Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kuzuların Sessizliği

Dursunbey, kömür kokuyor. O kesif koku ilçenin ucundaki Suçıktı Parkı’nda gezinenlere de siniyor, Beyaz Köşk Lokantası’nda çorba içenlere de, Çarşı Camisi’nde ‘maden şehidi’ Mustafa Demirel’in cenaze namazında saf tutanlara da... Bir akrabası, ‘şehit’ Mustafa’nın Türk bayrağına sarılı tabutuna bakıp “Protesto mu etsek?” diye sorduğunda,

Radikal Gazetesi
Kuzuların Sessizliği

Dursunbey, kömür kokuyor. O kesif koku ilçenin ucundaki Suçıktı Parkı’nda gezinenlere de siniyor, Beyaz Köşk Lokantası’nda çorba içenlere de, Çarşı Camisi’nde ‘maden şehidi’ Mustafa Demirel’in cenaze namazında saf tutanlara da... Bir akrabası, ‘şehit’ Mustafa’nın Türk bayrağına sarılı tabutuna bakıp “Protesto mu etsek?” diye sorduğunda, etrafındaki gözler büyüyor; koku, bu kez korkuya dönüşüyor.

Balıkesir’in Dursunbey ilçesindeki Şentaş Madencilik’e ait kömür madeninde salı günü (23 Şubat 2010)meydana gelen grizu patlamasında 13 madenci öldü. 18 kişi yaralandı. Aynı madende, 1 Haziran 2006 tarihinde meydana gelen patlamada 17 kişi ölmüştü.  

17 ölüme para cezası

17 ölümün ardından Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı Soma Linyit’ten gelen kurtarma ekibince rapor düzenledi. Rapora göre patlama, ‘havalandırma’ kaynaklıydı.

Şentaş Madencilik’in Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kosova, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erhan Ortaköylü, şirket ortaklarından Emre Temizer’in de bulunduğu kimi yöneticilere ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’tan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. (Aynı isimler son kazayla ilgili tutuklandı.)

Mahkeme heyeti, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nden yeni rapor istedi. Bu raporda kazanın büyük ölçüde ‘kaçınılmaz kusur’ sonucunda yaşandığı ancak ‘iş güvenliğinden’ sorumlu Fenni Nezaretçi Mustafa Aydın’ın kısmi kusurlu olduğu belirtildi. Ortaköylü ve ortakları suçsuz bulunurken, Aydın’a beş yıl hapis cezası verildi. Ancak bu da para cezasına çevrildi.

Madendeki grizu alarm sistemi, bu ilk kazadan sonra kuruldu.  

Tek ‘kusur’lu fenni nezaretçinin de para cezası vererek kurtulduğu ilk kazayla ilgili ‘tek bir kişi’ şikayetçi olmadı.

O dönem işçi ailelerinin avukatı olan Alparslan Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre, aileler ve patron Ertan Ortaköylü tazminat konusunda uzlaştı. Ortaköylü 2.3 trilyon para ödedi, kimse şikayetçi olmadı. “2006’da yaşanan olayda yasal tazminat 18 bin liraydı. Buna rağmen müvekkilimiz, evli olmayanların ailelerine 50 bin, eşi ve çocuğu olanlara da 70 bin lira ödeme yapmıştı.”

Sevilen bir kişi...’

Avukat Alparslan Yılmaz, son patlamanın ardından iki tarafın tazminatta anlaşabileceğini belirterek, “Bence yine şikayetçi olmazlar” diyor. Üstelik köylülerin, Erhan Ortaköylü’yü ‘sevdiklerini’ vurguluyor. Ortaköylü, çevrede hayırseverliğiyle tanınıyor.

Kavacık, Hamzacık, Mıcırlar, Odaköy, Göbül... Balıkesir Dursunbey’in bu köyleri çoğu evladını Cemil usta gibi madene işçi yazdırıyor. “Ekmek kapısı” diyor, Cemil usta. Dursunbey’de üç kömür madeni var. Priştina ve Şentaş, Erhan Ortaköylü’ye ait. Fakat Cemil usta, Soma’da çalışıyor. “Her bir hakkımız veriliyor, her bir önlem alınıyor” diyor. Meğer sendikalıymış. Ya Dursunbey’dekiler? Patron yanaşmıyormuş. Cemil usta haline şükredip ve abdest tazeleyip Çarşı Camisi’ndeki safa karışıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kuzularin-sessizligi_77045.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!