Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Fitch'ten Kritik Uyarı

Küresel İklim Krizi Kapıda

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Birleşmiş Milletler panelinde bir araya gelen uzmanlar, iklim değişikliği konusunda önemli uyarılar yaptı

yapi.com.tr
Küresel İklim Krizi Kapıda

Berlin'de toplanan iklim uzmanlarından  uyarı geldi: Çok hızlı hareket edin, aksi takdirde çok geç kalınmış olacak. Bir hafta süren müzakerelerinin ardından yayınlanan 33 sayfalık raporda, iklim değişikliğiyle mücadelede çok hızlı hareket edilmesi gerektiği belirtildi.

Rapora göre, büyük ölçüde petrol, gaz ve kömürün yanmasından oluşan küresel emisyonlar, 2000 ile 2010 yılları arasında daha önceki tüm 10 yıllık dönemler içinde en yüksek oranına ulaştı. BBC Türkçe'de yer alan habere göre, yüzyılın ortasında emisyonların yüzde 40-70 düzeyinde azaltılamaması durumunda, küresel ısınma durdurulamayacak.

Yenilenebilir enerjiye geçişin önemine vurgu yapılan ve karbon yakıtların kullanımının hızlı bir şekilde terk edilmesi istenen raporda, yeni bir hamle yapılmaması halinde sıcaklıkların 2100'de 3.7 ile 4.8 arasında değişebileceğine işaret edildi. Ayrıca, bunun hedeflenen 2 derecenin çok üzerinde olduğu hatırlatıldı.

Kömürle çalışan enerji santralleri yerine doğalgazla çalışan santrallerin iklim değişkliği ile mücadelede önemli olabileceği kaydedilirken, “Çok açık ki, daha fazla ertelemek demek daha fazla kayıp demek. Eğer sıcaklık artışını 2 dereceyle sınırlandırmak istiyorsak hızlı hareket etmeliyiz” dendi.

Dışarıda eylem

Konferans binasının dışında ise, Greenpeace üyelerinin gösterisi vardı. Eylemciler, bir an önce iklim değişikliğiyle mücadelede harekete geçilmesini talep etti.

BM'den ülkelere çağrı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, raporla ilgili değerlendirmede bulundu, "Rapor, küresel sera gazı emisyonlarının hızlandırılmış bir tempoda arttığını teyit etmektedir" ifadesini kullandı.

Genel Sekreter Ban, bütün ülkelere yaptığı çağrıda, 23 Eylül 2014'te New York'ta yapılacak İklim Değişikliği Zirvesi'ne iddialı bildiriler getirmeleri için hızla ve cesaretle hareket etmelerini ve 2015 yılında küresel, iddialı ve yasal iklim anlaşmasına ulaşmak için gerekli her türlü çabayı göstermelerini istedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kuresel-iklim-krizi-kapida_119307.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!