Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Küçük Arkeologlar Çatalhöyük’de

Çatalhöyük’te her yaz, Shell’in desteğiyle çocuklar için “Arkeoloji Yaz Atölyesi’’ düzenleniyor. Bu yılki yaz okulunun son gününe Zeynep de davet edilince birlikte inanılmaz bir deneyim yaşama fırsatı elde ettik. Arkeolog Gülay Sert’in koordinatörlüğünde düzenlenen yaz atölyesi, bir gün sürüyor. Her güne 20 çocuk katılıyor. Gün, Gülay Sert’in

Cumhuriyet Dergi
Küçük Arkeologlar Çatalhöyük’de

Biz bir zaman yolculuğu yaptık ve 9 bin yıl öncesine gittik, Çatalhöyüklülerin evlerine konuk olduk. Onların binlerce yıl önce yaşadıkları evlerini, ocaklarını, mezarlarını, duvar resimlerini, takılarını, mutfak araç gereçlerini gördük. Görmekle kalmadık, evlerinin özelliklerini, yaşam biçimlerini öğrendikçe, nasıl yaşadıklarını da hayal ettik. Yolu olmayan köylerinde, evlerine gitmek için damdan dama geçişlerini, damlarda oturup sepet örmelerini, dama açtıkları delikten, merdivenlerden inerek evlerinin içine girmelerini, ölülerini yaşadıkları yere çukur açarak gömmelerini, odalarının duvarlarını nasıl süslediklerini, evleri eskidikçe nasıl yarıya kadar yıkıp üste yenisini inşa ettiklerini, neler yediklerini, avlanmalarını, ocaklarında yemek pişirmelerini gözlerimizin önüne getirmeye çalıştık.

Çatalhöyük’te her yaz, Shell’in desteğiyle çocuklar için “Arkeoloji Yaz Atölyesi’’ düzenleniyor. Bu yılki yaz okulunun son gününe Zeynep de davet edilince birlikte inanılmaz bir deneyim yaşama fırsatı elde ettik. Arkeolog Gülay Sert’in koordinatörlüğünde düzenlenen yaz atölyesi, bir gün sürüyor. Her güne 20 çocuk katılıyor. Gün, Gülay Sert’in çocuklarla Çatalhöyük üzerine söyleşi yapmasıyla başlıyor.

Çocuklar, barkovizyon eşliğinde Çatalhöyüklülerin yaşam biçimlerini, inançlarını, evlerini öğreniyorlar. Çatalhöyük Deneysel Arkeoloji Evi’nin gezilmesinden sonra sıra, en heyecanlı bölüme, kazı alanı gezisine geliyor. Kazı alanından ister çocuk olun ister yetişkin etkilenmemeniz mümkün değil. Sanki bir zaman yolculuğu yapıyor ve 9 bin yıl öncesinin yaşam alanına giriveriyorsunuz.

Ören yeri incelemesinden sonra çocuklar, kendileri için özel olarak hazırlanmış kazı alanında çalışıyorlar. Önce toprağı kazıp, kovalara dolduruyor, sonra bu toprağı eleyerek buldukları kemik, deniz kabuğu, obsidyen parçalarını daha sonra uzmanlar tarafından incelenmesi için naylon torbalara dolduruyorlar. Kazı alanında epey ter döktükten sonra öğle yemeği molası veriliyor ve ardından da atölye çalışması başlıyor. Çocuklar, kilden, Çatalhöyük kaplarının, figürlerinin ve duvar kabartmalarının benzerlerini yapıyor, kumaş üzerine Çatalhöyük mühürlerini uyguluyorlar.

Arkeoloji Yaz Atölyesi’ne katılan çocuklar, gün sonunda, Gülay Sert’in ve kazı başkanı Ian Hodder’in imzalarının bulunduğu “Kültürel Emanetlerin Koruyucusu” belgeleri ve unutulmaz anılarla Çatalhöyük’ten ayrılıyorlar.

Gülay Sert, ilki 2004 yılında Tarih Vakfı’nın yürüttüğü Akdeniz’de Tarih öncesi Eğitim, Öğretim ve Planlama Projesi çerçevesinde gerçekleştirilen “Arkeoloji Yaz Atölyesi” ile amaçlarının arkeolojiyi sevdirmek olmadığını vurguluyor. Sert, “Asıl amaç bu tür yerlerin farkına varmaları, tahribatı önlemeleri. Bu yıl hem öğrencilere hem öğretmenlere yönelik oldu. Öğretmenlerin katılımı çok önemli. Onlar öğrencilerine de anlatacaklar burada gördüklerini” diyor.

Her öğretmenin 40 öğrencisi olsa daha geniş bir kitleye hitap edilmiş oluyor.



20 ülkeden 100 arkeolog kazı yapıyor

Dünyanın en eski kentsel yerleşim alanlarından biri olan Çatalhöyük, 9 bin yıl önce kurulmuş. Konya’ya bağlı, Çumra ilçesinin 11 km kuzeyinde, Küçükköy’ün yakınlarında bulunan Çatalhöyük, farklı yükseklikte iki tepe düzü olan bir tepe şeklinde. Bu iki yükseltisi nedeniyle çatal sıfatını almış. Çatalhöyük 1958 yılında İngiliz arkeolog James Mellaart tarafından keşfedilmiş, 1961-1963 ve 1965 yıllarında kazısı yapılmış. Yüksek tepenin batı yamacında yapılan araştırmalar sonucunda 3 yapı katı açığa çıkarılmış. Dörtgen duvarlı evlerin duvarları birbirine bitişik. Ortak duvar yok, her evin kendi bağımsız duvarı var. Evler ayrı ayrı planlanmış ve ihtiyaç duyulunca yanına başka bir ev yapılmış. Evlerin bitişik duvarları nedeniyle şehirde sokak bulunmuyor. Ulaşım düz damlar üzerinden gerçekleşiyor.

Bina yapımında kullanılan malzeme kerpiç, ağaç ve kamış. Evler tek katlı ve damda açılan bir delikten merdivenle evlere giriliyor. Her ev bir oda ve bir depodan oluşuyor.

Odaların içinde dörtgen ocaklar, duvarların ön kısımlarında taban döşemesinden yüksekliği 10-30 cm. arasında değişen şekiler ve duvar içinde dörtgen nişler bulunuyor. Duvarlar sıvalı, sıva üzeri beyaza boyandıktan sonra sarı, kırmızı ve siyah tonlarda resimler yapılmış.

Çatalhöyük’te 1996 yılına kadar kazı yapılmamış; bu yıldan itibaren İngiliz Arkeoloji Enstitüsü tarafından Ian Hodder başkanlığında kazılara yeniden başlanmış. Halen 20 ülkeden 100 arkeolog alanda kazı çalışması yapıyor.

Kazı buluntularının bir bölümü Konya Arkeoloji Müzesi’nde ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor. Kalan buluntular ise depolarda koruma altına alınmış durumda.

ETİKETLER: arkeoloji
http://www.yapi.com.tr/haberler/kucuk-arkeologlar-catalhoyukde_81558.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!