Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kütahya'daki Siyanür Barajındaki Çökme...

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Sekreteri Hamdullah Yıldız, Kütahya'da Eti Gümüş A.Ş'ye ait gümüş madeni tesisindeki siyanür barajında meydana gelen çökmeyle ilgili, ''Son havuzun çökmesi durumunda çok büyük bir çevre ve doğa felaketi yaşanacağı ortadadır. Felaketin gerçekleşmesi durumunda önce Kütahya ve çevresindeki, sonra

yapi.com.tr / AA
Kütahya'daki Siyanür Barajındaki Çökme...

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Sekreteri Hamdullah Yıldız, Kütahya'da Eti Gümüş A.Ş'ye ait gümüş madeni tesisindeki siyanür barajında meydana gelen çökmeyle ilgili, ''Son havuzun çökmesi durumunda çok büyük bir çevre ve doğa felaketi yaşanacağı ortadadır. Felaketin gerçekleşmesi durumunda önce Kütahya ve çevresindeki, sonra Karadeniz'deki yaşam yok olarak, ölecektir'' görüşünü bildirdi.

Yıldız yaptığı yazılı açıklamada, bu durumun sadece çevre örgütlerini değil, tüm tüketicileri ve tüketici örgütlerini de çok yakından ilgilendirdiğini belirterek, tüketicilerin evrensel haklarından birinin ''sağlıklı çevrede yaşama hakkı'' olduğuna vurgu yaptı.

Ülkedeki suların yaşamsal önemi bulunduğunun altını çizen Yıldız, özetle şu değerlendirmelerde bulundu:

''Siyanürlü kıymetli maden arama veya HES'lerle akarsuları zapt etme ya da diğer yer altı kaynakları için doğayı talan etme, bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülük ve gelecek kuşaklara karşı insanlık suçu işleme ile eşdeğerdir.

Macaristan'da da buna benzer bir kaza olmuştu. Kütahya'da son duvar yıkıldığında gümüş elde etmek için kullanılan siyanürün suya ve toprağa karışmasıyla ortaya çıkacak tehlike, Macaristan'da yaşanan felaketten 25 kat daha büyük boyutta olacaktır. Felaketin gerçekleşmesi durumunda önce Kütahya ve çevresindeki yaşam, sonra Karadeniz'deki yaşam yok olarak ölecektir.

Uzmanların yaratılan tehlike sebebi olarak ortaya koydukları gerekçe; kapasitenin normalden fazla kullanılmasıdır. Bu zorlamanın sebebi ise dünyada artan gümüş fiyatlarının, bu maden sahiplerinin akıllarını başlarından almış olmasıdır. Ülkesini, gelecek kuşakları değil sadece kendi ceplerini düşünen maden sahiplerinin elde edecekleri karlar ile ödenecek bu bedele değer mi?

Hükümetin ve kamu adına yetki kullananların yaklaşımı son derece demagojiktir. AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'nda yaptığı konuşmada, ünlü Kızılderili reisinin sözü olan; 'Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenilemeyen bir şey olduğunu anlayacak!' ifadesini kullanmıştı. Ancak gerek HES'ler konusunda, gerek daha önce Bergama altın madeni ve şimdi de Kütahya felaketi konusunda ortaya konulan tavra bakıldığında, bunun asla inanılmadan sadece demagojik olarak kullanıldığı ortadır.

Tüketiciler olarak Başbakana ve Bakanlarına soruyoruz; yaşanabilir çevreyi yok ettiğinizde paralarınızı ve kasalarınızdaki altın ve gümüşlerinizi yiyebilecek misiniz?''

ETİKETLER: kurum çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/kutahyadaki-siyanur-barajindaki-cokme-_87298.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!