Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kurşunlu Manastırı Çökmek Üzere

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, tarihi Kurşunlu Manastırı'nın her an çökme ihtimali bulunduğunu açıkladı; İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, "Manastırın turizme kazandırılması için yapılacak çalışmalar, genel müdürlük ve bakanlıkça 2016 yatırım programına alındı" dedi.

yapi.com.tr / AA
Kurşunlu Manastırı Çökmek Üzere

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, yaptığı yazılı açıklamada, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Bizans Sanatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz ile Kurşunlu Manastarı'nda incelemelerde bulunduklarını belirtti. Sürücü, uzun yıllardır bakımsız durumdaki tarihi yapının üzerinde biten kızılçamların, zaman içerisinde büyüyerek manastırın yapısına zarar vermeye başladığına işaret etti. Sürücü, "Tarihi manastır yapısını ayakta tutan payelerden birisi tamamen yıkılmıştır, her an çökme ihtimali de bulunmaktadır" ifadesini kullandı.

Ziyaretçiler tehlike altında uyarısı

Sürücü, manastırın bölgeye gelen turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaştığını ve turlar düzenlendiğini, bu nedenle can güvenliği açısından da tehdit oluşturduğunu kaydetti. Sürücü, tarihi eserdeki iyileştirmeler yapılıncaya kadar etrafının bir çitle çevrilerek ve bilgi levhaları konularak içeriye girilmesinin önlenmesi gerektiğini savundu.

"Manastır restorasyonu 2016 yatırım programına alındı"

İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram da konuya ilişkin açıklamasında, Kurşunlu Manastırı ile ilgili bir proje çalışması başlattıklarını ifade etti.  Bu konudaki çalışmaların sürdüğünü ifade eden Karabayram, şunları belirtti:

"Kurşunlu Manastırı'nın turizme kazandırılması için yapılacak çalışmalar, Genel Müdürlük ve Bakanlıkça 2016 yatırım programına alındı. Proje ile manastırın orijinal dokusunu bozmadan çok titiz bir çalışma yürütüyoruz. Geçtiğimiz hafta bölgede bir çevre planlaması yapıldı. Manastır yapısı üzerinde çıkan ağaçların, çevresindeki ağaçlar zarar görmeden sökülmesi gerekiyor. Bu çalışma, Orman Bölge Müdürlüğünce yürütülecek. Bunun sonrasında Kurşunlu Manastırı'nda rölöve ve restorasyon çalışmaları kısa sürede başlayacak. Projenin tamamlanmasıyla manastırı, 2017 yılında turizme kazandırmayı hedefliyoruz".

http://www.yapi.com.tr/haberler/kursunlu-manastiri-cokmek-uzere_132986.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!