Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Kuzey Anadolu Fayı Tetiklenmiş Olabilir”

Deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, dün yaşanan 4,5 büyüklüğündeki Erzurum-Aşkale depremine dikkat çekerek, “Bu depremler, Pazarcık ve Elbistan depremlerine ait enerjinin Kuzey Anadolu Fayı - Kuzeydoğu Anadolu Faylarını tetiklemiş olması ihtimalini öne çıkarır.” dedi.

yapi.com.tr
“Kuzey Anadolu Fayı Tetiklenmiş Olabilir”

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin duayen öğretim üyelerinden emekli deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, İstanbul'u da içine alan Kuzey Anadolu Fay hattının tetiklenmesiyle ilgili ürkütücü bir tespitini dile getirdi.

Prof. Dr. Bektaş, sosyal medya hesabında şu ifadeleri kullandı: “Kuzey Anadolu-Kuzey Doğu Anadolu fayları tetiklenmiş olabilir! 7,8 Pazarcık - 7,5 Elbistan deprem çiftlerinin yeraltına gönderdiği enerji deprem sonrası artçıları olarak dağılımına devam ediyor. 8 Şubat, Erzurum- Aşkale 4,5 büyüklüğündeki deprem, Kuzeye doğru yayılan deprem enerjisinin kanıtı olabilir.”

Sözcü’den Yusuf Demir’in haberine göre; Prof. Dr. Osman Bektaş, konunun detaylarını şöyle açıkladı:

“9 saat arayla oluşan Pazarcık ve Elbistan deprem çiftlerinin muazzam enerjileri yerin sığ derinliğinde her yöne yayılınca kırılgan olan yerin en üst kabuğunda deprem felaketini yaşadık. Bu ani gelişen bir olaydır.

Ancak her iki fayın hareketi henüz bitmemiş olup artçı depremler ile devam etmektedir.

Deprem sonrası olan bu hareketin ve buna bağlı artçıların ana nedeni yerin alt kısmına, sıcak ve akışkan olan alt kabuğa ulaşan enerji alt kabuğun zaman içerisinde geniş alanlara yayılmasına neden olmaktadır.

Ancak akışkan alt kabuğun yavaşça akarak taşıdığı en üst kabuk bu olaya kırılarak yani artçı depremler oluşturarak cevap verir. Buna deprem sonrası deformasyon diyoruz.

Özetle artçı depremlerin bugünkü ve gelecekteki dağılımları o bölgedeki faylarda deprem sonrası gerilme artışına neden olacaktır.

Bu bağlamda dün yaşanan 4,5 büyüklüğündeki Erzurum-Aşkale depremi Pazarcık 7,8 – Elbistan, 7,5 deprem çiftine ait enerjinin Kuzey Anadolu Fayı- -Kuzeydoğu Anadolu Faylarını tetiklemiş olması ihtimalini öne çıkarır.Çünkü Erzurum-Aşkale depremi Kuzey Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu Faylarının kesiştiği bir yerde bulunur.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kuzey-anadolu-fayi-tetiklenmis-olabilir_194495.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!