Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Krizde Emlakçı Oldu, Türkleri ABD'de Ev Almaya Çağırıyor

Bir emlak uzmanının "Kriz yokken evler emlakçıya gerek olmadan satılıyordu. Satılık ev azdı. Şimdi satılık ev çok, alıcı az. Emlakçılık yaparak krizi lehinize çevirebilirsiniz" önerisini dinleyen Ögetürk, emlak kurslarına giderek aldığı sertifikalarla ABD'de emlakçılığa soyundu. Ögetürk, yeni mesleğinde ilk adımı da Türk yatırımcıların dikkatini

Referans Gazetesi
1 Krizde Emlakçı Oldu, Türkleri ABD'de Ev Almaya Çağırıyor

Küresel krizin ana nedeni olarak görülen mortgage krizi ile ABD'de dip yapan ev fiyatları, hem yatırımcılar hem de yeni iş alanları arayanlar için fırsat oldu. Bir dönem iş ve sanat dünyasında moda haline gelen ABD'de ev sahibi olma merakı, düşen fiyatlarla birlikte şimdi emeklisinden ücretli çalışanlara kadar, her kesimi sarmış durumda. Artan bu ilgi ABD'de yaşayan Türkler için de yeni bir iş alanı yarattı. 5 yıl önce ailesi ile birlikte Türkiye'den ABD'ye giden Pınar Ögetürk de bu isimlerden biri.

Bir emlak uzmanının "Kriz yokken evler emlakçıya gerek olmadan satılıyordu. Satılık ev azdı. Şimdi satılık ev çok, alıcı az. Emlakçılık yaparak krizi lehinize çevirebilirsiniz" önerisini dinleyen Ögetürk, emlak kurslarına giderek aldığı sertifikalarla ABD'de emlakçılığa soyundu. Ögetürk, yeni mesleğinde ilk adımı da Türk yatırımcıların dikkatini ABD'deki konut fırsatlarına çekmek için attı. Türkiye'de gazetelere "ABD'de ev almanın tam zamanı" diyerek ilanlar veren Ögetürk'e başvuranlar arasında emekliler de var, üst gelir grubundan kişiler de...
 
Tekstilden emlakçılığa

Pınar Ögetürk ile Türkiye'de gazetelere verdiği "ABD'de ev sahibi olmak istiyorsanız şimdi tam zamanı" ilanları tanıdık. Ögetürk'e ulaştığımızda karşımıza yalnızca bir emlak öyküsü çıkmadı. Oğullarının eğitimi için ülke değiştiren bir anne, önce ekonomik kriz sonra Çin yüzünden darbe yiyen bir tekstilci. Ama en önemlisi içinde bulunduğu krizden fırsat çıkaran bir girişimciyle karşılaştık.

İstanbul, Saint Benoit Koleji'nden mezun olan Ögetürk, Fransızca, İngilizce ve İtalyanca biliyor. Emlakçı olmadan önce bildiği yabancı dillerle eşinin tekstil işine yardım eden Ögetürk için 2002 bir dönüm noktası olmuş. Ögetürk ve eşi tekstilde işler yolunda giderken firmalarını ABD'ye kadar taşıyarak, 2002'de New York'ta bir showroom kuruyor. Doğan ikinci çocuk ve alınan oturma izni ile Ögetürk Ailesi ABD'ye yerleşiyor.

ABD'ye yerleştikten 2 yıl sonra firmaları önce her yere dolup taşan Çin malları nedeniyle darbe yedi. ABD'de mortgage krizi ile patlayan küresel krizle birlikte ise piyasalar daraldı ve tüm sektörlerde olduğu gibi tekstilde de işler çıkmaza giriyor. Eşi tekstil firmalarına sahip çıkarken Pınar Ögetürk ise aile bütçesine katkı sağlayacak yeni bir iş arıyor. Ögetürk'ün kafasındaki ilk iş bir restoran açmak. Ancak bir emlak uzmanının önerisi ile tüm fikrini değiştiriyor.
 
Ev fiyatları dibe vurdu

Ögetürk, emlak işine nasıl adım attığını şöyle anlatıyor: "Bir uzman 'Kriz yokken evler çok kolay satılıyordu. İnsanlar emlakçı kullanmadan da evlerini satabiliyordu. Şimdi ise durum tam tersi. Satılık evlerin çok, alıcının az olduğu piyasada krizi lehinize çevirebilirsiniz. Artık emlak uzmanı ve müşteri portföyü olmadan, reklam yapmadan ev satmak çok zor. Kurslara gittim ve lisanslı bir emlakçı olarak New York'ta çalışmaya hak kazandım."

Yeni mesleğinde ilk adımını da Türk yatırımcıların dikkatini ABD'deki konut fırsatlarına çekmek için atan Ögetürk, bunun için gazetelere ilan veriyor. ABD'de ev sahibi olmak isteyenlerin 2009 sonuna kadar harekete geçmesi gerektiğini belirten Ögetürk, "Piyasada satılık çok fazla ev var. Kriz yüzünden satın alanların sayısı da az. Dolayısıyla ev fiyatları düşük" diyor.
Ögetürk, değişken fiyatlara rağmen New Jersey, Connecticut ve Florida 250 bin dolara iyi bir daire almak mümkün. Alınan daire aylık ortalama 2500 dolar kira geliri getiriyor.

ABD'de de Türkiye'deki gibi her fiyata ev olduğunu kaydeden Ögetürk, "Yer çok önemli. Long Island'da 1 milyon dolara filmlerde gördüğümüz bahçe içinde iki katlı bir ev almak mümkün. Aynı fiyata Florida'da site içinde bahçeli çok daha büyük bir ev alabiliyorsunuz. Great Neck'te 200 bin dolara küçük bir daire alınabiliyor. Benim Türk yatırımcılara önerim ise Long Island. Bu bölgede emlak vergileri yüksek. 3 yatak odalı 2 banyolu küçük ama bahçeli bir evin senelik vergisi 6 bin dolar. Ama okulları çok iyi" diye konuşuyor.

Florida krizden en fazla etkilenen eyaletlerden. Piyasada 3-4 yıl öncesine göre yaklaşık 4-5 kat satılık ev bulunduğu belirtiliyor. Florida'da konut fiyatlarının yüzde 30-35 düştüğünü söylüyor. İcralık konutların fiyatının ise yarı yarıya düştüğü belirtiliyor.
 
2009 sonuna kadar alan kar eder

* ABD'de satılık ev sayısı çok olduğu için şartlar alıcı lehine.
* Uzman ve müşteri portföyü olmadan; reklam yapmadan ev satmak zorlaştı.
* Krizi fırsata çevirmek isteyenler yıl sonuna kadar harekete geçmeli.
* New Jersey, Connecticut ve Florida 250 bin dolara iyi bir daire alınabilir.
* Dairelerin aylık ortalama kira geliri 2500 doları buluyor.
* Long Island'da 1 milyon dolara bahçe içinde 2 katlı ev alınabiliyor.
* Krizden en çok etkilenen Florida'da konut fiyatlarının yüzde 30-35 düştü.
* Aynı bölgede icralık konutların fiyatı da yarı yarıya inmiş durumda.

http://www.yapi.com.tr/haberler/krizde-emlakci-oldu-turkleri-abdde-ev-almaya-cagiriyor_66467.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • sayın pınar ögetürk, sayfanızı yeni gördüm. sizi cesaretinizden dolayı kutlarım. amerika benim 20 yıllık hayalim, 96 yılında vizem olduğu halde gidemedim. 2 kızdan sonra 1 oğlum oldu, cocuklarımı çok sevdiğim için bırakıp oralara gelemedim. türkiyede kuyumcu, elişi imalatçılığı yapmaktayım, ayrıca emlak işinden anlarım. hayalim amerikada kuyumculuk ve emlakçılık yapmak idi, olmadı. sizin sayfanızı görünce cesaretinizi tebrik etmek istedim. size izmirden bu notu yazıyorum, ama şimdi hayalimi oğluma aşıladım. orta ikiye gidiyor, seneye ilköğretimi bitirsin allah kısmet ederse amerikaya eğitim için götürmek istiyorum. tavsiye edermisiniz, evde odasını new york köprü, taksi resimleri ile süsledim. Ayrıca benim iş yerimin duvarları amerikan eyalet plakaları ile süslü, 30 tane var. I am sorry, başınızı ağrıttım, allaha hergün camide dua ediyorum, hayırlısı ise bana amerikayı görmeyi nasip etsin, selamlar, bol kazançlı işler... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!