Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Lafarge-Yibitaş Tesislerine Batıçim de Talip

Yibitaş ile yollarını ayırma kararı alması nedeniyle Lafarge tarafından satışa çıkarılan üç fabrika ve 12 beton santraline, çimento sektörünün iki büyük oyuncusu OYAK ve Sabancı'nın ardından Batı Anadolu Çimento Sanayii (Batiçim) de talip olduğunu açıkladı.

Referans Gazetesi



b>Yibitaş ile yollarını ayırma kararı alması nedeniyle Lafarge tarafından satışa çıkarılan üç fabrika ve 12 beton santraline, çimento sektörünün iki büyük oyuncusu OYAK ve Sabancı'nın ardından Batı Anadolu Çimento Sanayii (Batiçim) de talip olduğunu açıkladı. Batiçim Genel Sekreteri Bülent Egeli, Yibitaş Lafarge Orta Anadolu Çimento Sanayi’nin (YLOAÇ) üç çimento ve 12 beton santralenin satışı ile ilgilendiklerini söyledi.

YLOAÇ'ın satışa konu olan 3 adet entegre çimento fabrikasına ek olarak 12 adet de beton santrali bulunduğunu belirten Egeli, "Fabrikanın toplam 1 milyon 600 bin ton klinker, 2 milyon ton da çimento üretim kapasitesi var" diye konuştu. Söz konusu satın alma işlemi geçekleştiği anda Batiçim ve sermayesinin yüzde 74,62'sine sahip olduğu Batısöke'nin toplam çimento üretim kapasitesi 4 milyon 200 bin tonu geçecek. Bu arada Nuh Çimento'nun da YLOAÇ tesislerinin satışı ile ilgilendiği belirtiliyor.

Lafarge Türkiye Çimento Grubu Başkanı Nuri Özkaya ise Türk çimento sektörünün geleceğine dair herhangi bir endişelerinin bulunmadığını, uygun şartların oluşması durumunda söz konusu tesislerin satılacağını söyledi. Lafarge Grubu’nun Türk çimento sektöründen çıkma gibi bir stratejisi bulunmadığını da belirten Özkaya, Yibitaş'la 1991'den beri devam eden ortaklığı, karşılıklı olarak bitirme sürecini başlattıklarını söyledi. Lafarge, çimento ve beton üretimindeki ortağı Yibitaş'la yollarını ayıracağını eylül ayında açıklamıştı. Şirketin Yibitaş ortaklığı dışındaki işletmeleri ise satış planının dışında tutuluyor.

İç talep yüzde 20 arttı
İştirakleri Batısöke'nin yılın ilk yarısında artan çimento talebine bağlı olarak satışlarını yüzde 20 artırdığını bildiren Egeli, "Batısöke'nin 900 bin ton klinker, 700 bin ton civarında da çimento kapasitesi var. Yıl sonuna kadar yurtdışına 250 bin ton civarında klinker ihracatı yapmış olacağız" diye konuştu. İç piyasa çimento talebinin bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20'lik artış kaydettiğini belirten Egeli, iç piyasa çimento talebi arttıkça sektörde ihracat miktarının da buna bağlı olarak azalacağını kaydetti.

Yeni kapasiteler devreye girecek
Egeli, Türk çimento sektöründe henüz devreye girmemiş yeni kapasitelerin bulunduğunu, bunların yavaş yavaş çalışır duruma getirileceğini söyledi. Egeli, "Çimento sektöründe ürün satış fiyatlarının çok fazla arttığı kanaatinde değilim. Sektörün yaptığı zam ortalaması yüzde 10'unun altındadır" dedi. Öte yandan bu yılın Ocak-haziran döneminde net satışlarını yüzde 21,3 oranında artıran Batısöke Çimento'nun net dönem kârı ise 23 milyon 601 bin YTL düzeyine yükseldi. 185 milyon YTL düzeyinde de özsermayesi bulunan Batısöke'nin kısa veuzun vadeli borçlarının toplamı ise 24 milyon 523 bin YTL düzeyinde bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/lafarge-yibitas-tesislerine-baticim-de-talip_49292.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!