yaptı:

“Kriz oldu işsizlik arttı diye geçmişte yaşanan göçün tam tersi olacak diyemeyiz. Yeni göç desenleri ortaya çıkacaktır. Ege ve Akdeniz’de ihracata yönelik ürünler olduğu için canlı bir tarımsal üretim var. Bununla birlikte İç Anadolu’nun bazı kesimlerinde tarım ekonomisi zaten 10’dan fazla senedir çok gerilemiş durumda. Doğu ve Güneydoğu’da olağanüstü halin olduğu dönemi düşünürsek 15 yıl önce yaşanan bir zorunlu göç var. Bazı yöreler de var ki çatışmalı ortam hâlâ devam ediyor. Oralara tersine göç zaten etkin şekilde gerçekleştirilemez. Son 10 sene içinde sanayi kentlerine gelmiş olanların tersine göçlerinin daha fazla olacağını öngörüyorum. Ama geri dönüş bir şey ifade etmeyecek. Okul yok, tarlalar yok, hayvancılık bitmiş durumda.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/kriz-vuruyor-issiz-gocuyor_71224.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!