Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Latife Hanım Görse Ağlardı

İzmir’de Uşakizade Ailesi’ne ait Latife Hanım Köşkü restore edilip müze haline getirilirken Gümüşsuyu’ndaki köşkün yerinde yeller esiyor.

Akşam Gazetesi



b>Gümüşsuyu’ndaki Latife Hanım Köşkü, Mustafa Kemal Atatürk ile Latife Hanım’ın aşklarına, evliliklerine ve ayrılık dönemlerine şahitlik etmiş iki köşkten biriydi. Latife Hanım, Atatürk’ten boşandıktan sonra uzun yıllar bu köşkte yaşadı. İzmir’de Uşakizade Ailesi’ne ait Latife Hanım Köşkü restore edilip müze haline getirilirken Gümüşsuyu’ndaki köşkün yerinde yeller esiyor.

Bakımsızlıktan harap olmuş köşk, 1986 yılında Muzaffer Tahmas tarafından satın alındı. Tahmas, Kültür Bakanlığı İstanbul 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvurdu. Kurul tarihi köşkün cephelerinin kayıtlardaki haline uygun yeniden düzenlenmesine onay verdi. Projesi çizilen köşk daha sonra aslına uygun olarak yapılması amacıyla yıkıldı. Bu yıkım Latife Hanım Köşkü’nün de sonu oldu. Eskisine sadık kalınarak yapılmak istenen ahşap köşkün yerine aslı ile ilgisi olmayan betonarme bir bina yükseldi.

Binanın inşaatı ‘aslına uygun olmadığı’ için değil ‘binanın sokağa taştığı’ gerekçesiyle durduruldu. Aradan 16 yıl geçmesine rağmen köşkün yerine yükselen bina inşaat halinde duruyor. İnşaatın çevresi ve içi de otopark olarak kullanılıyor.

Kültür varlığını yok ettik
İstanbul 1 No’lu Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 18.08.1993 tarih ve 4833 sayılı kararı ile “korunması gerekli kültür varlığı” olarak tescil edildi. Köşkte “Kurul kararı olmadan iş yapılamaz” şerhi bulunuyor. Özel mülk olan köşkün, İzmir’deki ikizi gibi 5366 sayılı kanuna göre kamulaştırılması olanağı varken, restorasyonu için bu da yapılmadı. Projede 4 katlı ahşap yapı olarak görülen köşkün geleceği belirsiz.

http://www.yapi.com.tr/haberler/latife-hanim-gorse-aglardi_47433.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!