Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kütahya'da İçme Suyunda Siyanür Çıktı

Atık barajında çökme meydana gelen Eti Gümüş AŞ'nin çevreye verdiği zarar Greenpeace'in çalışmasıyla bir kez daha belgelendi. Köprüören Köyü'nün içme suyundaki siyanür miktarı kabul edilebilir oranın yüzde 40 üzerinde.

bianet.org
Kütahya'da İçme Suyunda Siyanür Çıktı

Greenpeace ekibinin 12 Mayıs tarihinde Kütahya'daki Eti Gümüş AŞ tesisleri atık barajına en yakın yerleşim olan Köprüören Köyü içme suyundan aldığı numunede kabul edilebilir seviyelerin üzerinde siyanür bulundu.

Greenpeace ve Çevre Mühendisleri Odası bölgede oluşan riskleri anlayabilmek ve kamuoyu ile paylaşmak için sızıntının ulaştığından şüphelenilen noktalardan su numuneleri almıştı. Yapılan analiz sonucu Köprüören Köyü'nün içme suyu kaynağından 0,071 ppm seviyesinde siyanür çıktı. Bu seviye, kabul edilen 0,050 ppm'lik seviyenin yüzde 40 üzerinde. Bu durumda köy halkına acilen içme ve kullanma suyu temin edilmeli.

Greenpeace Akdeniz kampanya sorumlusu Banu Dökmecibaşı, '"İçme suyunda çıkan siyanür bu tür tesislerin yarattığı tehlikeye en açık işarettir. Yaklaşık 25 yıldır bu bölgede insanların ve çevrenin böylesine bir risk altında kalmasına göz yumulması kabul edilemez. Bölge halkının ve hepimizin sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşama hakkı ihlal ediliyor'" dedi.

Greenpeace ekibi kazadan sonra bölgede hafta boyunca incelemeler yaptı. Greenpeace defalarca uyarıda bulunulmasına karşın Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hiçbir acil müdahale ekibinin bölgede bulundurulmamasını ve bölgenin boşaltılmamasını kınıyor. Greenpeace, Eti Gümüş AŞ ve ülkedeki diğer siyanür liç yöntemi ile çalıştırılan maden işleme tesislerinin kapatılması ve söz konusu yerleşimlerin güvenli yerlere taşınarak, bölgenin derhal ağır metal ve siyanürden arındırılmasını talep ediyor.

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/kutahyada-icme-suyunda-siyanur-cikti_87417.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!