Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kültür Turizmindeki Patlama Esnafın Yüzünü Güldürdü

Tarihî mirası ile dikkat çeken şehirlerde turizm patlaması yaşanıyor.

Zaman
Kültür Turizmindeki Patlama Esnafın Yüzünü Güldürdü

anıtımda kültür mirasına da yer veren Türkiye, bunun meyvelerini toplamaya başladı. Tarihî mirası ile dikkat çeken şehirlerde turizm patlaması yaşanıyor.

Uzun süre ‘deniz-güneş-kumsal’ üçgenine sıkışan Türk turizmi, tarihî ve kültürel mirasını tanıtmanın meyvelerini almaya başladı. Artık sahil şehirleri kadar zengin tarihî dokusu ile dikkat çeken Şanlıurfa, Mardin, Konya ve Trabzon gibi illeri ziyaret eden turist sayısında artış yaşanıyor. Özellikle Mardin’deki turizm patlaması dikkat çekiyor. Şehre son 4 yılda gelen turist sayısı 10 kat artarak 400 bine ulaştı. Yılın ilk yarısında aynı rakamın 250 bine yaklaşması ildeki esnafı memnun etti. Turizmciler, “İnanç ve kültür turizminin rağbet görmeye başlaması sevindirici. Otel ve diğer altyapı eksiklikleri giderilirse, bu alan en az sahil turizmi kadar ülkemize gelir getirebilir.” değerlendirmesini yapıyor. Kültür turizminin artması sektör yatırımcılarının da bu illere yönelmesine yol açıyor.

Avrupa ülkelerine göre fiyatları ucuz olduğu için sahillerinden önemli miktarda gelir elde eden Türkiye için inanç ve kültür turizmi büyük bir potansiyel oluşturuyor. Yapılan tanıtımlar ve gerçekleştirilen organizasyonlar birçok dini ve kültürü içinde barındıran Anadolu’nun değişik şehirlerine turist akını yaşanmasını sağlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre bu amaçla Türkiye’ye gelen turist sayısı her yıl katlanarak artıyor. İnanç turizminde Mardin’den sonra Şanlıurfa, Konya, Adıyaman ve Trabzon öne çıkıyor. Hacı olmak isteyen Hıristiyan turistlerin uğrak yerleri arasında Trabzon’daki Sumela Manastırı ilk sırada yer alıyor.

Şanlıurfa'da Hz. İbrahim'in doğduğu mağara ve Mevlid-i Halil Camii, Hz. Eyyüp Peygamber ve Makamı gibi önemli dini merkezlerin yanı sıra Harran da turistleri cezbediyor. Şehre 2004'te 500 bin, 2005'in ilk altı ayında ise 300 bin turist geldi. Konya ise Mevlana Müzesi sebebiyle on binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Konya'yı 2004'te 1 milyon 505 bin turist ziyaret etti. Ülkelerinde Mevlana hakkında çıkan kitapları okuyarak Konya'ya gelen Norveçli Claudio Sandor ve Halvor Bodin, Mevlana'nın mistik atmosferinin kendilerini büyülediğini dile getiriyor. En çok sema gösterisini merak ettiklerini dile getiren turistler, "Ülkemizde Mevlana çok bilinen bir isim. Pek çok insan ona hayran." diyor. Kastamonu'dan ikinci kez Mevlana Müzesi'ne gelen Ahmet Yenikentli ise fırsat buldukça tatil için Konya'ya geleceğini aktarıyor.

Mardin'e Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden olduğu kadar Türkiye'nin dört bir yanından da günü birlik turlarla turist akını yaşanıyor. 6 bin yılı aşkın bir tarihe sahip olan Mardin'i ziyaret eden turist sayısı son 5 yılda 1 milyonu aştı. Şehrin tarihi ve kültürel yapısı karşısında büyülenen yabancı turistler, "Hanlar, hamamlar, kervansaraylar, medreseler, konaklar muhteşem yapılar. 6 bin yıllık tarihi olan Deyrulzafaran Manastırı'nı gezmek insana tarifi zor duygular yaşatıyor." diyor. Şehrin mistik atmosferinden oldukça etkilendiğini söyleyen Hollandalı Kristen Moleyn, "Buraya ikinci kez gelişim. Farklı dinlerin ve dillerin kardeşçe yaşadığı ender kentlerden birisini gezmek mutluluk verici. İnsanların hoşgörüsü ve misafirperverliği bizi adeta buraya çekiyor" diyor. Mardin'e iki yıl aradan sonra gelen Alman turist Helain Kristean, birçok ülke gezdiğini, fakat hiç bu kadar güzel bir kent görmediğini ifade ederek, "Buradaki farklı dinler ve dillerin binlerce yıldır, aynı mekanı kardeşçe paylaşması bizlere örnek teşkil edecek kadar önemlidir. Her yıl buraya gelmek istiyorum." diyor. ABD’li yazar Maria Micheail ise Mardin'i geçtiğimiz yıl düzenlenen dinlerarası hoşgörü programında televizyonlarda tanıdığını belirterek, kenti daha yakından tanımak için arkadaşı Juila ile Mardin'e geldiğini söyledi. Micheail, "Özellikle tarihî medreseler ve camiler beni çok etkiledi. Son derece mükemmel yapılar var. İnsanların gösterdiği hoşgörü ve misafirperverlik biz-leri memnun ediyor." diye konuşuyor.

Yoğun turist akını dolayısıyla şehirdeki otellerde doluluk oranı da yüzde 100'e ulaştı. Durumdan memnun olan otel sahipleri yeni yatırım planları yaparken, esnafların da yüzü gülüyor. Halihazırda 11 otelin hizmet verdiği şehirde, işadamları "butik otel" açmak için kolları sıvarken, şehirdeki tarihî konak ve kervansaraylar da restore edilerek turizme kazandırılıyor. 2003 yılında 30 oda, 60 yataklı Tarihi Erdoba Konağı açıldı. Bu yıl 43 oda 100 yataklı Artuklu Kervansarayı ile 9 odalı 23 yataklı Maria Konağı hizmete girdi. Diyarbakır yolunda başlanan 200 oda 400 yataklı otelin inşaatı bitme noktasına geldi. Şehirdeki kültür turizmi patlamasında 2004 yılında gerçekleştirilen "Dinlerarası Hoşgörü Sempozyumu"nun önemli etkisi olduğu dile getiriliyor. Tarihi ve kültür yapısı ile UNESCO'nun 'Dünya Mirası Kenti Listesine' girmeye hazırlanan Mardin, 2005 yılında 1 milyon turisti ağırlamayı hedefliyor.

Mardin Valisi Mustafa Temel Koçaklar, 2004 yılında yapılan etkinliklerle Mardin'in dünyaya anlatıldığını belirterek, şöyle konuşuyor: "Mardin'in daha geniş kitleler tarafından ziyaret edilmesi için şimdiden tanıtım kampanyaları düzenlemekteyiz. Mardinli işadamlarımız kendi topraklarında yatırım yapmaya davet ediyoruz." Turizm İl Müdür Vekili Alaadin Aydın da konaklama yeri sıkıntısı yüzünden yerli ve yabancı turistlerin günübirlik turlarla şehre gelip, gezip gittiklerini ifade ediyor. Konya Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Fevzi Halıcı'nın verdiği bilgilere göre, Mevlana Müzesi turistlerin en çok rağbet gösterdiği mekan. Konya'ya gelenler Mevlana Türbesi’ni ziyaret etmeden ayrılmıyor. Otelciler ve Hancılar Odası Başkanı Mustafa Sarıoğlun, turistlerin daha uzun süre şehirde tutulması için çalışma yapılması gerektiğini ifade ediyor. Sarıoğlun'a göre yerli ve yabancı turistler şehre görmek için gelip dönüyor. Kültür turizminin önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da adeta turizm patlaması yaşanıyor. 700 yatak kapasitesinin bulunduğu ilde boş yer bulmak neredeyse imkansız. Yerli ve yabancı turistler, Balıklıgöl, Dergah, Hz. Eyyüp Peygamber'in çile çektiği mağara, mezarının bulunduğu Viranşehir'in Eyyüp Nebi köyü ile tarihte ilk üniversitenin ve kümbet evlerin bulunduğu Harran ilçesine büyük ilgi gösteriyor.

Otellerin yüzde 100 dolu olduğu Adıyaman'da önümüzdeki yıl için de rezervasyonlar şimdiden yapılmaya başlandı. "Dünyanın 8. Harikası" olarak tanımlanan 2000 yıllık dev büyülü heykellerin bulunduğu Nemrut Dağı ören yeri, ilin turizm çekim merkezi konumunda bulunuyor. Doğa yürüyüşü ve yamaç paraşütünün yanı sıra Atatürk Baraj Gölü’nde su sporlarının yapıldığı bölgede, mağara turizminin de geliştirilmesine çalışılıyor. Bitlis'in Tatvan ilçesinde bulunan Nemrut Krater Gölü, yerli ve yabancı turistlerin en fazla ilgi gösterdiği mekan olarak dikkat çekiyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kultur-turizmindeki-patlama-esnafin-yuzunu-guldurdu_31230.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!