Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Küresel Kriz İşçi Dövizi Girişinde En Büyük Darbeyi Türkiye'ye Vurdu

Küresel krizin, uluslararası göç akımlarını büyük ölçüde etkilediği, göç eden insanların sayısının azaldığı belirtilirken göçmenlerin de ülkelerine gönderdikleri dövizlerde kayda değer bir gerileme meydana geldi. BBC tarafından yayımlanan kapsamlı bir rapor, işçi dövizinde en büyük düşüşün yüzde 43’lük bir azalma ile Türkiye’de gözlendiğini de

Radikal Gazetesi
Küresel Kriz İşçi Dövizi Girişinde En Büyük Darbeyi Türkiye'ye Vurdu

Küresel krizin, uluslararası göç akımlarını büyük ölçüde etkilediği, göç eden insanların sayısının azaldığı belirtilirken göçmenlerin de ülkelerine gönderdikleri dövizlerde kayda değer bir gerileme meydana geldi. BBC tarafından yayımlanan kapsamlı bir rapor, işçi dövizinde en büyük düşüşün yüzde 43’lük bir azalma ile Türkiye’de gözlendiğini de ortaya koydu.

İngiliz yayın kurumu BBC, Washington’daki Göç Politika Enstitüsü’ne yaptırdığı ‘Göç ve Küresel Resesyon’ başlıklı araştırmanın sonuçlarını açıklarken “Küresel resesyonun, uluslararası göç üzerinde önemli bir etkisi oldu” dedi. Göç edenlerin sayısı azalırken göç etmiş insanların ülkelerine pek dönmediğini de kaydeden BBC, örnek olarak ABD’ye göç eden Meksikalıların sayısının 2006 yılından bu yana yüzde 40 azaldığına, yüzde 60 gibi  daha da büyük bir düşüşün de İspanya’ya göç eden Romen ve Bulgar vatandaşlarında görüldüğüne dikkat çekti.

Öte yandan, BBC, göç etmiş olan insanların bulundukları ülkelerde inşaat ve hizmetler sektörlerinde çalıştıkları için işlerini kaybetme riskinin yerli çalışanlara oranla daha yüksek olduğunu belirtirken bunun sonucunda göçmenlerin ülkelerine gönderdikleri tasarruflarda azalma yaşandığına işaret etti.

Türkiye’nin de bulunduğu 14 ülkedeki gelişmelerin değerlendirildiği rapora göre, işçi dövizindeki azalma özellikle Türkiye’de büyük oldu. Türkiye’de işçi dövizi girişlerinin bu yılın ilk yarısında önceki yılın eş dönemine göre yüzde 43 gerilediğine dikkat çekildi. Bu arada, bu yılın ilk çeyreğinde Moldova’da yüzde 37 gibi çok büyük düşüş olduğu da da belirtildi. Ciddi düşüşleri kaydeden ülkelerden Polonya’da aynı çeyrekte yüzde 33’lük gerileme oldu.

İşçi dövizi artan da var

Raporda, 2008-2009 döneminde en büyük gerilemenin “Türkiye, Moldova, Polonya, Ekvator, Fas, Meksika ve Kenya’da kaydeldiği belirtildi. Buna karşın, işçi dövizi girişlerinin aynı dönemde Pakistan, Bangladeş, Filipinler ve Cape Verde’de arttığı, en büyük artışların da Pakistan ve Bangladeş’te sağlandığı kaydedildi.

BBC tarafından yayımlanan raporda işçi dövizi girişleri ile ihracattaki gelişmelere ilişkin karşılaştırmalara da yer verildi. Bu çerçevede rapor, işçi dövizi girişlerinin yüzde 43 düştüğü Türkiye’de ihracatın yüzde 26 gerilediğini de gösterdi. Böylece, araştırmaya konu olan 14 ülke arasında işçi döviz girişlerinde en büyük düşüş kaydeden Türkiye, ihracattaki gerileme açısından dördüncü sırada bulunuyor. İhracat, en çok Ekvator’da azaldı. Ekvator’da yüzde 38 düşen ihracattaki azalma, Polonya’da yüzde 33, Meksika’da yüzde 30 ve Kenya’da yüzde 28’yi buldu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kuresel-kriz-isci-dovizi-girisinde-en-buyuk-darbeyi-turkiyeye-vurdu_72184.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!